Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς

Βρίσκεται πέντε μήνες στο τιμόνι της Ένωσης Ηρακλείου. Σ’ αυτό το διάστημα ο ίδιος υποστηρίζει πως έχουν γίνει πολλά, ενώ για πρώτη φορά καταθέτει ολοκληρωμένο το όραμα του για την Ένωση Ηρακλείου της νέας εποχής.

Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ένωσης Σταύρο Γαβαλά, που σε μια αποκλειστική συνέντευξη του στην «Π» μιλά για όλους και για όλα, αναλύει τα όσα έγιναν στο παρελθόν και τα όσα γίνονται σήμερα, αλλά παράλληλα περιγράφει και το πώς θα μπορέσει να κινηθεί η Ένωση Ηρακλείου στο μέλλον.

Ερ.: Ποιες είναι οι ουσιαστικές αλλαγές που έχουν επέλθει στην Ένωση Ηρακλείου, πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας στη θέση του προέδρου;

Απ.: Μετά από πάρα πολύ καιρό οι εργαζόμενοι πληρώνονται κάθε μήνα, το οποίο είχε λείψει από την Ένωση.

Ρυθμίσαμε τις υποχρεώσεις μας προς την τράπεζα και καταφέραμε να εξοφλήσουμε τους παραγωγούς των οινοσταφύλων σε ένα ποσοστό 65 % – 70 % και πολύ σύντομα θα προσπαθήσουμε να τους εξοφλήσουμε στο 100 %.

Το οινοποιείο στην Παλλιανή, η νέα διοίκηση έχει βάλει σαν στοίχημα πρώτη του Μάη να είναι επισκέψιμο στο κοινό.

Στήνουμε εκδρομές με σκοπό να υποδεχθούμε επισκέπτες και τουρίστες.

Ερ.: Σε ποια φάση βρίσκεται το οινοποιείο αυτή τη στιγμή;

Απ.: Το οινοποιείο φέτος πήρε 1000 τόνους σταφύλια. Για να είναι βιώσιμο πρέπει να παραλαμβάνει πάνω από 5000 τόνους με βάση τα μεγέθη του. Φέτος θα κάνουμε μια πολύ καλύτερη τιμολογιακή πολιτική στο σταφύλι και ειδικά στους ανθρώπους που θα ενεργοποιήσουν στην Ένωση Ηρακλείου, θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης.  Το στοίχημα είναι τουλάχιστον το 50 % να πληρωθεί την ημέρα που θα παραλαμβάνουμε τα σταφύλια. Απώτερος στόχος είναι το οινοποιείο να λειτουργεί στο 100 % των δυνατοτήτων του.

Ερ.: Μπορούμε να πούμε ότι τη φετινή χρονιά αποτέλεσε «έκπληξη» η απόφαση σας να μην δώσετε τιμή στο λάδι. Γιατί συνέβη αυτό;

Απ.: Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η Ένωση τα τελευταία 6 – 7 χρόνια δεν παραλαμβάνει λάδι. Δεν το κάναμε εμείς. Έχει δημιουργηθεί μια εταιρία με δύο ιδιώτες στην αρχή και στη συνέχεια με έναν. Όταν ανέλαβα την Ένωση πίστευα ότι η Ένωση Ηρακλείου είχε ένα ποσοστό της τάξης του 50 %. Στη συνέχεια όμως διαπίστωσα ότι αυτή η εταιρία, η Ένωση ΑΒΕΕ, είναι 100 % ιδιωτικών συμφερόντων.

Αυτή η ένωση έχει πάρει τα σήματα μας και δεν μπορούσε η Ένωση Ηρακλείου να ανακοινώσει τιμές. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να ανακοινώσουμε κάτι. Στόχος μας είναι να πάρουμε πίσω αυτό το κόσμημα. Προς το παρών αρχίζουμε και παίρνουμε πίσω τα σήματα μας, το χημείο, ένα σεβαστό μίσθωμα, αλλά απώτερος σκοπός μας είναι να πάρουμε ξανά το κόσμημα μας πίσω, γιατί αυτό το εργαλείο ανήκει σε ολόκληρη την Κρήτη.

