Συνεχίζονται οι εντάσεις στα σύνορα
Συνεχίζονται οι εντάσεις στα σύνορα

Δεν σταματά η προκλητικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, αφού συνεχίζει τις επιθετικές της κινήσεις τόσο στον Έβρο, όσο όμως και στο Αιγαίο.

Και μπορεί η ελληνική πλευρά να καταδικάζει τις ενέργειες της Άγκυρας και να συστήνει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ηρεμία, ωστόσο οι Τούρκοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σταματήσουν τις προκλήσεις.

Αυτό που καθίσταται σαφές παράλληλα, είναι πως το περιστατικό στην Κω, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, αποτελεί μια προκλητική, επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά «συνέχεια» της έκνομης τουρκικής εξωτερικής «πολιτικής» απέναντι στη χώρα μας.

Αντίστοιχες είναι και οι καταστάσεις στον Έβρο, με διαρκείς πιέσεις, δακρυγόνα και εντάσεις που δεν σταματούν.

Μετά από τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο η ελληνική πλευρά τονίζει πως είναι ειλημμένη απόφαση κανείς πρόσφυγας να μην περάσει στην χώρα, είτε από τα χερσαία είτε από τα θαλάσσια σύνορα.

Η στάση πλέον της Ελλάδας θα είναι αδιάλλακτη και η λύση θα πρέπει να δοθεί μέσω των συνεννοήσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη πάντως υπάρχει ενίσχυση των συνόρων με άνδρες της Frontex που συνεπικουρούν το έργο των ελληνικών αρχών.  Με αφορμή την ανάπτυξη των δυνάμεων του FRONTEX στον Έβρο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε το πρωί την περιοχή, συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX Fabrice Leggeri και τη Διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης του FRONTEX Ana Cristina Jorge.

Αρχικά μετέβησαν στο Φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο, από Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, όπου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FRONTEX απηύθυναν ομιλίες στο προσωπικό που διέθεσαν τα Κράτη – Μέλη για την επιχείρηση RABIT του FRONTEX, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ, η  Τουρκία απαντά, αυξάνοντας καθημερινά τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες. Μάλιστα, χθες, πραγματοποιήθηκε και πτήση τουρκικών F-16 για πρώτη φορά πάνω από τη χερσαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στον βόρειο Έβρο.

Στόχος, της Άγκυρας είναι η αμφισβήτιση νησιών όπως οι Οινούσσες, η Παναγιά, οι Λειψοί, οι Αρκιοί το Καστελλόριζο και η Ρω, από τη μία πλευρά και η άσκηση πίεσης στα χερσαία σύνορα από την άλλη.

Η Άγκυρα επιπρόσθετα ενισχύει τη στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στον Έβρο, με την παρουσία των ειδικών δυνάμεων και χρησιμοποιεί συνεχώς την προπαγάνδα που της επιβάλλει η ηγεσία της, αναφέροντας πως Έλληνες στρατιώτες πυροβολούν προς τους μετανάστες, την ώρα που πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν περιστατικό με πυροβολισμούς από πλευράς Τουρκίας.

Από την επίσκεψη Χρυσοχΐδη στον Έβρο

Την ίδια ώρα οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι αρχές ασφαλείας, έχουν σαφείς αναφορές ότι τούρκοι στρατιωτικοί οριοθετούν νέους καταυλισμούς προσφύγων στον Έβρο ενώ παρά την φαινομενική ησυχία του τελευταίου τριημέρου, πιθανολογείται ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης, τις επόμενες ημέρες. Με ημερομηνία- ορόσημο την 17η Μαρτίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης για το προσφυγικό, με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και ενδεχομένως της Βρετανίας.

Οι φόβοι της ελληνικής πλευράς εντείνονται όχι μόνο γιατί αιφνιδιαστικά, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με μολότοφ από πλευράς προσφύγων, αλλά και γιατί επιχειρήθηκε άνοιγμα δρόμων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση αλλοδαπών προς το φυλάκιο της Καστανιάς ή σε διάφορα σημεία του Έβρου.

Η ανησυχία εντείνεται παράλληλα λόγω των πληροφοριών ότι θα δημιουργηθεί μόνιμη βάση τουλάχιστον 15.000 προσφύγων, με οργανωμένους καταυλισμούς, στην πλευρά του Έβρου που θα επιχειρούν μαζικές ή μεμονωμένες επιδρομές σε διάφορα σημεία της μεθοριακής γραμμής.

Με τη βοήθεια των 1000 περίπου μελών των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας που προχώρησαν σε 2-3 επιδεικτικές διελεύσεις λέμβων στα νερά του Εβρου με τα όπλα προτεταμένα, μάλλον για χάρη ορισμένων τουρκικών τηλεοπτικών συνεργείων.

Θετικό στοιχείο θεωρείται ότι η Βουλγαρία, μετά από αίτημα της Ελλάδας, άνοιξε το φράγμα του Έβρου, ώστε να καταστήσει δυσκολότερο -λόγω της ανόδου της στάθμης των νερών- για τους μετανάστες να περάσουν τον ποταμό.