Για «ημέρα με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραλαμβάνοντας χθες από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τους τέσσερις από τους συνολικά 30 τόμους, 600 σελίδων ο καθένας, που αποτελούν το σύνολο του υλικού από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν από 33 χρόνια αναφορικά με το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.
«Η ελληνική Βουλή και η κυπριακή Βουλή, με τη δημοσιοποίηση των τεσσάρων πρώτων τόμων του Φακέλου της Κύπρου, παραδίδουν ένα έργο που συμβάλλει στην αυτογνωσία και τη δημοκρατία μας. Ένα πολύτιμο υλικό, που ρίχνει φως σε μια ευαίσθητη στιγμή της ιστορίας μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Στο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως με τη δημοσιοποίησή του, «ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νεότερη ιστορία του τόπου και βεβαίως να πάψει πια αυτός ο φάκελος και αυτά τα κρίσιμα γεγονότα να αποτελούν το “μαύρο κουτί” της νεότερης ιστορίας μας».
«Η απόλυτη γνώση της ιστορίας, ακόμα κι αν η ιστορία μάς πληγώνει, είναι σχολείο για τις επόμενες γενιές και την πολιτική ζωή του τόπου που πρέπει να συνειδητοποιήσει από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, πώς θα τα αποφύγει στο μέλλον» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Παράλληλα, ξεκίνησε η επεξεργασία από ειδικούς, το υλικό καταγράφηκε και έχει ψηφιοποιηθεί. Σύντομα θα ανέβει και στο ιστολόγιο της Βουλής, θα το δώσουμε στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να συγκεντρωθεί επιπλέον υλικό από μαρτυρίες πρωταγωνιστών και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.
Νωρίτερα, ο Νίκος Βούτσης παρέδωσε τους τέσσερις τόμους του Φακέλου της Κύπρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου «για την πρωτοβουλία τους, για ένα ζήτημα που παραμένει εκκρεμές, όχι από εμάς, αλλά από εκείνους που ανέχονται την τραγωδία, που αποτελεί όνειδος για τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».