ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

«Είναι έξω από κάθε εθνική γραμμή» τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και πραγματοποίησε μια αναλυτικότατη ομιλία με πλήθος ιστορικών αναφορών. «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν είναι εθνικιστικό σύνθημα, αλλά το ουσιώδες πρόβλημα, το οποίο εμμονικά δεν θέλει να κατανοήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Λέτε ότι τάχα χωρίστηκε στα τρία η Μακεδονία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κάποια κομμάτια είναι εκτός Ελλάδας και μπορούν να λέγονται Μακεδόνες» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς για να τονίσει: «Δυστυχώς, το υποστηρίζουν αυτό και κάποιοι εντός Ελλάδας, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Είναι ψέματα. Άλλο μοιράστηκε τότε. Οι οθωμανικές εκτάσεις και όχι η Μακεδονία.

Αλλά και μετά την αποχώρηση των Οθωμανών» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «η Σερβία -ως Γιουγκοσλαβία πια- προσάρτησε περιοχή των Σκοπίων. Και πώς την ονομάζουν οι Γιουγκοσλάβοι τη νέα αυτή επαρχία τους; “Μακεδονία” μήπως; Όχι! Την ονομάζουν “Βαρδαρία”!

«Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λοιπόν, δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεχωριστή περιοχή με το όνομα «Μακεδονία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς για να προσθέσει ότι για πρώτη φορά τα κείμενα με αναφορές στο όνομα «Μακεδονία» εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1944 και η τότε ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «πατρίδα» ή μακεδονική «συνείδηση» συνιστούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας».

Όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, η τότε κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με υπουργό τον Έντουαρντ Στετίνιους θεωρεί αδικαιολόγητη δημαγωγία τη στάση των γειτόνων κι επιχειρείρησε να την σταματήσει. Αντίστοιχα το 1992 και ο Σοσιαλιστής Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν… είχε πει επί λέξει: «Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων».