Σκληρή κριτική δέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Στρασβούργο
Σκληρή κριτική δέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Στρασβούργο

«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει υποφέρει όσο υπέφερε η Ελλάδα το 2015» τόνισε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει πως «εδώ και τρία χρόνια ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε νέα εποχή».

Γενικότερα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που έφερε στη χώρα η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρουσίασε τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας ως πολιτικές που συμβάλλουν στην αξιοσημείωτη ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας και στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, στην ταχύτερη αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη δημιουργία ενός νέου δημόσιου συστήματος υγείας και στην ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές προς τους εργαζόμενους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας δηλώνοντας ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αρνούνται τον αυταρχικό δεσποτισμό και τους αναθεωρητισμούς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ωστόσο δέχθηκε σκληρή κριτική και πολλές πιέσεις από εκπροσώπους του ευρωκοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από ευρωβουλευτές, ο εκπρόσωπος της Ευρωομάδας Renew Europe, που αντιπροσωπεύει τα φιλελεύθερα κόμματα και το κόμμα του Μακρόν, Μαλίκ Ασμάνι, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

«Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και δεν πρέπει να ξαναδούμε Ευρωπαίο ηγέτη που καταπατά την ελευθεροτυπία» δήλωσε ο ευρωβουλευτής χαρακτηριστικά, για να υπενθυμίσει παράλληλα ότι «ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση όταν σταματάει η συζήτηση».

Επίσης, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μπει τέλος στον τηλεοπτικό αποκλεισμό του ευρωβουλευτή του Renew Europe Γιώργου Κύρτσου.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων επίσης Στρικ Τίνεκε, εξέφρασε την απορία της για το αν παραβιάζονται κατάφωρα δικαιώματα όσων αιτούνται άσυλο και προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα.

Εκπροσωπώντας του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέρριψε σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση της Ευρώπης, τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στα συντηρητικά κόμματα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως αντίστοιχες με τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξαν «το κουτί της Πανδώρας για τη λιτότητα», δημιουργώντας αλλεπάλληλες ευρωπαϊκές κρίσεις και κάνοντας τους πολίτες να αισθάνονται διαρκείς απειλές και ανασφάλεια.

«Να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά και την ταπεινωτική εποχή που οδηγήσατε τη χώρα σε 15,5% έλλειμμα και σε ταπεινωτική χρεοκοπία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητώντας να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και οι νέοι άνθρωποι, καθώς «ο ελληνικός λαός έχει υποστεί σκληρές πολιτικές».

Απαντώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία της κυβέρνησής του μέσα από επιθέσεις και συκοφαντίες εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επιχειρώντας να απαντήσει στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου όλοι μπορούν να γράφουν και να δημοσιεύουν το οτιδήποτε και για τον οποιονδήποτε, χωρίς καμία λογοκρισία ή κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση».

Σε σχέση με τα ζητήματα των προσφύγων, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκού κράτους-μέλους να προστατέψει τα σύνορά του με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα».

Όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους ευρωβουλευτές να σκεφτούν περισσότερο για «pushforward», αντί για «Pushbacks».

«Όταν κοιτάτε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα, ας μην επαναλαμβάνετε την τουρκική προπαγάνδα , ωσάν η Τουρκία να μην έχει κανέναν ρόλο σε ό,τι συμβαίνει και οι Έλληνες να είναι αυτοί οι οποίοι συμπεριφέρονται απάνθρωπα όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

O πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δευτερολογία του απαντώντας στην παρέμβαση Παπαδημούλη εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς:

«Ο κ. Παπαδημούλης είπε ψευδώς ότι είμαστε πρώτοι στους θανάτους την περίοδο του κοβιντ. Είναι ψέμα, είναι λανθασμένο. Είναι απαράδεκτο να εμφανίζεστε σε αυτή την αίθουσα και να παρουσιάζετε ψεύδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, εκ μέρους της σοσιαλιστικής ομάδας, ο πρωθυπουργός είπε: «Άκουσα με προσοχή τα όσα είπε για το Ταμείο Ανάκαμψης» – για να διαβεβαιώσει στη συνέχεια «οι προτάσεις μας έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο, η κατάρτιση των ανέργων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».