Για ένα ακόμα 24ωρο συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη. Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν εκατοντάδες δονήσεις και οι ειδικοί παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.
Το βράδυ της Τέταρτης σημειώθηκε και η ισχυρότερη δόνηση που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 21.09 οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 16χλμ νότια της Αμοργού και εστιακό βάθος 11,2 χιλιομέτρων.
«Εξακολουθούμε να είμαστε στη σεισμική έξαρση» λέει, μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, για τους συνεχείς σεισμούς στις Κυκλάδες. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας τον οποίο θα πρέπει να διανύσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία σενάρια που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες. «Αν διατηρηθεί αυτή η έντονη σεισμική δραστηριότητα και δεν έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, θα αποσβεστεί όλη η κατάσταση σε τρεις, τέσσερις, πέντε εβδομάδες, ίσως να πάρει και έναν και δύο μήνες» είναι το πρώτο εξ αυτών.
«Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, μέχρι 5,5 που δεν θα προκαλέσει καμία επίπτωση και μετά τον 5,5 θα δούμε μια γρήγορη εκτόνωση των φαινομένων», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα: «Το 5,5 είναι ένα σενάριο το οποίο εγώ προσωπικά θα το ήθελα γιατί δεν θα προκαλέσει άλλες ζημιές, θα ξεμπλέξουμε από τη σεισμική δραστηριότητα. Ένα τρίτο σενάριο, το οποίο όμως συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες, είναι να φτάσουμε μέχρι το 6. Πάνω από το 6 το αποκλείσαμε».
Δεν έχει ενεργοποιηθεί το Κολούμπο
Σε δηλώσεις της η Εύη Νομικού ξεκαθάρισε από την πλευρά της ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί το Κολούμπο.
«Είμαστε σε μια περίοδο με πάρα πολλούς σεισμούς οι οποίοι δεν ξέρουμε πραγματικά πότε θα σταματήσουν», είπε στο MEGA η καθηγήτρια γεωλογικής ωκεανογραφίας και φυσικής γεωγραφίας.
«Θέλει λίγο υπομονή να εξασθενήσουν οι σεισμικές δονήσεις», σημειώνει, συμπληρώνοντας:«Δεν πρέπει να συνδέουμε το ρήγμα της Ανύδρου με το ρήγμα της Αμοργού».
Σε ερώτηση σχετική με το ηφαίστειο Κολούμπο επεσήμανε: «Πάντα εξετάζουμε την σχέση μεταξύ ηφαιστειότητας και τεκτονικής. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου δεν πάει για έκρηξη, αποκλείουμε την έκρηξη».
Χατζημάρκος: «Να προστατεύσουμε επισκέπτες και μόνιμο πληθυσμό»
«Η δουλειά μας και πρώτο μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή κατοίκων και επισκεπτών. Ταυτόχρονα βέβαια να στηρίξουμε την κοινωνία και θα έλεγα ότι έχουμε και τη ματιά μας και στην οικονομία. Αλλά σήμερα το πρώτο μας μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή», επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θήρας για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος εφαρμόζουν τα σχέδια που έχουν στα χέρια τους και είναι εγκεκριμένα, τα οποία προβλέπουν προπαρασκευαστικές ενέργειες σε προληπτικό επίπεδο ακόμη και για κατολισθήσεις. «Έχουν παρθεί μέτρα στη Σαντορίνη τα οποία στόχο έχουν να προστατεύσουν επισκέπτες και μόνιμο πληθυσμό», σημείωσε.
Ζώρζος: «Σε υψηλό επίπεδο η προετοιμασία»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ενώ τόνισε ότι το επίπεδο προετοιμασίας τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και του δήμου Θήρας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Αυτό διαπιστώνεται από όλους όσους έχουν δει το σχεδιασμό», είπε.
Αναφορικά με τις κατολισθήσεις ο κ. Ζώρζος επισήμανε ότι το έργο της μείωσης του κατολισθητικού κινδύνου είναι ένα έργο που είναι πολύ εκτεταμένο ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν χρηματοδοτηθεί μελέτες που θα γίνουν για τα κατολισθητικά φαινόμενα. «Θα πρέπει να το δει το κράτος πώς θα το κάνει. Έχει γίνει μία σύσκεψη, το προηγούμενο διάστημα γι’ αυτό. Πάντα υπήρχε ένα κατολισθητικό φαινόμενο. Το νησί, όπως είχα πει, είναι δημιουργία των γεωφυσικών δυνάμεων και αυτό δημιουργεί και τον χαρακτήρα που έχει και την ιδιαίτερη ομορφιά του. Αυτή την περίοδο με τους σεισμούς είναι λογικό να έχουμε κάποιες καταπτώσεις, Με τις μελέτες που θα γίνουν για βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έργα, νομίζω ότι θα έχουμε μία άμβλυνση, μείωση του κατολισθητικού κινδύνου.
Παράλληλα διέψευσε είδηση που κυκλοφορεί σχετικά με κατολίσθηση στην περιοχή της Κόκκινης Παραλίας τονίζοντας πως πρόκειται για ψευδή είδηση. «Η Κόκκινη Παραλία παραμένει κλειστή εδώ και χρόνια. Τέτοιου είδους εικόνες νομίζω ότι δημιουργούν τρόμο που δεν είναι απαραίτητος γιατί ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος», σημείωσε και υπογράμμισε ότι υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για την λήξη αυτού του φαινομένου με έναν τρόπο που δεν θα είναι επώδυνος μάλλον για το νησί.
Τα πέντε σημεία που κινδυνεύουν με κατολισθήσεις
Για τον κατολισθητικό κίνδυνο μίλησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κατά την σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού και την προληπτική διαχείριση της κατάστασης στις Κυκλάδες.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε για τη Σαντορίνη ότι «είναι επόμενο ο κίνδυνος κατολισθήσεων σε όλο το μήκος της καλντέρας να είναι υψηλός. Χαρτογραφήσαμε τα δεδομένα κι επιλέξαμε πέντε περιοχές για εφαρμογή μέτρων: Τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)».