Μέσα στο 2023 έξι παιδιά έχουν πεθάνει στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, μεγάλη ανησυχία στους γονείς, που τηλεφωνούν στους παιδίατρους ζητώντας πληροφορίες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ σπάνιο ο στρεπτόκοκκος να γίνει τόσο επικίνδυνος και να χάσει τη ζωή του ένα παιδί,όμως έχει σημασία να φθάσει εγκαίρως στον παιδίατρο και να αρχίσει άμεσα φαρμακευτική αγωγή. «Βλέπουμε ότι υπάρχει έξαρση λοιμώξεων απο στρεπτόκοκκο, όμως είναι κάτι που βλέπουμε συχνά και στο νοσοκομείο μας και είναι κάτι που αντιμετωπίζεται.
Για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή ενημέρωση» είπε στην «Π» η προισταμένη διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής του Βενιζελείου κ. Σοφία Στεφανάκη.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Τα πιο κοινά συμπτώματα στρεπτόκοκκου περιλαμβάνουν:
* Πονόλαιμο
* Επώδυνη κατάποση
* Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκά σημάδια ή ραβδώσεις πύου
* Μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στην περιοχή του ουρανίσκου
* Πρησμένους, ευαίσθητους λεμφαδένες στο λαιμό
* Πυρετό
* Πονοκέφαλο
* Ναυτία ή εμετό, ειδικά σε μικρότερα παιδιά
* Πόνους στο σώμα
Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο για να εξετάσει το παιδί τους, ενώ ακολουθούν οι εξετάσεις με strep test και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος.
Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών.
Μάλιστα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την αντιβιοτική θεραπεία το συντομότερο δυνατό.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν.
Για την πρόληψη της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο καλό θα είναι:
*Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα: Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη όλων των ειδών λοιμώξεων.
*Να τοποθετούμε μπροστά από το στόμα μας τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
* Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στα μέτρα πρόληψης λόγω κόβιντ που συνέβαλαν στην «εξαφάνιση» πολλών μικροβίων που τώρα επανεμφανίζονται και στην κατάσταση της υγείας των παιδιών, που έχουν αποκτήσει πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.