Τα προβλήματα των μελισσοκόμων συζήτησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης με τη Συντονιστική Επιτροπή του κλάδου.
Αναφορικά με το μείζον ζήτημα ελληνοποιήσεων που έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή, ο υπουργός τόνισε ότι έχει δώσει εντολή να επεκταθούν και στο μέλι οι έλεγχοι στην αγορά.
Επίσης ο υπουργός ζήτησε από τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην σύσταση Διεπαγγελματικής μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους εξαγωγείς. «Έτσι θα αποκτήσετε ισχυρότερη οντότητα στην αγορά», τόνισε ο υπουργός.
Οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων αναγνώρισαν το πραγματικό ενδιαφέρον του ΥπΑΑΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δείχνει πως «υπάρχει ενσυναίσθηση για τα προβλήματα του κλάδου». Παράλληλα είπαν «φεύγουμε με θετικό πρόσημο ότι ασχολείσθε με τα προβλήματά μας».
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ αλλά και όσες δρομολογεί, με στόχο την προστασία του ελληνικού μελιού.
Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει δρομολογηθεί με την προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αφορά στην εμπορία και τη διακίνηση μελιού, δηλαδή των σχετικών διατάξεων (ιδίως το άρθρο 24) της υπ’ αριθ. 91354/2017 υπουργικής απόφασης «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).» (Β΄ 2983).
Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και τη διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού, ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού.
Επίσης έχει νομοθετηθεί (άρθρα 27, 28 και 30 του ν 4691/2020 -Α΄ 108) η αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων που σχετίζονται με την παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το μέλι. Επίσης, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής να ορίσουν μια τριμελή Επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο ζήτημα της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις.