Στον καταυλισμό της, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Η πύρινη κόλαση “απελευθέρωσε” 12.700 μετανάστες

 Στον… δρόμο 13.000 μετανάστες, εκ των οποίων κάποιοι με Covid 19

Στο επίκεντρο των εγχώριων και διεθνών μέσων βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Μόρια, καθώς ακόμη ένα τραγικό γεγονός σημειώθηκε στον καταυλισμό, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε την καταστροφή της φωτιάς με την Πολιτεία να καλείται να μεριμνήσει για πάνω από 13.000 πρόσφυγες που βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο.

Το «στρατόπεδο συγκέντρωσης» προσφύγων στη Μόρια, όπως χαρακτηριστικά είχε ονομασθεί άτυπα το ΚΥΤ, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, από την αρχή της λειτουργίας του  μέχρι και σήμερα, έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων, στόχος ακροδεξιών επιθέσεων, αιτία πολλών καταγγελιών -κυρίως από ανθρωπιστικές οργανώσεις- και εκτενών ρεπορτάζ σε διεθνή μέσα.

Δεν είναι άλλωστε και λίγοι οι celebrities και τα δημόσια πρόσωπα που έχουν επιλέξει να βρεθούν στη Μόρια και γνωρίσουν από κοντά το γνωστό κολαστήριο της Ευρώπης.

Ωστόσο, την ίδια ώρα αποτελεί κολαστήριο χιλιάδων ψυχών που κατάφεραν να φτάσουν ζωντανοί, μέσω της θάλασσας, από τα παράλια της Μικράς Ασίας στη Λέσβο.

Εκτεταμένες οι ζημιές από την φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας
Εκτεταμένες οι ζημιές στον καταυλισμό της Μόριας

Το μέγεθος της καταστροφής

Το φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής του ΚΥΤ της Μόριας με την κατάσταση στην περιοχή να βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται διάσπαρτοι στους γύρω δρόμους και στους ελαιώνες. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι ανάμεσά τους βρίσκονται ορισμένοι που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Όπως είπε χθες  στην ΕΡΤ1, ο Στέλιος Πέτσας, η Λέσβος θα κηρυχθεί άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπό το βάρος των δύσκολων εξελίξεων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να εξεταστούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τη στέγαση των προσφύγων και μεταναστών με την αγωνία και την ανησυχία στο νησί να είναι μεγάλη για το τι θα γίνει με τους περίπου 13.000 μετανάστες λόγω του κοροναϊού. Αρμόδιοι φορείς και τοπικοί παράγοντες ζητούν γρήγορες λύσεις, ενώ περιγράφουν την εικόνα στη Μόρια ως απογοητευτική.

Μητσοτάκης για Μόρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δήλωση σχετικά με την καταστροφή στη Μόρια.

«Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας.

Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά. Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές Αρχές με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό.

Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Αύριο (σήμερα) θα επισκεφθεί τη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή. Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως: Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν» ειπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.