αντιπαράθεση Τσίπρα - ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε αντιπαράθεσης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με τις φιλελεύθερες και συντηρητικές δυνάμεις, που αποτελούν την πλειοψηφία, εξελίχθηκε χθεσινή ομιλία Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο.

Αφορμή για την αντιπαράθεση αποτέλεσε η επιλογή του κ. Τσίπρα να μιλήσει για επιτυχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να οδηγήσουν την χώρα έξω από τα μνημόνια. Η επιλογή Τσίπρα ερέθισε τα αντανακλαστικά πολλών ευρωβουλευτών, οι οποίοι όπως ήταν αναμενόμενο έσπευσαν να του υπενθύμισουν τα αποτελέσματα της ολέθριας διαπραγμάτευσης του 2015 και το αχρείαστο μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε και τα βέλη των Ελλήνων ευρωβουλευτών που έσπευσαν να απαντήσουν στο «success story» του κ. Τσίπρα με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να εκνευριστεί και η χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θυμίζει προ ημερησίας συζήτηση στην ελληνική Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να χρεώσει τις σκληρές επισημάνσεις του Ισπανού ευρωβουλευτή Γκονζάλες Πονς σε μια προσπάθειά του να στηριχθεί η πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Η συνεδρίαση

Φανερά εκνευρισμένος και με υψηλούς τόνους απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον ευρωβουλευτή από την Ισπανία και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής στην τοποθέτησή του μετά την πρωτολογία του Έλληνα πρωθυπουργού, υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι το 2015 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του κόστισαν στους Έλληνες 100 δισ. ευρώ, ενώ τον κάλεσε να μην επιστρέψει στον λαϊκισμό ενόψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο νεποτισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς τόνισε ότι τα συγχαρητήρια για το τέλος των μνημονίων πρέπει να αποδοθούν στον ελληνικό λαό και όχι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι πλέον βλέπει τον κ. Τσίπρα «πολύ αλλαγμένο». Αναφορικά με τις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα για τις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές της ΕΕ, ο Ισπανός ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι ολόκληρη η Ευρώπη «έσωσε την Ελλάδα» και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην επαναλάβει τα σφάλματα του 2015 και να μην επιστρέψει στις μεθόδους του λαϊκισμού, καθώς είτε δεξιός, είτε αριστερός, είναι επικίνδυνος για κάθε χώρα.

Ο κ. Γκονζάλες Πονς είπε ότι η Ελλάδα καταφέρνει να βγει από την κρίση χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και τη στήριξη της ΕΕ και πλέον ο κ. Τσίπρας έχει τώρα επιλογές: «Είτε να ακολουθήσει την οδό των μεταρρυθμίσεων, που έχει επιστρέψει την Ελλάδα στο δρόμο της ευημερίας, είτε αυτόν του λαϊκισμού».

Τσίπρας: «Υποστηρίζετε τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας»

Εμφανώς ενοχλημένος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον κ. Γκονζάλες Πονς ότι υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ και τον κάλεσε να μην υιοθετεί τη θεωρία των δύο άκρων: “Επιτρέψτε μου να σας πως είμαι χαρούμενος κι ευτυχής που η κυβέρνησή  μου είναι αυτή που επέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις. Αυτό από μόνο του είναι μία εξαιρετική πολιτική επιτυχία.

Αυτό που με κάνει να είμαι πραγματικά ευτυχής δεν είναι η ολοκλήρωση των προγραμμάτων αλλά το ότι από τη μία καταφέραμε να εμβαθύνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις ενώ ταυτόχρονα προστατεύσαμε όσο μπορούσαμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν είναι success story η πορεία μας αλλά είναι ένας δρόμος στο μέλλον.

Ας αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία συνεχόμενα προγράμματα και οχτώ χρόνια ενώ άλλες χώρες όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία εξήλθαν σε τρία χρόνια. Υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διότι τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις μεταρρυθμίσεις έδωσαν βάση στην δημοσιονομική προσαρμογή που οδήγησε σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας.

Αντιθέτως εμείς πετύχαμε μία δύσκολη συμφωνία το 2015 με προτεραιότητα στις δομικές μεταρρυθμίσεις”. Απαντώντας στον κύριο Γκονζάλες:  Δεν είναι κακό ότι άλλαξα κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι υπερασπιζόμενοι καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατό να τις υπερασπίζονται. Σήμερα πέρα από την αποφράδα ημέρα στις ΗΠΑ είναι και η επέτειος θανάτου του Αλιέντε.

