ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

Η χώρα μας θα θρηνούσε 2.265 νεκρούς, αν δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα, τόνισε χθες ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ανακοίνωσε πως τα νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα είναι 50, τα 23 από αυτά είναι στη δομή της Ριτσώνας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις θάνατοι στη χώρα φθάνοντας συνολικά τους 53 από την πανδημία. Τα συνολικά κρούσματα μέχρι την Τετάρτη ήταν 1.514, ενώ σε αυτά προστίθεται 119 από το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και ένα ακόμη από τη Μύκονο.

Σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία, πάνω από 203.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Στην Ιταλία και στην Ισπανία τα κρούσματα ξεπερνούν τα 110.000, ενώ οι θάνατοι και στις δύο χώρες μαζί είναι 23.158.

Ο αριθμός παραμένει υψηλός, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, αρχίζει σταδιακά να επιβραδύνεται ο ρυθμός της αύξησης των κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα, εννέα άνθρωποι έχουν βγει από τις ΜΕΘ. Η πλειοψηφία των νεκρών ήταν είτε μεγάλης ηλικίας είτε με υποκείμενο νόσημα.

Σχετικά με τις νέες μελέτες που αφορούν την εγκεφαλική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, ο καθηγητής είπε πως σύμφωνα με τους νευρολόγους ένα μικρό υποσύνολο ασθενών αναπτύσσουν τέτοιες βλάβες.

«Ορισμένοι παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική ικανότητα έως και εγκεφαλικό».

Όσον αφορά τους θανάτους σε νέα άτομα και παιδιά, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και γι’ αυτό δεν χρειάζεται πανικός.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο τα παιδιά να νοσήσουν σοβαρά, ωστόσο κανείς δεν είναι άνοσος.

Μια ερευνητική ομάδα που μελετά τα ποσοστά θνησιμότητας βρήκε ότι μόλις το 0,66% όσων νοσούν πεθαίνουν.

Το βασικό θέμα με τον κοροναϊό είναι η γρήγορη διασπορά του. «Αν τον αφήναμε να τρέξει, θα μας διέλυε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Οι κανόνες που έχουμε θέσει έχουν δουλέψει, ας μην τους παραβιάσουμε», είπε κλείνοντας.