Μαρία Αντωνακάκη
Της Λίλιαν Δαφερμάκη
Μαρία Αντωνακάκη
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη

Εκρηκτικές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει στο χώρο των εστιατορίων και των μπαρ στο Ηράκλειο, η απόφαση που αφορά στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη, τα οποία θα κλείνουν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7.00  το πρωί. Ο κλάδος καταγγέλλει ότι πρόκειται για ένα απολύτως άδικο οριζόντιο μέτρο, το οποίο ανοίγει το δρόμο των απολύσεων για δεκάδες εργαζόμενους, ενώ όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του «εάν το μέτρο συνεχιστεί και μετά τις 23 του μήνα είναι απολύτως βέβαιο ότι οδηγούμαστε στο απόλυτο οικονομικό κραχ, αφού είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν». Οι παρενέργειες του μέτρου έχουν άμεση αλληλεπίδραση στην κοινωνία, καθώς είναι δεκάδες οι άνθρωποι που από τη μια στιγμή στην άλλη θα βρεθούν χωρίς δουλειά.

Με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος του συλλόγου καφετεριών μπαρ και εστιατορίων νομού Ηρακλείου κ. Μαρία Αντωνακάκη, τονίζει ότι «γίνεται μια προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο να έρθουμε σε επαφή με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να επανεξετάσει την εφαρμογή του μέτρου το οποίο είναι απολύτως προβληματικό επειδή έχει οριζόντιο χαρακτήρα». Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, «σε τοπικό επίπεδο αυτό το οποίο έχει διαπιστωθεί είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιχειρήσεις έχουν τηρήσει με ευλαβική σχολαστικότητα την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας αναλαμβάνοντας την ευθύνη απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία συνολικά. Εφόσον λοιπόν σε τοπικό επίπεδο δεν διαπιστώνεται καμία παρέκκλιση σε σχέση με την τήρηση της νομοθεσίας, ποιος είναι ο λόγος που δεκάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τιμωρητικά, τη στιγμή που δεν έχουν κάνει κάτι επιλήψιμο. Το σωστό και το δίκαιο είναι όποιος δεν τηρεί τα μέτρα να τιμωρείται και να μην αδικείται το σύνολο, στο όνομα εκείνων που δείχνουν ασυνέπεια. Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρξει μια ελεγχόμενη και εστιασμένη διαχείριση της εφαρμογής του μέτρου που πρέπει να υλοποιείται συνδυαστικά με βάση τις παραβάσεις που καταγράφονται».

Έρχονται απολύσεις

Η πρόεδρος του συλλόγου καφετεριών μπαρ και εστιατορίων νομού Ηρακλείου, τονίζει ότι μόλις έγινε γνωστό το μέτρο ξεκίνησε αμέσως μια αλυσίδα απολύσεων, αφού ο περιορισμός του ωραρίου εργασίας, μοιραία σηματοδοτεί και την απασχόληση λιγότερου αριθμού εργαζομένων. Η ίδια σημειώνει ότι από χθες πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που έρχονταν σε επαφή με τους λογιστές τους για να δρομολογήσουν τις απολύσεις του προσωπικού τους. «Εάν ο κλάδος δε στηριχθεί θα καταρρεύσει» τονίζει η κ. Αντωνακάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι η επέκταση του μέτρου του περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας μετά τις 23 του μήνα θα είναι κυριολεκτικά ολέθρια για τον κλάδο που δεν μπορεί να αντέξει άλλη πίεση και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη καταστροφή. Η κ. Αντωνακάκη τονίζει ότι ο κλάδος αντιμετωπίζεται τιμωρητικά την ίδια ώρα που έχει πολλές παράπλευρες απώλειες. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση τραπεζιού γάμου το οποίο ακυρώθηκε σε εστιατόριο και θα γίνει σε ξενοδοχείο, όπου δεν υπάρχει κανένας νομικός περιορισμός…

Αναζητείται χρυσή τομή

Λίγο πριν την ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων οι φορείς του κλάδου της εστίασης, μεταξύ αυτών και οι Σύλλογοι της Κρήτης, ζητούν από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχεδιασμό της στο επίμαχο θέμα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «η εστίαση για άλλη μια φορά έχει βρεθεί στο επίκεντρο των τελευταίων εξελίξεων και παρόλο που έχει χτυπηθεί πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα και που ακόμα περιμένει τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση στους βασικούς πυλώνες στήριξης ( Επιδότηση Ασφαλιστικών Εισφορών, Μονοψήφιο συντελεστή ΦΠΑ κ.ά), ακούγεται ότι θα θεσπιστεί ωράριο μέχρι τις 23:00 σε όλο τον κλάδο. Καλούμε την Κυβέρνηση σε άμεση συνάντηση με τα αρμόδια όργανα της εστίασης ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην οδηγηθεί ο μεγαλύτερος κλάδος σε αφανισμό. Η μη συμμόρφωση κάποιων δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη. Πριν καταδικάσουμε τις παραβατικες συμπεριφορες, ας αναλογισθούμε και τι ποσοστό αυτής της συμπεριφοράς αντιστοιχεί σε όλους. Γι αυτό δεν θα πρέπει να έχουμε ισοπεδωτική λογική και πρακτική του οδοστρωτήρα. Είναι υπόθεση όλων και έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Λάθη έχουν γίνει εκατέρωθεν. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας και δημιουργίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων και να θέσουμε νέες βάσεις για το μέλλον όλων μας. Διάθεση υπάρχει, συνεργασία όχι. Ας γίνει η αρχή. Εμείς προς το παρόν είμαστε ακόμα εδώ!».