Για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες θα συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος. Σημείωσε μάλιστα ότι κάποιες ξεχασμένες δονήσεις είναι πιαθνό να γίνουν αισθητές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. «Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε» είπε.
«Aυτά τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα. Τραβάνε καιρό. Δεν ησυχάζουν εύκολα. Άρα θα πρέπει ο κόσμος στη Σαντορίνη να μην ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα κρατήσει ακόμα. Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και άλλες τις επόμενες μέρες» τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews.
«Γενικά η εικόνα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο από τέτοια γεγονότα στα οποία υπάρχει και συμμετοχή μαγματικής διέγερσης, είναι ότι γενικά δεν γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί, απλώς η περιοχή που έχει σπάσει είναι αρκετά μεγάλη, γύρω στα 30 χιλιόμετρα και 30 χιλιόμετρα είναι μεγάλη περιοχή. Υπάρχουν και γειτονικά ρήγματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή. Σε κάποιο γειτονικό ρήγμα. Συμβαίνει κάποιες περιπτώσεις», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στην κίνηση του μάγματος και την άνοδο του μάγματος ο κ. Παπαζάχος ανέφερε: «Το μάγμα είναι ένα λιωμένο υλικό το οποίο ανεβαίνει και υπάρχει μέσα στη γη και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει δρόμο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βγει θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που βγαίνει έξω είναι η λάβα. Άρα το υλικό πριν βγει το λέμε μάγμα. Και όταν βγει το λέμε λάβα… Λάβα σημαίνει ότι υπάρχει ηφαίστειο. Οτι βγήκε κάτι στην επιφάνεια, κάτι ρέει, τρέχει και το βλέπουμε όλοι. Μάγμα υπάρχει σε πολλά σημεία στον ελληνικό χώρο. Ο ελληνικός χώρος είναι ένα τσόφλι, φανταστείτε ένα αβγό και μέσα στο αβγό υπάρχουν διάφορα σημεία που υπάρχει μάγμα.
Σε κάποια σημεία το μάγμα τρυπάει την επιφάνεια, βγαίνει και δημιουργεί ηφαίστεια. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα σημεία, η Σαντορίνη, η Νίσυρος, Μήλος κτλπ αλλά υπάρχουν και άλλα σημεία που υπάρχει. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν στην Άνδρο και το είχαν δει και οι μαγνητικές σεισμικές τομογραφίες. Φανταστείτε κάποιος κάνει μαγνητική τομογραφία και βλέπει κάτι στο χέρι του εκεί. Αυτό το πράγμα υπήρχε εκεί. Αυτό ξύπνησε, κουνάει και πιέζει από πάνω και θέλει να βγει. Πιέζοντας σπάει τα πετρώματα. Τα πετρώματα ούτως ή άλλως δέχονται δυνάμεις εκεί από τα τεκτονικά ρήγματα και γίνεται ένα μεικτό φαινόμενο. Και η δύναμη που δημιουργεί τα ρήγματα και το υλικό που πιέζει από κάτω δημιουργούν αυτούς τους σεισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μάγμα θα καταφέρει να τρυπήσει και να φτάσει να δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και όλες αυτές τις ιστορίες. Υπάρχει μια απειροελάχιστη τέτοια πιθανότητα.
Έχει γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις στον κόσμο και μάλιστα σε πολύ πιο λεπτούς φλοιούς. Εδώ το τσόφλι το δικό μας είναι πολύ χοντρό. Είναι 7 – 8 χιλιόμετρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να σπάσει ο ανώτερος φλοιός εκεί πέρα. Άρα το μάγμα το οποίο υπάρχει, συμμετέχει, συνεισφέρει και είναι αρκετά υπεύθυνο για αυτό που βλέπουμε τώρα. Για αυτό και το είπαμε, είχαμε πολλά στοιχεία. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει κανένα ηφαίστειο στην περιοχή της Ανύδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο επιστημονικής φαντασίας».
Όσον αφορά στους περίεργους θορύβους που ακούν οι κάτοικοι, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε: «Όταν το μάγμα φτάσει στην επιφάνεια, αρχίζει και δονεί για ώρες τη γη με άλλο τρόπο, τελείως διαφορετικό και άρα δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση».