Τσίπρας - Καμνένος

Ανεβαίνουν δραματικά σήμερα οι τόνοι στη Βουλή, με αφορμή την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία από την ελληνική κυβέρνηση.

Ήδη η αντιπολίτευση έχει δώσει στη σημερινή ημέρα χαρακτήρα «μάχης χαρακωμάτων» έχοντας προειδοποιήσει πως έρχονται πολύ μεγάλες αποκαλύψεις που αφήνουν απόλυτα έκθετο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει σηκώσει το γάντι, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα την αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος και να απαντά προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, τα μέλη της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα, αφού στην ουσία της υπόθεσης δεν πραγματοποιήθηκε καμία αγοραπωλησία.

Η σημερινή συζήτηση, η οποία προέκυψε από επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα ακολουθήσει τα κλασικά χαρακτηριστικά συζήτησης επερωτήσεων, αφού στη διάρκειά της, θα τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, γεγονός που είναι αρκετά ασυνήθιστο για τη λειτουργία της Βουλής και δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά στο παρελθόν.

Ο λόγος βέβαια, που δίνεται τέτοια έκταση στη συγκεκριμένη επερώτηση, σχετίζεται και με την κυβερνητική συνοχή, αφού ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την αντιπολίτευση, που σύσσωμη υποστηρίζει ότι η υπόθεση κρύβει πίσω της μεγάλο σκάνδαλο, αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που από την αρχή έβλεπαν τη σύμπλευση με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες από τη φύση της προβληματική.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναμένεται κατ’ αρχάς να τεθεί ένα βασικό και καίριο ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει διαδικασίες για να πουλήσει πολεμικό υλικό στη Σαουδική Αραβία, η οποία εμπλέκεται σε γενοκτονία στην Υεμένη; Κατά δεύτερον η αντιπολίτευση συνολικά αναμένεται να φέρουν Υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρωθυπουργό προ των ευθυνών τους, αναφορικά με τις μεθοδεύσεις της πώλησης, αλλά και την εμφάνιση ως μεσάζοντα ενός καταδικασμένου για λαθρεμπορία. Η συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης γεννά πρόσθετα ερωτηματικά και ενισχύει την οσμή του σκανδάλου, αφού στην πορεία της υπόθεσης αποδείχθηκε ότι ο άνθρωπος που εμφανίζονταν ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στην ουσία δεν ήταν.

Η κατάσταση έχει δημιουργήσει έντονους τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με Σκουρλέτη, Φίλη και Κυρίτση να έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους για το θέμα.

Οι τριγμοί ενισχύονται από τις πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τονίζει πως θα αποδείξει στη σημερινή συζήτηση τις σχέσεις Καμμένου με τον καταδικασμένο άνδρα, για λαθρεμπορία όπλων.

Ο πρωθυπουργός παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να παρέχει πλήρη κάλυψη στον κυβερνητικό του εταίρο, ενώ σήμερα αναμένεται κατ’ αρχάς να υποβαθμίσει το θέμα τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία αγοαραπωλησία υποβαθμίζοντας έτσι το γεγονός. Εφόσον οι τόνοι σηκωθούν ακόμα περισσότερο, ο πρωθυπουργός προβλέπεται να μην επικεντρωθεί σε επιχειρήματα, αλλά να αντεπιτεθεί αξιοποιώντας μεμπτά σημεία Νέας Δημοκρατίας και Αντιπολίτευσης, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις και να οδηγήσει τη συζήτηση στο πεδίου του «ποιος τελικά είναι λιγότερο βρώμικος».