ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ: Στο πλευρό των αγροτών και της Κρήτης η Τράπεζα Πειραιώς 

Η αγροτική ανάπτυξη της Κρήτης και η στήριξη των αγροτών του νησιού είναι στις στρατηγικές προτεραιότητες της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αναφέρει στην «Π» ο διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα του πιστωτικού ιδρύματος Γιάννης Χανιωτάκης. Ο κ. Χανιωτάκης μιλώντας στην «Π» αναφέρεται στα εργαλεία που η τράπεζα προσφέρει στους αγρότες και εξηγεί την ουσιαστική συμμετοχή της στο 7ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων.

-Πώς προσεγγίζει η Τράπεζα Πειραιώς τη σχέση της με τον αγροτικό τομέα;

Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως γνωρίζετε, έχει επιλέξει στρατηγικά τη στήριξη του αγροτικού τομέα  με πρωτοβουλίες οι οποίες δεν στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο μόνο χρηματοδοτικά, αλλά σε όλα τα επίπεδα, όπως η εμπορία των αγροτικών προϊόντων, οι υπηρεσίες προς τους αγρότες σχετικά με τις επιδοτήσεις τους, αλλά και η υψηλού επιπέδου τραπεζική εξυπηρέτηση που απολαμβάνουν στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αγροτών και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η συντριπτική πλεινότητα αυτών την επιλέγει για την είσπραξη των επιδοτήσεών τους.

-Τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Τράπεζα για τον αγροτικό τομέα;

Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο πώς θα διευκολύνουμε την επίλυση δομικών προβλημάτων του τομέα προσφέροντας τις κατάλληλες λύσεις. Για παράδειγμα, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, σχεδιάσαμε    την Κάρτα Συμβολαιακής και την Κάρτα Αγρότη, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να αγοράζουν ό,τι χρειάζεται η αγροτική τους εκμετάλλευση σε τιμές μετρητοίς επιτυγχάνοντας τις ανάλογες εκπτώσεις.

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των αλυσίδων αξίας, με το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση, την πώληση και την πληρωμή της αγροτικής παραγωγής με μόνη εξασφάλιση το συμβόλαιο μεταξύ της επιχείρησης και του παραγωγού. Για την ομαλή είσοδο των νέων αγροτών στον χώρο προσφέρουμε το εξειδικευμένο πρόγραμμα «Νέων και Νεοεισερχόμενων Αγροτών».

Για τη μείωση των κινδύνων, προσφέρουμε το –συμπληρωματικό προς την ασφάλιση του ΕΛΓΑ- πρόγραμμα «Ασφαλής Αγροτική Παραγωγή». Για την εκπαίδευση των παραγωγών σε θέματα επιχειρηματικότητας διαμορφώθηκαν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα από τη θυγατρική «Eξέλιξη» που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

-Αναφερθήκατε στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς. Πώς εξελίσσεται σε επίπεδο μεγεθών;

Η Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία ξεκίνησε ως βασικό στοιχείο του προγράμματος Συμβολαιακής Τραπεζικής που στοχεύει να συμβάλει πολλαπλά στη λειτουργία των αλυσίδων αξίας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, έχουν υλοποιηθεί πάνω από 300 συμβόλαια μεταξύ συνεταιρισμών και επιχειρήσεων με περίπου 25.000 παραγωγούς, οι οποίοι παράγουν 60 διαφορετικά αγροτικά προϊόντα. Οι επιχειρήσεις αυτές και οι συνεταιρισμοί απασχολούν 14.500 εργαζομένους και πραγματοποιούν εξαγωγές 1,5 δισ. ευρώ σε 75 χώρες. Οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς σε αγρότες και επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη Συμβολαιακή Γεωργία ξεπερνούν συνολικά τα 700 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσω της Συμβολαιακής Αγροεφοδίων έχει γίνει το πρώτο βήμα για εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, που θεωρούμε ότι θα επηρεάσει θετικά το κόστος παραγωγής. Και φυσικά με τη Συμβολαιακή Λιανεμπορίου και Ξενοδοχείων φιλοδοξούμε να ανοιχτούν νέοι δρόμοι προς τον καταναλωτή για τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

-Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για το αμέσως επόμενο διάστημα;

Κεντρικό γεγονός της επόμενης περιόδου θεωρούμε ότι θα είναι η υλοποίηση σημαντικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ιδιαίτερη σημασία έχει το Μέτρο 4, που σχετίζεται με τις επενδύσεις που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, θέλουμε να αναδείξουμε έναν προβληματισμό και να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους σε σχέση με σημαντικά θέματα όπως η ορθολογική διαχείριση του νερού στη γεωργία. Ένα θέμα που έχει τόσο οικονομική διάσταση, καθώς συσχετίζεται άμεσα με το κόστος παραγωγής, όσο και περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση.

-Έχετε εικόνα για το ενδιαφέρον των αγροτών για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης;

Ιστορικά, σε όλες τις περιόδους που «έτρεχε» κάποιο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για επενδύσεις, υπήρχε «μόχλευση» της διάθεσης των αγροτών για επενδύσεις και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους πελάτες και την αγορά δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο αναμένεται με ενδιαφέρον από τους παραγωγούς –γεωργούς και κτηνοτρόφους και το LEADER στο οποίο πρόκειται να ενταχθούν τα έργα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις ύψους έως 600.000€ και έργα σχετικά με επενδύσεις στην οικοτεχνία.

-Τέλος, θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για τον κρητικό αγροτικό τομέα;

Ως Κρητικός αλλά και λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις του κλάδου στην Κρήτη και οφείλω να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί από τις πρωτοβουλίες όλων όσοι εμπλέκονται στον τομέα. Και δεν αναφέρομαι απλώς στην παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Αναφέρομαι στον τομέα της εμπορίας και στην εξωστρέφεια που δείχνουν οι παραγωγοί, οι επιχειρήσεις και οι φορείς. Το σήμα της Κρήτης, το υψηλό επίπεδο συνεργασίας, η ένταξη της τοπικής γαστρονομίας στο τουριστικό προϊόν, η συντονισμένη προβολή των κρητικών προϊόντων σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οργανωμένες κινήσεις για τη διασύνδεση της αγρο-διατροφής με τον τουρισμό είναι μόνο λίγες από αυτές που έχουν λειτουργήσει ως πρότυπα προς μίμηση και από άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικά σε σχέση με τη διασύνδεση των παραγωγών με τις τουριστικές επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, θα ήθελα να πω ότι στην Τράπεζα Πειραιώς μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και τους λοιπούς διοργανωτές του 7ου Παγκρήτιου Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων Αγρο-διατροφής και για το λόγο αυτό συμμετείχαμε όχι απλώς ως χορηγοί της εκδήλωσης αλλά και για να στηρίξουμε ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξή του.