Είμαστε σε μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Έχουμε πετύχει πολλά από αυτά που θέλουμε, αλλά διεκδικούμε ακόμα περισσότερα για το καλό της Ένωσης, των παραγωγών και του κόσμου.

Ερ.: Υπάρχει τρόπος θεωρείτε για να αλλάξει η κατάσταση στο ελαιόλαδο;

Απ.: Εμείς πήραμε μια απόφαση πριν τρεις μήνες περίπου να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης του ελαιολάδου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Βρεθήκαμε όλες οι Οργανώσεις στο ίδιο τραπέζι και διαπιστώσαμε ότι πρέπει να κάνουμε συνέργειες, ειδικά για το ελαιόλαδο. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα και να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται κι εκτιμώ ότι μέχρι του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο φορέας και θα μπορέσουμε να βγούμε επίσημα να ανακοινώσουμε και τιμές, αλλά να κάνουμε και ότι καλύτερο μπορούμε.

Ερ.: Πόσο σας επηρεάζει η φετινή πολύ δύσκολη χρονιά;

Απ.: Η Κρήτη βίωσε μία από τις χειρότερες περιόδους της τελευταίας εικοσαετίας. Αυτή τη χρονιά πρέπει να την ξεχάσουμε και να δούμε πώς θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.

Αυτός ο Ενιαίος Φορέας θα μπορούσε να παρέμβει και στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο. Έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις και θέλουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στο εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο.

Δεν χρειαζόμαστε ούτε ένα ευρώ σε επενδύσεις. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε και να τυποποιήσουμε όλο το λάδι της Κρήτης. Σε αυτό πο πάσχουμε είναι το marketing και η προώθηση των προϊόντων.

Ερ.: Ποιος είναι ο κύριος στόχος σας για το μέλλον;

Απ.: Στόχος είναι να βρει η Ένωση τον παρεμβατικό της ρόλο και τον επαγγελματικό της προσανατολισμό. Εμείς θέλουμε να ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές. Θέλουμε να δουλέψουν το οινοποιείο και το τυποποιητήριο στο 100 %, η Ένωση να βγάλει κέρδος και το κέρδος αυτό να το καρπωθεί ο παραγωγός.

Ερ.: Με ποιες δραστηριότητες μπορεί να γίνει αυτή η επανεκκίνηση που οραματίζεστε;

Απ.: Η κύρια δραστηριότητα μας θα είναι το ελαιόλαδο. Σε δεύτερο επίπεδο θα είναι τα οινοστάφυλλα, αλλά προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για να αναστήσουμε την σταφίδα. Η Ένωση είναι μεγαλομέτοχος στην ΚΣΟΣ και θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε στην αγορά ενός προϊόντος μέσα από την παρέμβαση των συνεταιριστικών οργανώσεων. Ο κόσμος αν καταλάβει πως μπορεί να πληρωθεί θα μπει στη διαδικασία να σταφυδοποιήσει.

Ερ.: Βρισκόμαστε εν αναμονή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υπάρχει κάποια προετοιμασία σε αυτό το επίπεδο από πλευράς Ένωσης;

Απ.: Στην Ένωση δημιουργείται ένα νέο γραφείο που θα στελεχωθεί με νέους επιστήμονες που έχουν θητεύσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ στην οποία ο αγρότης θα μπορεί να έρχεται προκειμένου να ενημερωθεί για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα, για να μπορεί με τη βοήθεια της Ένωσης να υλοποιεί ότι έχει στο μυαλό του.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει ένας πολύ έγκριτος επιστήμονας αναφορικά με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα από την Κόπα Κοζέπα ο κ. Δημήτρης Καπνιάς, προκειμένου να ενημερώσει για το τι προβλέπεται να εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια για τις επιδοτήσεις. Θέλουμε οι επιδοτήσεις να δίνονται περισσότερο στοχευμένα και κατά κανόνα στους ανθρώπους που παράγουν.