Συνολικά τέσσερις δημοσκοπήσεις μέσα σε δύο ημέρες ήρθαν αποτυπώσουν το σκηνικό που διαμορφώνεται λίγο πριν την τελική ευθεία των ευρωεκλογών. Και, παρά τη ρευστότητα που επικρατεί ειδικά στην …ουρά οι βασικές τάσεις είναι κοινές στις μετρήσεις.
Χθες, οι έρευνες της MARC για τον ANT1, της ALCO για τον Alpha και της Pulse για τον ΣΚΑΪ ήρθαν να προστεθούν στα ευρήματα αυτής της MRB για το Open προχθές. Και έπονται τις επόμενες μέρες κι άλλες μετρήσεις, με τους πολίτες να σχηματοποιούν τις απόψεις τους. Βεβαίως, το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντήσει κανείς σε αυτή τη φάση είναι ποια θα είναι τελικά η συμμετοχή, καθώς, λόγω και της απουσίας αυτοδιοικητικών εκλογών από την εξίσωση, αλλά και της εν γένει χαλαρότητας, οι φετινές ευρωεκλογές μπορεί να αναδειχθούν στην εκλογική διαδικασία με τη χαμηλότερη συμμετοχή από το 1974 και μετά, κάτω και από το 50%.
Ο μέσος όρος
Ποια είναι η «μέση τιμή» για τα κόμματα που κατέγραψαν οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις στον δείκτη της εκτίμησης ψήφου; Αρχής γενομένης από τη Νέα Δημοκρατία, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο το 33% των προηγούμενων εκλογών, φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα επανέρχεται σε τροχιά «ασφαλείας».
H ΝΔ εμφανίζει ως μέση τιμή το 32,9%, ενώ το κρίσιμο είναι ότι όλες οι έρευνες στα διαστήματα της χαμηλότερης έως την υψηλότερη τιμή εκτιμούν ότι το σκορ του κυβερνώντος κόμματος θα έχει το «3» μπροστά. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η ΝΔ εμφάνισε ανοδική τάση που σημαίνει ότι επαναπατρίζει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και αυξάνει τη συσπείρωση της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι και στις τέσσερις μετρήσεις στη δεύτερη θέση καταγράφεται μεσοσταθμικά στο 15,8% και εμφανίζεται να έχει προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση. Το ποσοστό του, βεβαίως, απέχει ακόμα στις μέσες τιμές από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2023 και αρκετά από το να έχει «2» μπροστά, αν και όλοι οι δημοσκόποι αναφέρουν ότι κινείται ελαφρώς ανοδικά, κυρίως συσπειρώνοντας ψηφοφόρους του 2023.
Όλοι οι δημοσκόποι, πάντως, παρατηρούν ότι η μάχη της δεύτερης θέσης ακόμα δεν έχει κριθεί, καθώς η κατώτατη τιμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλότερη από την ανώτατη του ΠΑΣΟΚ. Όλοι όμως καταγράφουν στασιμότητα ή και ελαφρά κάμψη του ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση, με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 12,9%.
Στη μάχη της τέταρτης θέσης, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου μοιάζει να έχει προβάδισμα έναντι του ΚΚΕ, το οποίο καταγράφει κάμψη. Και η δυναμική του κ. Βελόπουλου μοιάζει να έχει φρενάρει, όμως μοιάζει πιο κοντά από το κόμμα του Περισσού σε ένα διψήφιο ποσοστό. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Λύση μεσοσταθμικά βρίσκεται στο 9,3%, ενώ το ΚΚΕ ακολουθεί με 8,25%. Η Ελληνική Λύση, σημειωτέον, μοιάζει να υποδέχεται ψηφοφόρους από το σχήμα των Σπαρτιατών που αποκλείστηκε, με βάση την έρευνα της MARC.
Πέντε κόμματα γύρω από το 3%
Από εκεί και πέρα, στη μάχη της «ουράς» ισχύει το γνωστό «όποιος προλάβει τον Κύριο είδε». Η ΝΙΚΗ μετράται στο 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,7% και η Νέα Αριστερά που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στις εκλογές στο 3,2%. Την «πόρτα» της Ευρωβουλής, όμως, «χτυπούν» και δύο ακόμα κόμματα, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου που «τσιμπάει» στο κενό της δεξιάς ψήφου, αλλά και οι Δημοκράτες του Ανδρέου Λοβέρδου που εισπράττουν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η Φωνή Λογικής που δέχεται και αυτή εισροές από τους Σπαρτιάτες με βάση τη MARC, εμφανίζεται τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές στο 2,6% με ανοδικές τάσεις, ενώ αντίστοιχες τάσεις εμφανίζουν και οι Δημοκράτες με 2,4%. Σε κάποιες μετρήσεις εμφανίζεται λίγο πάνω από το 2% το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ στην έρευνα της PULSE μετρήθηκαν πέριξ της μονάδας και οι «Πατριώτες» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου με τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη.
Οι αναποφάσιστοι και οι κεντρώοι
Όσο πηγαίνουμε προς την ευρωκάλπη είναι λογικό να μειώνεται ο όγκος των αναποφάσιστων, καθώς μπορεί οι πολίτες να μην ασχολούνται και τόσο με τις ευρωεκλογές, όμως πολλοί παίρνουν τις αποφάσεις τους. Ως προς τη ΝΔ, είναι ενδιαφέρον ότι εμφανίζεται να «επαναπατρίζει» δικούς της ψηφοφόρους. Και ενώ η ΝΔ αποδύθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια επιχείρηση «σαγήνης» των δεξιόστροφων ψηφοφόρων για να μην λοξοκοιτάξουν προς την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ, φαίνεται ότι στη δεξαμενή των αναποφάσιστων η μερίδα του λέοντος αυτοπροσδιορίζεται πέριξ του κέντρου.
Συγκεκριμένα, επί συνόλου 11% που είναι οι αναποφάσιστοι στην έρευνα της MARC, το 27% δηλώνει κεντρώας (σχεδόν 3%), το 14,5% κεντροδεξιάς (1,6%) και το 15,9 κεντροαριστερής προέλευσης (1,75%). Πρακτικά, μιλάμε για μια κρίσιμη «μάζα» που υπερβαίνει τις 6 ποσοστιαίες μονάδες. Πιο ευκρινώς, δε, το 39% των αναποφάσιστων, δηλαδή ένα ποσοστό σχεδόν 4,3%, προέρχεται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 2023.
Βεβαίως, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι από όλους αυτούς τους ψηφοφόρους θα βρουν τον δρόμο προς την κάλπη σε τρεις εβδομάδες από τώρα. Γι’ αυτό και οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν τη μάχη της κινητοποίησης, καθώς αυτή την ώρα σε όλα τα κομματικά στρατηγεία οι εκτιμήσεις γίνονται με επισφάλεια.