Συγκέντρωση διαμαρτίας στο Σύνταγμα για τον κατώτατο μισθό

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στο Σύνταγμα με βασικό αίτημα την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό.

Την ίδια ώρα, εντός του κοινοβουλίου συζητείται το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, «προβλέπει ότι από το 2028 και κάθε χρόνο, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου».

«Στην πράξη όμως, πάλι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους επιχειρηματικούς ομίλους θα τον συναποφασίζουν. Όπως δηλαδή συμβαίνει με το σημερινό άθλιο καθεστώς το οποίο νομοθετήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ακροδεξιού ΛΑΟΣ το 2012, μονιμοποιήθηκε με τον περιβόητο Νόμο Βρούτση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) το 2013 και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι το νομοσχέδιο «νομιμοποιεί την μείωση του κατώτερου μισθού, δίνει μέχρι και τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση, ανάλογα με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας να μπορεί να μειώσει τον κατώτερο μισθό έως 60% του διάμεσου, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα να πάει τον ονομαστικό, μεικτό, κατώτερο μισθό λίγο πάνω από 600 ευρώ, ενώ για να γίνει η οποιαδήποτε αύξηση – αναπροσαρμογή θα λαμβάνεται υπόψη η αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Τι επισημαίνουν οι διαδηλωτές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, ο νόμος αφήνει «παράθυρο» για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι «να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων έως σήμερα, να αποκατασταθούν οι διαδικασίες των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό».

«Τώρα κατώτερος μισθός στα 950 ευρώ, να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν να κηρυχτούν υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται. να αποκατασταθούν η μετενέργεια, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης κ.ο.κ.» και τέλος, «να ξεπαγώσουν οι τριετίες που με το “έτσι θέλω” έχουν διαγράψει τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως 2023», επισημαίνουν οι διαδηλωτές.