Σ. Φάμελλος: Δεν είναι κομματική υποψηφιότητα η Κατσέλη

Για την επερχόμενη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μίλησε, στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο OPEN, είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι θεσμικά επαρκής. Έχει παραβιάσει μια παράδοση της μεταπολίτευσης που θέλει το κυβερνών κόμμα να κάνει κάποιες υπερβάσεις ή να επιχειρεί μια σύνθεση. Θα έλεγα και τη συναίνεση αλλά είναι πολύ μεγάλη κουβέντα για τον κ. Μητσοτάκη».

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια πολύ εσωστρεφή επιλογή. Κοιτάει προς τα μέσα στη Νέα Δημοκρατία, γιατί έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα και δεν μπορεί να τα λύσει», πρόσθεσε.

«Ακούει τις ακροδεξιές φωνές μέσα στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Μητσοτάκης; Ναι. Φαίνεται ότι τις ακούει πολύ περισσότερο από αυτό που λέει ”κεντρώα προσωπικότητα”. Δεν είναι κεντρώα προσωπικότητα ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά δεν ακολουθεί και τον θεσμικό κανόνα», ανάφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Τασούλα ως μια «υπερδεξιά υποψηφιότητα».

«Η υποψηφιότητα Κατσέλη δεν είναι κομματική»
Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, ο κ. Φάμελλος σχολίασε: «Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμούμε πολιτικές προσωπικότητες. Και ακριβώς αυτό δείχνει και την υπέρβαση που μπορούμε να κάνουμε, γιατί η κυρία Κατσέλη δεν είναι μια κομματική υποψηφιότητα. Κανείς δεν είπε ότι είναι υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό αξίζει ως υποψηφιότητα».

Κληθείς να απαντήσει για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν απέναντι στον γνωστό ως «νόμο Κατσέλη» και αν ήταν λάθος η επιλογή του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Πριν πόσα χρόνια έγινε αυτό; Εγώ θέλω να σας πω ότι πράγματι υπήρχε μια συζήτηση τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει κυβέρνηση, δηλαδή να γυρίσουμε πριν δέκα χρόνια για να ψάξουμε το προπατορικό αμάρτημα του ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε.

«Εγώ λέω ότι ακόμη κι αν είχε γίνει λάθος τότε, που δεν θέλω να το συζητήσουμε τώρα, είναι κακό που ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα προτείνει κάτι που υπερβαίνει τα κομματικά όρια και διορθώνει και πιθανά λάθη που έγιναν;», συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε: «Θέλω να σας πω ξεκάθαρα ότι ήταν ένας πολύ σημαντικός νόμος ο οποίος μπορεί να χρειαζόταν μια ευρύτερη περίμετρο την οποία την υλοποιήσαμε και με τις κατευθύνσεις της κυρίας Κατσέλη και με το νόμο Σταθάκη – Κατσέλη ή Κατσέλη – Σταθάκη. Και τώρα πάντως είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα».

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

«Όπως είπα και στη Βουλή, εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος σε μια τέτοια σημαντική διαδικασία να έχουμε μικρή ανάγνωση. Να έχουμε περιορισμένη ανάγνωση. Μας κατηγορούσε ο κ. Ανδρουλάκης ή σχολίασε – ας μην πούμε τη λέξη ”κατηγορώ” – ότι δεν πρέπει να έχουμε υποψηφιότητες που να αντιστοιχούν σε ένα μόνο κόμμα. Εμείς κάναμε την υπέρβαση και καταθέσαμε μια πρόταση που είναι ευρύτερη. Για ποιο λόγο έρχεται τώρα ο ίδιος και κάνει αυτά που κατηγορούσε; Και βάζει μια περιορισμένη υποψηφιότητα; Όμως, χωρίς να σχολιάζω τα πρόσωπα, εγώ είπα ξεκάθαρα στη Βουλή ότι η προσωπικότητα και το πρόσωπο της κυρίας Κατσέλη δίνει τη δυνατότητα να γίνουν υπερβάσεις. Υπάρχουν μπροστά μας τρεις ή τέσσερις ψηφοφορίες, θα δούμε πώς θα εξελιθεί η διαδικασία. Πάντα υπάρχει χρόνος. Ακόμα και για να εδραιωθούν κάποια λάθη. Γιατί δεν έχει σημασία ποιος έκανε τα μεγαλύτερα λάθη στο παρελθόν, σημασία έχει αν μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας τώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη Νέα Αριστερά
Επιπλέον, κλήθηκε να απαντήσει αν σε περίπτωση που η Νέα Αριστερά ψηφίσει την υποψηφιότητα της κυρίας Κατσέλη, αν θα μπορούμε να είναι μια πρόβα επανένωσης των δυο κομμάτων, με τον κ. Φάμελλο να απαντά: «Έχουμε καταθέσει μια πρόταση η οποία υπερβαίνει όλα τα κόμματα. Και θέλω να σας πω ότι η πρόταση για την κυρία Κατσέλη κατατίθεται και για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς και για τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Ακόμα και για τους βουλευτές του ΚΚΕ, για τους ανεξάρτητους και τις ανεξάρτητες. Γιατί όχι; Θέλουμε να ενώσουμε και να θέσουμε πραγματικά ερωτήματα».

«Νομίζω ότι είναι πρόβλημα ενός σοβαρού προοδευτικού διαλόγου», επισήμανε.