ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη ημέρα μετά τη διάσπαση – Το διακύβευμα για τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η διμέτωπη σύγκρουση με τον Κασσελάκη

Ακόμη και εν μέσω του πρωτόγνωρου κλίματος που επικράτησε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο συναίσθημα που επικράτησε, ήταν ανακούφιση για την ανακοίνωση της δημιουργίας ενός νέου «κινήματος», το οποίο με τον καιρό θα μετατραπεί σε κόμμα, από τον Στέφανο Κασσελάκη. Επισφράγισε δε, μια διάσπαση που βρισκόταν σε αναμονή εδώ και πολλούς μήνες.

Απάντηση Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Προσφεύγω στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών και λασπολόγων

Η ανακούφιση ωστόσο δεν ήταν για πολύ, καθώς ο εμφύλιος της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ήδη διαστάσεις ανοιχτής κομματικής μάχης, με πρώτο διακύβευμα τον τίτλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και μια παράλληλη κόντρα στην Δικαιοσύνη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»: Η Κουμουνδούρου εξετάζει την πιθανότητα να καταθέσει επίσημα τα στοιχεία που παρουσίασε ο Παύλος Πολάκης για το φερόμενο ανακριβές Πόθεν Έσχες του πρώην προέδρου του και για αυτό ενδεχομένως να χρειαστεί έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.

«Για τα αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το Πόθεν Έσχες και τις offshore είναι σαφές ότι πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες Αρχές» ανέφερε επισήμως η ανακοίνωση με τον Κασσελάκη να σηκώνει το γάντι και να αναγγέλλει δική του προσφυγή «κατά των συκοφαντών και λασπολόγων» μιλώντας για «αληθή και κρυστάλλινη δήλωση» Πόθεν Έσχες.

Πέμπτη αποχώρηση εκείνη της Θεοδώρας Τζάκρη;

Σε επίπεδο πολιτικό, ακόμη και αυτή η νομική κόντρα έχει στόχο να αποτρέψει τη μαζική διαρροή βουλευτών που θα διευκόλυνε τη δημιουργία μιας νέας ΚΟ με αναφορές στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η οποία επί της ουσίας μπορεί να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εντός της Βουλής.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή ημέρα και τις ραγδαίες όπως προμηνύονται πολιτικές εξελίξεις.

Αυτή τη στιγμή με 31 βουλευτές, αφού επιβεβαιώθηκαν οι τρεις προαναγγελθείσες ανεξαρτητοποιήσεις Αυλωνίτη, Μάλαμα, Χρηστίδου, o ΣΥΡΙΖΑ έχει ισοψηφία με το ΠΑΣΟΚ και βρίσκεται σε «ισορροπία τρόμου» για το αν θα διατηρηθεί στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι η πρώτη φορά που «δεν πέφτει» η κυβέρνηση, αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Βέβαιο χαρακτηρίζεται ότι σήμερα, Γαβρήλος, Σαρακιώτης και Πούλου θα δουν τον Νίκο Παππά, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να του ανακοινώσουν ότι παραιτούνται από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα και τις θέσεις τομεαρχών που κατέχουν στο κόμμα, αλλά παραμένουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε αφήνουν τα αξιώματα, γιατί δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν αυτά που έγιναν στο Συνέδριο.

Με δεδομένη τη δήλωσή της ότι «δεν υπάρχει πλέον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι από σήμερα δεν θα είναι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η Θοδώρα Τζάκρη αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα είναι η 5η και «φαρμακερή» αποχώρηση.

Από σήμερα, θα αρχίσουν να αποκτούν πλέον κοινοβουλευτικό αποτύπωμα όσα διημείφθησαν από την Παρασκευή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Γκάζι και στα γραφεία του Στέφανου Κασσελάκη στον Ταύρο. Στάση αναμονής φαίνεται να τηρούν οι περίπου 7 βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης. Δέκα βουλευτές χρειάζονται για να συσταθεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Τι έρχεται για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τι έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ; Πέραν του «τσαλακωμένου» γοήτρου και του επικείμενου υποβιβασμού του ρόλου του στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο εβδομάδες έχει εκλογές ανάδειξης της επόμενης ηγεσίας του, με 4 εγκεκριμένους υποψήφιους από τη συνεδριακή διαδικασία – και αυτές οι εκλογές εκτιμάται πως θα πρέπει με κάποιον τρόπο και κυρίως με τη συμμετοχή των μελών να δείξουν πως το κόμμα έχει επόμενη ημέρα.

Ταυτόχρονα όμως, βρίσκεται και σε ένα νέο εσωκομματικό δεδομένο: η κομματική πλειοψηφία που ενώθηκε απέναντι στον Κασσελάκη ήταν ετερόκλητη- και οι διαφορές της άρχισαν ήδη να γίνονται εμφανείς, στην τελευταία συνεδρίαση, μάχη δόθηκε για την Επιτροπή Δεοντολογίας και για το εάν και πόσο, από τη στιγμή που το Σώμα αποφάσισε την παύση της προηγούμενης, θα έπρεπε άμεσα να εγκρίνει νέα. Και αυτή η «μάχη» που έγειρε υπέρ των «87» δείχνει τις εσωκομματικές ισορροπίες που επικρατούν σήμερα.

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα αλλάξουν, αναλόγως του ποιος θα τεθεί επικεφαλής την επόμενη ημέρα της εσωκομματικής κάλπης.

ΠΗΓΗ: enikos.gr