Στροφή Ηρακλειωτών σε σπιτικές γεύσεις

Όλο και περισσότεροι είναι οι Ηρακλειώτες οι οποίοι αναζητούν σπιτικές γεύσεις στα οινομαγειρεία της πόλης. Οι πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις, ο λιγοστός χρόνος αλλά η συνήθεια και η αναζήτηση για ποιοτικές τροφές αποτελούν τους κυριότερους λόγους που ακόμα και οικογένειες τρέφονται σχεδόν καθημερινά σε ταβερνάκια και μαγειρεία της πόλης.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές δουλεύουν στο φουλ ακόμα και αυτές τις εορταστικές ημέρες, εξαιτίας των τρελών ρυθμών που υπάρχουν αυτή την περίοδο.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος “lafit” Γιώργος Καπετανάκης κάνει λόγο για στροφή στην ελληνική κουζίνα, για τις γεύσεις που έχουμε όλοι συνηθίσει από παιδιά και έχουμε κρατήσει στη μνήμη μας. «Ο κόσμος και κυρίως οι Ηρακλειώτες επιλέγουν την ελληνική κουζίνα και αναζητούν την καλή παραδοσιακή κουζίνα. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για μια υγιεινή κουζίνα αλλά παράλληλα και γευστική. Φυσικά και θα υπάρξουν οι στιγμές που θα αναζητήσουμε να φάμε μία κινέζικη συνταγή ή ένα ιταλικό πιάτο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε καθημερινή βάση. Καθημερινά όμως μπορούμε να τραφούμε και να ευχαριστηθούμε με την ελληνική κουζίνα, λόγω της μεγάλης ποικιλίας που υπάρχει.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, «στις μέρες μας δουλεύουν και οι δύο γονείς και είναι λογικό η γυναίκα που παραδοσιακά κρατάει το νοικοκυριό να μην έχει το χρόνο που θα ήθελε για να περιποιηθεί το σύζυγο και τα παιδιά της. Ειδικά τώρα τις γιορτές με το εορταστικό ωράριο, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος».

Όπως λέει ο κ. Καπετανάκης, η πελατεία του εκτός από μεμονωμένα άτομα είναι επίσης και οικογένειες. «Έχω πελάτες που θα έρθουν να αγοράσουν μαγειρευτό φαγητό για το μεσημέρι και το βράδυ, ώστε να φάει όλη η οικογένεια. Βάζουν το φαγητό στην κατσαρόλα και απλώς το ζεσταίνουν».

Ποια φαγητά «φεύγουν» περισσότερο; Ρωτήσαμε τον ιδιοκτήτη του lafit. «Πρόκειται για φαγητά που θέλουν την ώρα τους για να παρασκευαστούν. Δε θα πάρει δηλαδή κάποιος στο σπίτι μια μακαρονάδα με κιμά, την οποία θα μπορέσει να την ετοιμάσει σε λίγο χρόνο. Έτσι, τα πιάτα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι ο μουσακάς, το παστίτσιο, τα λαδερά της κατσαρόλας και ό,τι απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο».

Τέλος, στην ερώτηση κρέας, ψάρι, όσπρια ή λαχανικά, μάς λέει… “περί ορέξεως…”.

«Είναι μοιρασμένες οι προτιμήσεις. Κάποιοι θέλουν κρέας και κάποιοι άλλοι ψάρι ή όσπρια».

Ο ιδιοκτήτης του «μαγειρείου» Νίκος Βενέρης τονίζει ότι οι νέες νοικοκυρές δε θα αφιερώσουν το χρόνο που αφιέρωναν οι παλιότερες στην κουζίνα. «Έχουν πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις που θα τις κρατήσουν μακριά από την κουζίνα. Για παράδειγμα ένα πιάτο που έχει μεγάλη ζήτηση σε εμάς είναι τα ντολμαδάκια, τα οποία τα τυλίγουμε εμείς, όπως έκαναν οι παλιότερες γυναίκες».

Ο ίδιος λέει ακόμη ότι το σπιτικό φαγητό μπορεί να το βρει κανείς σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. «Σε εμάς θα έρθει μια οικογένεια και θα φάει είτε εδώ είτε θα πάρει πακέτο τα φαγητά που καθημερινά μαγειρεύουμε. Οι περισσότεροι δείχνουν προτίμηση στο γιουβέτσι, στον μουσακά και το παστίτσιο και στα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα».

Και ο ίδιος παρατηρεί αύξηση των πελατών του τις ημέρες των εορτών, γεγονός που το αποδίδει στις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

«Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος θέλει να φάει φαγητό καλά μαγειρεμένο που θα του θυμίζει τις γεύσεις του σπιτιού» αναφέρει.