Επίσημα αρχίζει στη Βουλή σήμερα η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Επίσημα αρχίζει στη Βουλή σήμερα η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέσα σε ένα συνεχιζόμενο κλίμα έντασης αρχίζει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας και από την ελληνική Βουλή αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ μέχρι τότε προβλέπεται πως οι πολιτικές κόντρες θα είναι ατερμάτιστες.

Κι όλα αυτά αν και εφόσον η Νέα Δημοκρατία δεν καταθέσει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει την τελική ψήφιση της Συμφωνίας στην επόμενη εβδομάδα. Από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιβεβαιώνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

Νωρίτερα χθες η αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου της Συμφωνίας, προκειμένου να μπορέσει να εισαχθεί σήμερα προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Στην Επιτροπή δεν πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, αφού, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εισηγητών, η στήριξη της Συμφωνίας από την πλειοψηφία του σώματος ήταν δεδομένη.

ο Γιώργος Κατρούγκαλος
Έτοιμος να ψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ ο Πάνος Καμμένος

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η έγκριση από την Επιτροπή πραγματοποιήθηκε χωρίς εντάσεις, αφού ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έφερε στο σώμα το επίσημο κείμενο του Συντάγματος, αλλά μια αγγλική εκτύπωση από το site της κυβέρνησης των Σκοπίων. Εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εισαγάγει τη συζήτηση στη Βουλή, επιδιώκοντας την ύπαρξη ενός σοβαρού πολιτικού κενού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν κατάφερε να φέρει στην Επιτροπή το επίσημο κείμενο, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου δεν έχουν επίσημα καταγράψει τις κρίσιμες αλλαγές στη Συμφωνία. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για κατάθεση νέας πρότασης μομφής που δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει ο Πάνος Καμμένος κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Έτοιμος να ψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ ο Πάνος Καμμένος

Εκτός όμως από τον Κουμουτσάκο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κονταροχτυπήθηκε και με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, όταν ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως η αναφορά σε «Μακεδόνες» είναι στο πλαίσιο του δικαιώματος ατομικού αυτοπροσδιορισμού που έχουν οι πολίτες της πρώην Γιουκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

«Ήρθα στην Επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς» ανέφερε στην τοποθέτησή  του ο Πάνος Καμμένος για να προσθέσει:

«Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η Συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της Συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η Συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Νωρίτερα ο κ. Δανέλλης είχε μιλήσει για… εθνική συντέλεια που θα προκαλέσει η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Αν τώρα που η γειτονική χώρα άλλαξε όνομα και Σύνταγμα, εμείς, το ελληνικό Κοινοβούλιο, αρνηθούμε με όποιο πρόσχημα την κύρωση της Συμφωνίας, θα γίνουμε οι αποσυνάγωγοι της Δύσης» δήλωσε ο βουλευτής για να προσθέσει: «Απαξίωση και απομόνωση. Θα προσφύγουν μάλιστα στη Χάγη και θα αναγνωριστούν με σκέτο «Μακεδονία».

Δεν θα μπορούν να μας στηρίξουν ούτε οι αδελφοί Κύπριοι».  Την ίδια στιγμή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εστίασε στο άρθρο 49 τονίζοντας ότι καθορίζει επί της ουσίας τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων», και συγκεκριμένα της επικράτειας της ΠΓΔΜ, των γειτονικών χωρών αλλά και του εξωτερικού.

 

Σπύρος Δανέλλης: “Προτιμάς  σύνθετη ή σκέτο Μακεδονία;”

«Προτιμάς σύνθετη ονομασία ή σκέτο Μακεδονία; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα» είπε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, κατά τη συζήτηση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Ο κ. Δανέλλης πρόσθεσε επίσης «πως η μεγάλη απάτη που έστησε πολιτικές, δημοσιογραφικές και εκκλησιαστικές καριέρες, αλλά και δημιούργησε ή πολλαπλασίασε περιουσίες, στις μέρες μας ήρθε ως εξής: Θέλεις τον όρο Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής σου χώρας;»

Ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε  πως “με τη μυωπική μας διαχείριση, όπου μέλημα ήταν το ψηφοθηρικό – μικροκομματικό συμφέρον και όχι το εθνικό, καταλήξαμε σήμερα το μεγάλο μας ζητούμενο, να έχει περιοριστεί στη διασφάλιση της μη μονοπώλησης, της μη αποκλειστικής χρήσης από την γειτονική χώρα του όρου Μακεδονία”. «Όχι μόνο δεν πουλάμε ή χαρίζουμε, αντιθέτως προσπαθούμε να πάρουμε πίσω» είπε χαρακτηριστικά.