Μετά από τη σχεδόν καθολική συμμετοχή της κυβέρνησης στις τετραήμερες διαβουλεύσεις με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, στα μέσα Ιανουαρίου, υπήρχε η πεποίθηση πως τη φετινή χρονιά, είχε βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου να μην υπάρξουν κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι αρχικές εκτιμήσεις ωστόσο έπεσαν έξω, όπως φάνηκε από τα δεδομένα, με την κυβέρνηση να βρίσκεται πλέον «με την πλάτη στον τοίχο» και να καλείται να απαντήσει στις διεκδικήσεις των αγροτών, που κατά κύριο λόγο βέβαια πρόσκεινται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Μεγαλύτερες είναι οι κινητοποιήσεις ασφαλώς στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με τη Λάρισα να δίνει τον τόνο των κινητοποιήσεων.
Οι παραγωγοί έχυσαν γάλα πάνω σε κατεστραμμένες από τις πλημμύρες μπάλες με άχυρα, ενώ δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Οι αγρότες στοχεύουν επίσης να πάρουν με το μέρους τους και απλούς πολίτες, αφού πρώτα τους ενημερώσουν για την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. «Κάποιοι δεν μπόρεσαν να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό ότι το 70% που ξεσηκώθηκε είναι επαγγελματίες αγρότες, νέοι αγρότες. Δε λένε την αλήθεια στον Πρωθυπουργό. Ο εκπρόσωπός μας μάς αποκάλεσε “κοπριές”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος.
Παρών στο συλλαλητήριο ήταν και ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας. Όπως είπε: «είμαστε σε μια περίοδο που έχουν συγκλίνει τρία μεγάλα προβλήματα. Η μετά τον covid εποχή, η επισιτιστική κρίση και οι πλημμύρες. Η Θεσσαλία έχει ξεχαστεί από την Ελλάδα. Περνάει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο».
Νέο μπλόκο έστησαν παράλληλα χθες ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας στον κόμβο του Φιλώτα, στα όρια Φλώρινας- Εορδαίας.
Σε σχετική ενημέρωση αναφέρεται πως «τα προβλήματα είναι αυτά που μας βγάζουν στο δρόμο. Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης της Κοινωνίας και μας αφορά όλους. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας όπως οι συνάδελφοί μας σε όλη την Ελλάδα».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές και με Αγροτικούς Συλλόγους της Καστοριάς, όπως και με την πανελλήνια επιτροπή μπλόκων, στην προοπτική να προστεθούν δυνάμεις και από τις γύρω περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι η προχθεσινή «απόβαση» των αγροτών που έγινε με περισσότερα από 150 τρακτέρ στην πόλη της Λάρισας ήταν ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα τους, με το 24ωρο συλλαλητήριο να ολοκληρώνεται χθες το μεσημέρι στις 12.00.
Tα αιτήματα των αγροτών
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν:
Πλήρη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,
Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,
Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,
Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,
Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους -σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο- σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου,
Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης,
Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος,
Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.
Αγροτικές κινητοποιήσεις και στην Κρήτη
Αγροτικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και στο Ηράκλειο, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πρόσκεινται στο ΚΚΕ να παρευρίσκονται με τα αγροτικά τους οχήματα στον κόμβο των Πεζών.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συμβολικό κλείσιμο του κόμβου και στη συνέχεια συνέλευση όπου επιβεβαιώθηκε η θέληση συνέχισης των κινητοποιήσεων.
Νέα κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τους αγρότες την ερχόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί και πάλι στον κόμβο των Πεζών.
«Συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα. Απαντάμε ότι η επιχείρηση συκοφάντησης και υπονόμευσης του αγώνα μας από την κυβέρνηση δεν περνά, γεγονός που αποδεικνύεται από τις μαζικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που στήνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση τους.
Αναφέρεται ότι οι αγρότες από την Κρήτη ζητούν και διεκδικούν:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως και στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά /kwh και κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.
Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στην γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.
Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.
Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.