Πιθανότατα με… δάκτυλο Ηνωμένων Πολιτειών κατέβηκαν χθες οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού η συνάντηση των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε σε μιάμιση μόλις ώρα, χωρίς δηλώσεις στη συνέχεια.
Είχε προηγηθεί ωστόσο κατ’ ιδίαν και αιφνιδιαστική συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο, που προφανώς άλλαξε τους συσχετισμούς, δείχνοντας παράλληλα πως οι ΗΠΑ έχουν στόχο να κατευνάσουν τα πνεύματα.
Το γεγονός επισφραγίζεται και από τη μη διεξαγωγή δηλώσεων μετά από τη συνάντηση, αλλά και από το ότι ο Τούρκος πρόεδρος «αναδιπλώθηκε» έστω και μέσα από το σιωπή του. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε μόνο μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά σε αυτή συμμετείχε αντιπροσωπεία εκπροσώπων και από τις δύο πλευρές.
Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξάρτητα από το τι τελικά συνέβη στη συνάντηση Τραμπ και Ερντογάν που προηγήθηκε, η περίοδος ηρεμίας μεταξύ των δύο χωρών έχει τελειώσει και επίσημα, μετά από τη συμφωνία στην οποία προχώρησαν Άγκυρα και Τρίπολη στη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την ακολουθία δηλώσεων της Τουρκίας ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες παρά μόνο τα χωρικά τους ύδατα έξι ναυτικών μιλίων.
Με βάση τα όσα ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε και επίσημα πως υπάρχουν σημαντικές εκατέρωθεν διαφωνίες. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε η διάθεση να συνεχίσουν οι συζητήσεις που θα μπορέσουν να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε παράλληλα πως παρά τις μεγάλες και σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, με καλή διάθεση οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν και οι δύο χώρες να συνυπάρξουν αρμονικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δεν άφησε στον «αέρα» τα μεγάλα θέματα, επισημαίνοντας στον Τούρκο πρόεδρο πως η συμφωνία με τη Λιβύη έτσι όπως του έχει παρουσιαστεί είναι άκυρη, ωστόσο περιμένει να λάβει στα χέρια του και το επίσημο κείμενο σήμερα, προκειμένου να έχει σαφή εικόνα για τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό, καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο να εφαρμόσει τη συμφωνία Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό.