Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν απολύτως ενήμερη και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι αλλαγές στη χώρα μέσα στις πρώτες 50 ημέρες της νέας κυβέρνησης.
Συμπεριλαμβανομένων πολλών δύσκολων θεμάτων όπως της αγοράς εργασίας (άρση του «φρένου» στις προσλήψεις) και τα άμεσης προτεραιότητας βήματα σταθεροποίησης της ΔΕΗ. Αλλά και σε θέματα με μεγάλη ουσιαστική και συμβολική σημασία, όπως η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κατάστασης στο Μάτι» ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που γίνονται από τη νέα κυβέρνηση για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας «είναι αλλαγές που γίνονται από εμάς γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς».
Στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ Μέρκελ και Μητσοτάκη συμφωνήθηκε η εκπόνηση ενός «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» για τη δεκαετία 2020-2030.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη δυνατότητα να υπάρξει κύμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης ιδιαίτερα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας.
Επιφορτίστηκαν επίσης οι δύο υπουργοί Οικονομικών να συντονίσουν τα επόμενα βήματα – και τους λοιπούς συναρμόδιους υπουργούς – μέχρι τη διενέργεια του μεγάλου Επενδυτικού Forum στις αρχές του επόμενου έτους.
Κατεγράφη επίσης συναντίληψη για τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αλληλεγγύης με τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης και υπευθυνότητας με τη φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας, τονίστηκε η ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου. Ιδίως για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές, η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.
Εξαιρετικής σπουδαιότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά έδειξε να ασπάζεται τη σημασία της πρωτοβουλίας RescEU για την οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική.
Όπως και στο Παρίσι, έτσι και στο Βερολίνο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όπως και στο Παρίσι εκφράστηκε απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στην Κύπρο, καθώς είναι κοινή πεποίθηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο ενέργειες.
Τι είπαν για οικονομία, μεταναστευτικό, αποζημιώσεις
«Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Μιλήσαμε για την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού που μου την παρουσίασε και μιλήσαμε, επίσης, για τις διμερείς μας σχέσεις που μπορούν περαιτέρω να βελτιωθούν. Αναφερθήκαμε, επίσης, στο ζήτημα το μεταναστευτικό. Είμαστε και οι δύο υπέρ της άποψης να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός αυτής της συμφωνίας. Πιστεύω ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες, καθώς το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία», είπε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν εμάς», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
«Θέλω να αλλαξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ετοιμάζουμε με τη Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, που επανέλαβε, σχετικά ερωτηθείς, ότι ένας από τους στόχους του είναι να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ξένες επενδύσεις που θέλει να γίνουν στην Ελλάδα: «Να προσελκύσουμε επιχειρηματίες σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων κλπ», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, σημειώνοντας: «Να προετοιμάσουμε το έδαφος με νομικές διατάξεις κ.λπ».
Για γερμανικές αποζημιώσεις
Στο ερώτημα για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. «Ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί να κλείσει. Προβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση. Η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι επιπλέον σύσφιγξη για τις σχέσεις μας». Η κυρία Μέρκελ δεν θέλησε να αναπτύξει την άποψή της για το συγκεκριμένο θέμα.
Για μεταναστευτικό
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση ροών και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία και πρέπει να αλλάξει το ζήτημα του ασύλου. «Η Ευρώπη να δείξει ουσιαστική αλληλεγγύη στο πρόβλημα», σημείωσε, μιλώντας για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε την αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι συζήτησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το τι μπορεί να γίνει. «Συμμερίζομαι την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή γραμμή».