Σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, προχωρούν αύριο Πέμπτη 11 Γενάρη φοιτητές, μαθητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ.
Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα, ενώ ανάλογα συλλαλητήρια θα γίνουν σε πολλές πόλεις.
Στο Ηράκλειο το “ραντεβού” είναι στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, στα Χανια στις 11 στη Δημοτική Αγορά και στο Ρέθυμνο επίσης στις 11 πμ στο Δημαρχείο της πόλης.
Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση και η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου Νόμου “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” για τα μη Κερδοσκοπικά- Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και την αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε σχετική αναφορά στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας τα εξής:
“Αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, παράλληλα με τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων”.
Ήδη ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης έχει ανακοινώσει ότι το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή τον Φεβρουάριο.Ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είπαν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια πανεπιστήμια, η Ομοσπονδία των οποίων (ΟΔΠΤΕ ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στον αγώνα και προκήρυξε στάση εργασίας στις 11 Γενάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου για συμμετοχή στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα.
«Εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που καθημερινά βιώνουμε τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, της ανεπάρκειας των υποδομών, που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές και οι γονείς τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ξέρουμε καλά ότι η λύση στα προβλήματα φοιτητών κι εργαζομένων δεν θα φέρει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης», τόνισαν.
Πολλοί είναι και οι πανεπιστημιακοί που αντιδρούν, καθώς μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας ορθώνει αντιδράσεις, αφού πρόκειται για ένα μέτρο που παρακάμπτει το Σύνταγμα και θα επιφέρει μια σειρά από επιπτώσεις στο λαό και την κοινωνία. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του συλλόγου μελών ΔΕΠ του Παντείου.
Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι πανεπιστημιακοί δημιούργησαν καμπάνια με τίτλο «ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ , #metoarthro16 » στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ακολουθούν τα link της καμπάνιας σε Facebook, Instagram, TikTok και Twitter:
Facebook: ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
https://www.facebook.com/profile.php?id=61554986881407
Instagram: oxistaidiotikapanepistimia
https://www.instagram.com/oxistaidiotikapanepistimia/
TikTok: oxiidiotikapanepistimia
@oxiidiotikapanepistimia
Twitter : oxistaidiotika
Επίσης δείτε εδώ ένα βίντεο της καμπάνιας:
https://drive.google.com/file/d/1_Qr4X6_TkOi_9w2gw82Ak1a1zYcgeHbr/view
Στηρίζει η ΔΟΕ
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00.
ΟΛΜΕ
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τη δημόσια Παιδεία.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ επίσης κηρύσσει στάση εργασίας 11:00 με 14:00 ώστε να συμμετέχουν μαζικά οι καθηγητές στις μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών την Πέμπτη 11 Γενάρη σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 12:00.
“Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης” -τονίζεται- “το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο και το θεωρούμε αιτία πολέμου! Να μην κατατεθεί.
Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί στη νέα γενιά να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Διεκδικούμε:
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.
Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
Πτυχία με αξιοκρατία και αξία.
Δουλειά για όλους/ες – δουλειά με δικαιώματα.
Τώρα είναι η ώρα συνολικά το κίνημα της εκπαίδευσης να δώσει μαζικό, αποφασιστικό «παρών» στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, να μην ψηφιστεί ο νόμος, να ανατραπεί το συνολικό σχέδιο κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας”.