Το μεγάλο ποσοστό εξαιρέσεων στους δικαστικούς αντιπροσώπους που φθάνει έως και το 30% φέρεται να προκαλεί προβληματισμό στον Άρειο Πάγο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών του Μαΐου. Ο διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων και η σύγχυση που προκλήθηκε σε σχέση με τον εκλογικό φόρτο μάλλον λειτούργησαν αποθαρρυντικά και σε τοπικό επίπεδο και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση εξαίρεσης.
Μόνο στον νομό Ηρακλείου τα εκλογικά τμήματα ανέρχονται σε 1.022 συν 80 εκλογικά τμήματα για ετεροδημότες. Με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει ο Άρειος Πάγος και το Υπουργείο Εσωτερικών, οι προς διορισμό δικαστικοί αντιπρόσωποι από τους καταλόγους διοριστέων δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών υπαλλήλων και ασκούμενων δικηγόρων είναι 41.012.
Με δεδομένο ότι τα εκλογικά τμήματα θα ανέλθουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά προσέγγιση σε 39.000, θα πρέπει να γίνουν κατά προσέγγιση 44.000 διορισμοί τακτικών και αναπληρωματικών δικαστικών αντιπροσώπων. Κατά συνέπεια, αν ληφθεί υπόψη ότι τα αιτήματα εξαιρέσεων έχουν πέσει «βροχή», θα υπάρξουν σοβαρά κενά τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν προκειμένου να στελεχωθούν όλα τα εκλογικά τμήματα.
Για τον λόγο αυτό προχθές ο Άρειος Πάγος απέστειλε e-mail σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδας (και του Ηρακλείου), προκειμένου να γίνει μία ακόμα επαφή για όσους ενδεχομένως αναθεώρησαν την αρχική τους πρόθεση να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.
Η προθεσμία που δόθηκε ήταν για μία μόνο ημέρα και στο Ηράκλειο προστέθηκαν 25 νέοι δικαστικοί αντιπρόσωποι που υπέβαλαν τελικά αίτημα προτίμησης. Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα οπότε και θα έχουμε τις κληρώσεις από τον Άρειο Πάγο. Σε περίπτωση πάντως που δεν συμπληρώνονται τα κενά, τότε κάποιες αιτήσεις εξαιρέσεων δεν θα γίνουν δεκτές.