Συνολική κατακραυγή για τη στάση της Τουρκίας

Μαζικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκλητικότητα της Τουρκίας και ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων που θέτει αυθαίρετα η Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες για οριοθέτηση Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, καθώς δεν μπορεί να επιτρέψει χάρτες στους οποίους δεν υπάρχει καν το Καστελόριζο.

Η νέα αυτή πρόκληση έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ που αμφισβήτησε ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές», τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing της Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισήμανε ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Αντίθετα, από το Βερολίνο κρατούν σιγή ιχθύος προς το παρόν, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, να δηλώνει πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και γι’ αυτό δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε αβάσιμες αυτές τις αντιλήψεις της Τουρκίας, για τα ελληνικά νησιά και υπογράμμισε πως στερείται νομιμοποίησης η υπογραφή των «φερόμενων ως μνημονίων» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «είναι πολύ πιθανό να παραβιάζει από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη» και υπενθύμισε πως αν ο Λίβυος πρέσβης δεν προσκομίσει την επίμαχη συμφωνία, την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata.

«Η Τουρκία έχει μια καινοφανή σχολή διεθνούς δικαίου. Δεν βοηθά ούτε τον εαυτό της, ούτε την κοινωνία της, ούτε τις οικονομικές της προοπτικές όταν εμφανίζεται ως μια χώρα η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, πάντως, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «μέσω αυτής της συμφωνίας με τη Λιβύη, οι δύο χώρες εκδήλωσαν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Την προκλητική στάση της Τουρκίας σχολίασε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Η Τουρκία είναι τα τελευταία χρόνια σε μέθη ισχύος και μεγαλείου» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος. «Ήρθε η ώρα να γίνει νηφάλια» πρόσθεσε.