Μετά από έντονο σκεπτικισμό κι αρκετές εσωκομματικές διεργασίες αποφασίστηκε πως οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθούν κανονικά την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με τον δεύτερο γύρο – εφόσον είναι απαραίτητος – να προσδιορίζεται για την μεθεπόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.
Τα γεγονότα στη Θεσσαλία, αλλά και τα τεχνικά προβλήματα της διαδικασίας, αποτέλεσαν πεδίο προβληματισμού για τα στελέχη του κόμματος, που γνωρίζουν ότι ολόκληρη η περιοχή του κάμπου είναι αδύνατο να προσέλθει πρακτικά στις κάλπες. Γι’ αυτό εξετάζονται μια σειρά από σενάρια, ενώ επανέρχεται και το σενάριο της ηλεκτρονικής ψήφου μέσω του iSyriza, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν αλλά δεν έχουν το δικαίωμα.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, με τους Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανο Κασσελάκη να θεωρούνται οι δύο βασικοί διεκδικητές για την ηγεσία του κόμματος. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν οι εκλογές έχουν ήδη δοθεί αναφορικά τουλάχιστον με τις περιοχές που θα στηθούν οι κάλπες, ενώ τα επιτελεία όλων των υποψήφιων βρίσκονται υπ’ ατμών για τη μεγάλη ημέρα.
Η Κουμουνδούρου έχει δώσει ήδη οδηγίες αναφορικά με το πώς θα γίνει η ψηφοφορία, μέσα από πέντε βασικές ερωτήσεις που απαντά η ίδια.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από 15 ετών και πάνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν ως μέλη ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.
Στην Ελλάδα έχουν οριστεί συνολικά 570 εκλογικά τμήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν μπορούν να το πράξουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ακόμα κι αν αυτό βρίσκεται εκτός της εκλογικής τους Περιφέρειας. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.
Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι.
Στο μεταξύ, στην Κουμουνδούρου έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, για να απευθυνθεί προς τις παραγωγικές τάξεις από το βήμα της ΔΕΘ, τη στιγμή που παραδοσιακά, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, πραγματοποιείται η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει αίτημα να παραστεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, αν και λόγω της αναβολής των εκλογών ανάδειξης προέδρου για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου είχε αποσύρει το ενδιαφέρον για την Κυριακή.
Η αντιπρόταση της ΔΕΘ πάντως ήταν ο Σωκράτης Φάμελλος να επισκεφθεί χθες την έκθεση, κάτι που δεν έγινε δεκτό και καταγγέλθηκε μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια «πρωτοφανής στα χρονικά αντιδεοντολογική και προσβλητική για την Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας αντιμετώπιση».
Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι προσκείμενοι στην Κουμουνδούρου επιμένουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω για το Σάββατο», όπως δηλαδή συμβαίνει επί δεκαετίες για το δεύτερο σε εκλογική δύναμη κόμμα της χώρας, το οποίο απευθύνεται στις παραγωγικές τάξεις και την ελληνική κοινή γνώμη, ασκώντας κριτική στον εκάστοτε πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές Σαββατοκύριακο συνιστά ορόσημο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικότερα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια δίνη προβλημάτων και εσωστρέφειας.
Τελευταία αφορμή αποτέλεσαν σχόλια με περιεχόμενο που ερμηνεύτηκε ως «ηλικιακός ρατσισμός» για τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τα οποία προήλθαν από εσωκομματικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα, η κόντρα αναζωπυρώθηκε χθες, όταν ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μάκης Μπαλαούρας χαρακτήρισε «επ’ αμοιβή λογογράφο του επιτελείου Κασσελάκη» τον στιχουργό, Νίκο Μωραϊτη, με τον τελευταίο να σχολιάζει πως «δε ζητώ να κατεβάσει τίποτα. Άνθρωποι που αγωνίστηκαν τόσο, έχουν από μενα δικαίωμα να γράφουν ό,τι θέλουν».
Αυτή δεν ήταν όμως η μοναδική αντίδραση, αφού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η επίσκεψη Κασσελάκη στη Μακρόνησο προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με την Όλγα Γεροβασίλη μάλιστα να διατείνεται πως εφόσον ο Κασσελάκης εκλεγεί πρόεδρος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί.
«Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις» απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη, ερωτηθείσα εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει:
«Το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά. Και οι χωρισμοί πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα».
Ανάμεσα στις έντονες αντιδράσεις ήταν και αυτή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος είπε ξεκάθαρο “όχι” στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και αυτή του Νίκου Μπίστη, ο οποίος δήλωσε πως “είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια”.
Επιπλέον, αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, άφησαν και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χρήστος Καραγιαννίδης, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στον αντίποδα ο Παύλος Πολάκης συνεχάρη τον κ. Κασσελάκη για την επιλογή του.