Η ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΗ ΛΙΝΑ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΗΝ “Π”

Σε ηλικία μόλις 19 ετών, έχει καταφέρει να έχει ένα πλούσιο βιογραφικό και να συνδυάζει τις σπουδές της στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με τη μουσική της πορεία.

Η Ηρακλειώτισσα πολυτάλαντη φοιτήτρια, βραβευμένη συνθέτης και πιανίστρια, Λίνα Ζάχαρη, σε συνεργασία με τη χορωδία Επιμελητηρίου Ηρακλείου «Ο Άγιος Δημήτριος» και σολίστ την Ιωάννα Φόρτη και μικρό οργανικό σύνολο παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Σήκω, να παλέψεις τον καιρό…», υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αντωνακάκη, αύριο, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο Κινηματοθέατρο Αστόρια με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Πρόκειται για μία μοναδική συναυλία, με τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, με μελοποιημένα ποιήματα αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών που μιλούν για τον έρωτα και τον θάνατο έως το ευμετάβλητο της ανθρώπινης ζωής και θέτουν βαθείς προβληματισμούς, σε μουσική της ίδιας της Λίνας Ζάχαρη, τα οποία έρχεται να ερμηνεύσει με τον δικό της μοναδικά αισθαντικό τρόπο η Ιωάννα Φόρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα τραγούδια που θα ακουστούν έχουν αποσπάσει βραβείο για τη μελοποίησή τους από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η συνέντευξη που η Λίνα Ζάχαρη παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:

Η συνέντευξη

 ΛΙΝΑ ΖΑΧΑΡΗ

Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο “Σήκω, να παλέψεις τον καιρό…” για τη συναυλία σας; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που θέλετε να στείλετε;

«Πρόκειται για έναν στίχο από το ποίημα του Νίκου Γκάτσου “Μαύρος ταύρος μπήκε στο χορό”, το οποίο ο ποιητής αφιερώνει στον ομότεχνό του, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που δολοφονήθηκε στην Ισπανία το 1936, από τους εθνικιστές του Φράνκο.

Με αυτόν τον τίτλο, θέλουμε να προβληματίσουμε το κοινό σχετικά με τις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις και την αδράνεια της εποχής μας, τόσο σε ατομικό, όσο και συλλογικό επίπεδο».

Τι κερδίζει κανείς, όταν μελετά τους ποιητές, αρχαίους και σύγχρονους;

«Το κέρδος από την ενασχόληση με την ποίηση είναι τεράστιο. Η επαφή με διαχρονικές ιδέες που αφορούν πολύ σημαντικές πτυχές της ζωής μας, όπως ο θάνατος, ο έρωτας, η πολιτική, επηρεάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης της καθημερινότητας και εν τέλει δομούν μια διαφορετική στάση ζωής. Φυσικά, πέρα από αυτά, ο ποιητικός λόγος προσφέρει τέρψη και αποτελεί πηγή έμπνευσης».

Ποια ήταν τα ακούσματα και τα ερεθίσματα, που σας ώθησαν στο συγκεκριμένο είδος μουσικής;

«Η ενασχόληση με τη μελοποίηση ξεκίνησε στα μαθητικά μου χρόνια με τους λυρικούς ποιητές της αρχαϊκής περιόδου, όπως η Σαπφώ, ο Πίνδαρος κ.ά. Μελοποιώντας κάποιους στίχους μπορώ να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα, που μου δημιουργούνται διαβάζοντάς τους, ενώ ως μελοποιημένο πια ένα ποίημα γίνεται ευκολότερα προσιτό στο ευρύ κοινό και ανοίγονται νέοι δρόμοι επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, η μελοποίηση συνδυάζει τις δυο μεγαλύτερες αγάπες μου, τη μουσική και τη φιλολογία, και μέσα σ’ αυτήν εκφράζονται όλα τα ερεθίσματα και τα εφόδια, που έχω πάρει και συνεχίζω να παίρνω από τους ανθρώπους που με δίδαξαν και στους δυο χώρους».

Πώς νιώθετε για τη συναυλία αυτή και τη συνεργασία σας με την κ. Ιωάννα Φόρτη;

«Είναι μεγάλη μου χαρά η σύμπραξη με την κ. Ιωάννα Φόρτη στα πρώτα μου βήματα και με τιμά ιδιαίτερα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ερμηνεύτρια, που έχει συνεργαστεί με πολύ διακεκριμένους συνθέτες, όπως ο Χρ. Λεοντής και ο  Μ. Θεοδωράκης, ενώ δραστηριοποιείται και στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ταυτόχρονα, νιώθω συγκίνηση που θα διευθύνει τη συναυλία ο κ. Νίκος Αντωνακάκης, ο οποίος ήταν ο δάσκαλός μου στα ανώτερα θεωρητικά, ενώ ευχαριστώ θερμά τη Μικτή Χορωδία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου “Ο Άγιος Δημήτριος” και τους εξαιρετικούς μουσικούς, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση συμμετοχής στην εκδήλωση, τον ηχολήπτη κ. Δημήτρη Μπουρμπούλη, την εικαστικό κ. Τερέζα Βαλαβάνη, που μας παραχώρησε το έργο της για την αφίσα της εκδήλωσης, το γραφείο παραγωγής Cantabile Art Events και ιδιαιτέρως την κ. Μαρίνα Μπουρδάρα καθώς και την Περιφέρεια Κρήτης για τη στήριξη και τη διοργάνωση».

Φοιτήτρια και βραβευμένη μουσικός

Η Λίνα Ζάχαρη γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εισήχθη με τη μεγαλύτερη βαθμολογία πανελλαδικά. Φοιτά στο Ευρωπαϊκό Ωδείο Ηρακλείου, στην τάξη πιάνου (δίπλωμα) της κ. Τζένης Χαραμουντάνη. Είναι κάτοχος πτυχίων Πιάνου (Άριστα παμψηφεί-Α’ βραβείο, τάξη κ. Τζένης Χαραμουντάνη), Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας (Άριστα, τάξη κ. Νίκου Αντωνακάκη).

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου στο Boston University και New England Conservatory της Βοστώνης με τους A.R. Rivera, C. Finehouse, Κ. Παπαδάκη καθώς και στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Danse του Λονδίνου με τη Y. Lebedeva. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια πιάνου με διακεκριμένους σολίστ, όπως και σε θερινές μουσικές ακαδημίες και φεστιβάλ.

Μελοποιεί ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών, ξεκινώντας από τους μεγάλους λυρικούς της αρχαϊκής περιόδου (Σαπφώ, Αρχίλοχος, Πίνδαρος κ.ά.), στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Μῶσ ́, ἄγε, Καλλιόπα, θύγατερ Διός», που πραγματοποιήθηκε το σχ. έτος 2015-16 στο 8ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Ντιάνα Μανουρά.

Υπήρξε ενεργό μέλος της Κρητικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, υπό τη διεύθυνση του κ. Νίκου Αντωνακάκη. Έχει δώσει πολυάριθμα προσωπικά ρεσιτάλ και έχει βραβευθεί σε μουσικούς αλλά και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.