Ελπίζω να μην κάνατε σκόπιμα αναπαραγωγή των δύο άκρων στην ομιλία σας. Σας λέω πως εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό, σας ενημερώνω πως αρχηγοί στην δεξιά της Ελλάδος γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών.

Μιλήσατε για λαϊκισμό λυπάμαι αλλά στην δική σας παράταξη και πάλι πρέπει να στραφείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από την στάση που κρατά η ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων. Είναι μία στάση ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού.

Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος που είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο εξάμηνο, το εξάμηνο που έγιναν λάθη και από τις 2 πλευρές. Αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δισ. θα είχε αντιστοίχως αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες.

Δήθεν η Ελλάδα την τριετία σπατάλησε 40 δισ. τα δικά μας χρόνια η ανακεφαλαιοποίηση χρησιμοποίηση μόλις 6 από τα 24 δισ. που προορίζονταν για αυτό τον σκοπό. Τουλάχιστον όταν αντιδικούμε να το κάνουμε επί των πραγματικών στοιχείων».

Από τη πλευρά του ο Νότης Μαριάς δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε τον Α. Σαμαρά με την «ιστορία επιτυχίας» του δικού του μνημονίου. “Κάνετε το ίδιο όταν υπάρχει πετσόκομμα των συντάξεων, φυγή στο εξωτερικό των νέων, παράνομοι μετανάστες κλπ, μέμφοντας την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν άντλησε το σύνολο του εγκεκριμένου δανείου προς όφελος αναπτυξιακών πολιτικών, θέτοντας το ερώτημα αν θα εντάξει στον προϋπολογισμό την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων”.

Κριτική άσκησε και για την συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως η πρωθυπουργός έκανε «τζάμπα μάγκα» τον Ζάεφ. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων από το Βέλγιο, Γκι Φερχόσταντ, δήλωσε πως για τα προβλήματα που υπάρχουν φταίνε και η Ελλάδα και η Ευρώπη κυρίως γιατί δεν έγιναν βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και διερωτήθηκε αν είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη κρίση.

H Nέα Δημοκρατία

«Ο κ. Τσίπρας ήταν σήμερα εκτός τόπου και χρόνου. Αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, όπως ήταν το θέμα για το οποίο προσκλήθηκε, άρχισε να απαριθμεί τις τάχα επιτυχίες της κυβέρνησής του.

Αυτό, όμως, προκάλεσε καταιγισμό ερωτημάτων από ξένους ευρωβουλευτές που δεν έχουν βέβαια μόνο γνώση, αλλά και άποψη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφερόμενη στη σημερινή παρουσίαση του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ΝΔ σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε:

– Γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στην ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ;

– Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του με τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και πώς θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές;

– Πού πήγαν τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων που δόθηκαν για το μεταναστευτικό πρόβλημα;

– Τι έχει να πει για τα 100 δισ. ευρώ που στοίχισαν στην Ελλάδα οι πειραματισμοί που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015;  «Ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε πλήρως. Και ως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, επετέθη στον πρόεδρο της Ν.Δ., λες και μιλούσε στη Δ.Ε.Θ. ή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε διεθνές ακροατήριο, δεν εκτίθεται μόνον ο ίδιος, αλλά δυστυχώς και η χώρα μας», τόνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κεφαλογιάννης

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι έγινε πολύ μεγάλη αλλαγή από το 2015, το κόστος όμως από τις πολιτικές του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε στον Έλληνα πολίτη 100 δισ. ευρώ.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ο πιο αυθεντικός εκπρόσωπος του αριστερόστροφου λαϊκισμού, όπως υποστήριξε.

Διερωτήθηκε επιπλέον πώς θα αποκαλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον κ Ζάεφ την Πέμπτη (είναι προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ενώπιον του Ε.Κ.).

Για «διπλωματία της κότας» κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Δημήτρης Καμμένος με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί «τουρκικής ομογένειας» στη Δυτική Θράκη και για παρεμβάσεις της γειτονικής χώρας σε ζητήματα των μουφτήδων Ξάνθης και Ροδόπης.

Η Τουρκία εκφράζει τις «ανησυχίες της», μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, για το ελληνικό διάταγμα που αίρει το αυτοδιοίκητο των μουφτείων.