Η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές αναμένεται να είναι σφοδρή . Την ίδια ώρα που εκτός από τις μεταξύ τους προστριβές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαρκές μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πότε επιλέγει να αντιπαρατεθεί με τον έναν και πότε με τον άλλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως θεωρεί ότι το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου έχει επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη ως αντίπαλο, κάτι που αποδίδουν σε «ανησυχία» εξαιτίας της δυναμικής που αποκτά η αξιωματική αντιπολίτευση. Από το ΠΑΣΟΚ πάλι λένε ότι ο Μητσοτάκης επιλέγει τον Κασσελάκη γιατί τον θεωρεί «βολικό αντίπαλο».
Σε αυτή τη συνθήκη ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να μπει σφήνα, και το έκανε τόσο με την πρόταση δυσπιστίας όσο και με την χθεσινή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο του 2021, σχετικά μη τη μη δυνατότητα ενημέρωσης του θιγόμενου για τον λόγο παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.
Αν και στην πολιτικο – δημοσιογραφική πιάτσα ο Νίκος Ανδρουλάκης εν πολλοίς κέρδισε τις εντυπώσεις από την αναμέτρηση στη Βουλή έναντι του «αναιμικού» ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία η πρωτοβουλία του «δεν πέρασε» όπως ανέμενε, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έδειξαν οι δημοσκοπήσεις τις εβδομάδας που πέρασε. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να καταγράφεται ως «καθαρά» δεύτερος (δείχνει δηλαδή μια τάση να αποκτήσει και μια απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ), παρουσιάζοντας μικρή άνοδο.
Ο τσακωμός για το ποιος είναι εγγύτερα στον Μητσοτάκη
Έτσι χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το ΣτΕ δεν επιτέθηκε μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα, στον Κασσελάκη, ο οποίος τον έχει αποκαλέσει «εκβιαζόμενο» από τον Μητσοτάκη με το σκεπτικό ότι δεν του έκανε μήνυση προσωπικά για τις υποκλοπές.
Χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να καταδείξει ότι δικαιώνεται για την επιλογή του να κινείται θεσμικά, στοχεύοντας στο ανάλογο ακροατήριο, και όχι με κραυγές και λαϊκισμούς τακτικές που χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επιχείρησε να υπογραμμίσει ότι το Κράτος Δικαίου είναι δικό του προνομιακό πεδίο, και το χειρίζεται όπως αρμόζει, και όχι του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως η Κουμουνδούρου δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει. Κατηγόρησε τον Ανδρουλάκη για «μικροπολιτική» αφού την ώρα που είναι στριμωγμένη η κυβέρνηση, αυτός ανοίγει διμέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του που «συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη», τον χαρακτήρισε δε «κατώτερο των περιστάσεων». Ως, κερασάκι στην τούρτα τον κάλεσε, αφού ενημερωθεί για την παρακολούθησή του, να υποβάλει μήνυση σε αυτόν που τη «διέταξε».
Το ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε με «καρφί» για τα περιουσιακά και τις επιχειρήσεις Κασσελάκη, καλώντας να μη δίνει «νομικές συμβουλές» στο ΠΑΣΟΚ, αυτός που «πιάστηκε να παραβιάζει το νόμο για το πόθεν έσχες». Πρόσθεταν δε από την Χαριλάου Τρικούπη, πως «την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη». Ο ΣΥΡΙΖΑ «ανταπέδωσε» την αιχμή για τον Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται «με τα ψέματα και τις συκοφαντίες της ΝΔ» και πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να γίνει «ουρά» του Μητσοτάκη.
Ο Κασσελάκης, οι «απολίτικοι» και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων
Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον κάνει λόγο για «δυναμική η οποία δεν μπορεί να ανακοπεί» (Κεχαγιά). Θεωρούν δε στην Κουμουνδούρου ότι στις ευρωεκλογές όχι μόνο θα παραμείνουν η πρώτη πολιτική δύναμη στον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά θα μειώσουν σημαντικά και την ψαλίδα με τη ΝΔ, και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα στην ανατροπή της εικόνας κυριαρχίας της κυβέρνηση το οποίο θα ολοκληρωθεί στις εθνικές εκλογές με μια «νικηφόρα πορεία».
Άλλωστε, έχει φανεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης για να πετύχει πλέον τον άμεσο στόχο του 17% «ανοίγει» πολύ το εύρος της απεύθυνσής του, σε κοινά που μέχρι πρότινος δεν ήταν ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα Χανιά ο Κασσελάκης, δεν διέψευσε ουσιαστικά ότι απευθύνεται σε πιο απολίτικο κοινό.
Σχετικά με αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετακινήσεις που καταγράφει η δημοσκόπησης τη MRB (και συγκεκριμένα το β΄μέρος της που μετέδωσε χθες το Open).
Μεγάλο μέρος ψηφοφόρων της ΝΔ μετακινείται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (12,5%), το ΠΑΣΟΚ (6,6%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (3,4%), ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ οι μετακινήσεις είναι κυρίως προς τη Νέα Αριστερά (11,3%), την Πλεύση Ελευθερίας (6%) το ΠΑΣΟΚ (4,1%) και το ΚΚΕ (2,3%). Για το ΠΑΣΟΚ οι μεγαλύτερες μετακινήσεις ψηφοφόρων σημειώνονται προς τη ΝΔ (2,8%), τη Νέα Αριστερά (2,7%) και την Ελληνική Λύση (2,1%), με 1,7% να κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι έχει διαρροές κυρίως προς τα αριστερά, ένα δείγμα που επιβεβαιώνει την αίσθηση που υπάρχει τον τελευταίο καιρό (και ήταν αρκετά έντονη και στο Συνέδριο) ότι έχει αλλάξει η σύνθεση της κοινωνικής βάσης του κόμματος υπό τον Κασσελάκη.
Είναι με ερωτηματικό πάντως αν όσοι επιλέγουν την Πλεύση Ελευθερίας το κάνουν επειδή θεωρούν ότι βρίσκεται πιο αριστερά από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ή επειδή είναι πιο «μαχητική» όπως επαινετικά είπε την Κυριακή για τον Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που ερμηνεύτηκε ως «κλείσιμο του ματιού» στο συγκεκριμένο ακροατήριο.
ΠΗΓΗ ΠΟΝΤΙΚΙ