παναγια καλυβιανη

Γιατί η Μεσσαρά βρίσκεται στο επίκεντρο


Στο… θαύμα του Δεκαπενταύγουστου προσδοκούν πιστοί, φορείς, αλλά και Εκκλησία σε σχέση με την εξάπλωση του κοροναϊού, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προβληματίσει αρκετά.

Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την Κρήτη, η ανησυχία για την έκβαση του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου είναι έκδηλη, ενώ ο κίνδυνος για μια ραγδαία εξάπλωση της νόσου, παραμένει ορατός. Στο επίκεντρο ασφαλώς βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού.

Παρά το γεγονός πως τα δεκάδες δείγματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν αρνητικά, οι επιφυλάξεις και οι φόβοι για μια πιθανή αναζωπύρωση της νόσου υπάρχουν, ενώ έκδηλος είναι ο προβληματισμός για πιθανό πολλαπλασιασμό κρουσμάτων, σε μία από τις δύο κύριες εστίες που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

Ο ΕΟΔΥ παρ’ όλα αυτά παραμένει εφησυχαστικός, ενώ προβλέπεται να προχωρήσει και σε πρόσθετα τεστ στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν υπάρχει εξάπλωση της νόσου. Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντως, ο φόβος είναι έκδηλος, ενώ συνεχώς διασπείρονται φήμες πως υπάρχουν θετικοί ασθενείς οι οποίοι και δεν επιθυμούν να κάνουν το τεστ υπό το φόβο του να κατηγορηθούν από την ευρύτερη περιοχή για εξάπλωση του ιού.

Κάτι τέτοιο βέβαια επίσημα καταρρίπτεται ως ισχυρισμός, αφού οι συναρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν ότι πράττουν όσα προβλέπονται και πως δεν είναι δυνατό μια στρατηγική δημόσιας υγείας να βασίζεται σε φήμες ή σε ανώνυμες καταγγελίες.

Την ίδια στιγμή και η δημοτική Αρχή της περιοχής παρακολουθεί στενά το θέμα και συνεργάζεται με όλους τους συναρμόδιους φορείς, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η πιθανή εξάπλωση των κρουσμάτων.

Το γενικότερο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας πάντως είναι πολύ σοβαρό και αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας τις προηγούμενες ημέρες. Η αγωνία για το πώς θα εξελιχθούν οι εορτασμοί στις Ιερές Μονές Κουδουμά, Οδηγήτριας και Παναγίας Καλυβιανής, είναι έκδηλη. Ο σχεδιασμός που έχει υλοποιηθεί παράλληλα από την Ιερά Μητρόπολη, τους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας, την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, θεωρεί ως δεδομένο πως θα υπάρξουν περιπτώσεις συνωστισμού, οι οποίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα για να μην υπάρξει διασπορά.

Γι’ αυτό άλλωστε κι έχει ήδη τονιστεί πως σε όλους τους εορτασμούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική εντός κι εκτός των ναών. Η παρουσία Αστυνομίας και Ερυθρού Σταυρού επίσης θα είναι αυξημένη, ενώ τονίζεται πως όλες οι υποδείξεις των υπουργείων για αποστάσεις, περιορισμό πιστών εντός των ναών και συχνή απολύμανση των χεριών, πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο. Από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, έχουν δοθεί αυστηρές εντολές επίσης, ενώ φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε διανομή φαγητού, ούτε διανυκτέρευση από πιστούς εντός των χώρων των Ιερών Μονών. Την ίδια στιγμή παράλληλα, η διανομή των άρτων ή της διάσημης κανελάδας αναφορικά με την Παναγία Καλυβιανή θα πραγματοποιηθούν με όρους COVID που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση των πιστών και τη διασφάλιση των όρων υγιεινής.

Όπως όλα δείχνουν, οι φετινοί εορτασμοί για το “Πάσχα του καλοκαιριού”, πραγματοποιούνται με μεγάλη αγωνία και κάτω από ένα πρίσμα φόβου, για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην Κρήτη αναφορικά με τον ιό. Με βάση τις εξελίξεις πάντως, οι επόμενες ημέρες αναμένονται αρκετά δύσκολες σε όλα τα επίπεδα, ενώ η ευθύνη μετατίθεται σε όλους τους πολίτες, αφού όσα μέτρα και αν ληφθούν, εφόσον δεν υπάρχει η ατομική ευθύνη από τον  κάθε ένα και την κάθε μία, θεωρείται σχεδόν αδύνατη η μη εξάπλωση του κοροναϊού.