Τις «μηχανές» τους ενεργοποιούν για να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση από την Τουρκία οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Π», τα τελευταία 24ωρα είναι σε εξέλιξη η ενεργοποίηση ειδικού σχεδίου λόγω τουρκικής άσκησης στο Αιγαίο με την παρουσία τουρκικών πλοίων. Πρόκειται για σχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει την ενεργοποίηση δικτύου πληροφοριών, αλλά και άλλων ενεργειών που σχετίζονται με την ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων. Το απόρρητο σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ως ημερομηνία λήξης του, την 4η Ιουνίου!
Ο «συναγερμός» στο Αιγαίο όπως τονίζουν ανώτατοι αξιωματικοί έχει σημάνει από τη στιγμή που υπήρξαν πληροφορίες για ναυτικές δραστηριότητες της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να υπάρχει ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων τόσο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων όσο και για την αντιμετώπιση θερμού επεισοδίου, που δείχνει πιο ορατό από ποτέ, λόγω της τουρκικής προκλητικής τακτικής που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα.
Στελέχη του Λ.Σ. που μίλησαν στην «Π» ανέφεραν ότι ανάλογες ενέργειες λαμβάνονται από τη χώρα κάθε φορά που η Τουρκία επιθυμεί να διατηρεί ή και να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο, αλλά και στα χερσαία μας σύνορα. Mε βάση το ίδιο σχέδιο, αναπτύσσεται η διαδικασία της διακλαδικότητας και η στενή συνεργασία με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή και παλαιότερα για περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Προσφάτως είχε ενεργοποιηθεί και συνέπεσε χρονικά με τη διακίνηση των πληροφοριών για κινητικότητα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης με παρουσία σκαφών που μετέφεραν στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προκαλώντας την κινητοποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.
Τότε στις οδηγίες που δόθηκαν ενημέρωναν το προσωπικό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί Τούρκος στρατιωτικός που θα ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μια κατάσταση αντίστοιχη με τα οκτώ στελέχη της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.
Σενάρια πολέμου στη γειτονιά μας και τα… παιδία παίζει
Φουντώνουν τα σενάρια του πολέμου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να παίζουν ένα άτυπο παιχνίδι «γάτας και ποντικού» για μια επίθεση στη Συρία.
Παρά το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να θολώσει τα νερά, στο σύνολο τους οι πολεμικοί αναλυτές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμφωνούν πως ο πόλεμος έχει προαποφασιστεί, απλά ως εκκρεμότητα μένει η ημερομηνία διεξαγωγής του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε αινιγματικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας πως η απόφαση για τη Συρία θα ληφθεί πολύ σύντομα και κατόπιν συνεννόησης με τους συμβούλους του. Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ενημέρωσε πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι εκείνο που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια επικείμενη σύρραξη στην ανατολική Μεσόγειο, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιδιώκει οφέλη και περισσότερα εδάφη. Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στη Συρία, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επικοινώνησε και τον Ντόναλντ Τραμπ για το ίδιο ζήτημα. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία.
Η Ρωσία μάλιστα έχει δείξει τις προθέσεις της, προειδοποιώντας ότι εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αρχίσουν την οποιαδήποτε επίθεση, η Ρωσία θα καταρρίψει κάθε πύραυλο, ενώ θα επιτεθεί εναντίον των πλοίων ή των αεροσκαφών που τους εκτόξευσαν.
Ο ρόλος της Κρήτης
Κομβικός σε κάθε περίπτωση θα είναι ο ρόλος της Κρήτης στην περίπτωση μιας επίθεσης στη Συρία. Η βάση της Σούδας αναμένεται να γίνει «βάση πολέμου» και ανεφοδιασμών για τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνο.
Ήδη, η βάση της Σούδας έχει παίξει σημαντικό ρόλο γεωστρατηγικά σε αρκετούς πολέμους στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η βάση της Σούδας είχε εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Γιουκοσλαβίας, αλλά και τις ίδιες ανάγκες κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Λιβύη το 1986.
Την ίδια στιγμή, αντίστοιχα κομβικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο σε μια πιθανότητα σύγκρουσης.
Πολεμική μηχανή
Σε πλήρη ανάπτυξη κι ετοιμότητα βρίσκεται το αμερικανικό οπλοστάσιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήδη έχουν προαναγγείλει, υπονοώντας το, ότι εφόσον πραγματοποιηθεί η επίθεση, αυτή σε πρώτη φάση θα γίνει με αμερικανικούς πυραύλους τύπου τόμαχοκ, προκειμένου να πληγούν αρχικά τα χημικά οπλοστάσια της Συρίας και πολεμικές βάσεις.
Στην Ανατολική Μεσόγειο επίσης βρίσκεται το αεροπλανοφόρο Χάρυ Τρούμαν με 6.500 ναύτες, αλλά και 8 συνοδά πολεμικά πλοία.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται ωστόσο και οι βρετανικές και γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Στις αντίστοιχες βάσεις της Κύπρου, βρίσκονται 14 βρετανικά αεροσκάφη κι ένα υποβρύχιο. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία έχει παρατάξει 15 μαχητικά αεροσκάφη και 3 φρεγάτες.
Οι απαντήσεις από πλευράς του Άσαντ σαφέστατα υπάρχουν, αν και μικρότερης δυναμικής, με 750 αεροσκάφη έτοιμα να επιχειρήσουν και πυραυλικά συστήματα, παλαιότερης τεχνολογίας να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, «αιχμή του δόρατος» της απάντησης στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν οι συστοιχίες των ρωσικών πυραύλων τύπου S – 400, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για να αναχαιτίσουν μια πιθανή απειλή. Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι παρατάσσουν τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι τύπου Σουκόι.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη, ενώ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί και ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας πιθανής πρώτης επιθετικής ενέργειας.