Τσίπρας - Μητσοτάκης

Σε σύγκρουση για τη βία και την ανομία μετατράπηκε η συζήτηση στη Βουλή, η οποία είχε προγραμματιστεί για το «ολιστικό σχέδιο» της κυβέρνησης για την ανάπτυξη. Απέφυγε πάντως να επαναλάβει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  τη δέσμευση για «εκλογές στο τέλος της θητείας».

Αυτή τη φορά, αν και προκλήθηκε από τη Φώφη Γεννηματά, ο κ.Τσίπρας επέλεξε την προσωπική επίθεση στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και όχι τη σαφή τοποθέτηση που επαναλάμβανε, τόσο ο ίδιος όσο και τα κυβερνητικά στελέχη, ότι δηλαδή οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, ήτοι το 2019.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους βουλευτές, τόσο της αντιπολίτευση όσο και της συμπολίτευσης, προκαλώντας ψιθύρους και σχόλια και ενισχύοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό, όπως είπε, τρόπο τις απειλές που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον “Ρουβίκωνα”. Αλλά συνέκρινε τις απειλές αυτές με εκείνες που εκτόξευσαν παμμακεδονικές οργανώσεις κατά των 300 της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι διαστρεβλώνει γεγονότα και δηλώσεις. Παραλληλα τον κατηγόρησε για επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες, όπως ο “Ρουβίκωνας”. «Δημοκρατική ομαλότητα και “Ρουβίκωνες” δεν πάνε μαζί και πρέπει να επιλέξετε ποιον θα προστατέψετε», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε:

Κύριε Μητσοτάκη, η αδυναμία σας να τοποθετηθείτε επί της ουσίας για την οικονομία φάνηκε απο την επιλογή σας να ξεκινήσετε με το θέμα της βίας. Θελω να καταδικασω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις απαράδεκτες απειλές που δεχθήκατε στο διαδίκτυο από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του “Ρουβίκωνα”.

Ειναι εξίσου καταδικαστέες με τις αμέτρητες απειλές που έχουμε δεχθεί εγώ και ο Κοτζιάς με γράμματα και μηνύματα και επιστολές και δέματα που περιείχαν και σφαίρες το τελευταίο διάστημα.

Δε βλέπω να σας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικισμού.

Δεν ανησυχήσατε όταν ήρθε επιστολή που απειλούσε ευθέως τους βουλευτές από τη Παμμακεδονική Ένωση ότι αν ψηφίσουν λύση αυτό επισύρει ισόβια ή θάνατο.

Γιατί σας πείραξε που είπα για ακροδεξιούς τραμπούκους και όχι αγανακτισμένο πλήθος; Αυτό που σας πείραξε είναι ότι τους χαρακτήρισα ακροδεξιούς. Γιατί σας χαλάει; Τι είπατε σε διεθνές περιοδικό έγκυρο; Οτι στην Ελλάδα δεν υπάρχει βία από την άκρα δεξιά μόνο από την άκρα αριστερά και ότι η ΧΑ είναι σαν να μην υπάρχει.

Σας χαλάει το αφήγημα ο όρος ακροδεξιοί τραμπούκοι γιατί βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Εσείς βγάλατε μία ανακοίνωση σχεδόν ίσων αποστάσεων. Kαταδικάσατε τη βία από οπου και εαν προέρχεται; Δεν καταλάβατε, κ.Μητσοτάκη, από που προήλθε αυτή η επίθεση;

Εάν πρώην περιφερειάρχης και διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης τραβέλι θα μπορούσα να σταθώ;

Η ΝΔ από τη Μεταπολίτευση και μετά είχε διαχωριστική γραμμή με κόμματα και πρόσωπα του ακροδεξιού χώρου.

Υπήρχε τοτε η ΕΠΕΝ με επικεφαλής νεολαίας το Βορίδη. Αργότερα όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση με Κώστα Καραμανλή υπήρξε το ΛΑΟΣ, ο οποίος έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία είχε μία σαφή θέση στο Σκοπιανό, την οποία υπερασπίζεται σήμερα αυτή η κυβέρνηση.

Σήμερα όμως ο κορμός του κόμματος αυτού, του ΛΑΟΣ, είναι ηγετική πτέρυγα στο κόμμα σας.

Η Αριστερά σε αυτόν τον τόπο, κ. Μητσοτάκη, ήταν πάντα στη θέση του διωκώμενου όχι του διώκτη. Τη βία του κράτους και του παρακράτους την έχει υποστεί στα ξερονήσια, στις φυλακές και τους δρόμους. Απο τον Λαμπράκη μέχρι και τον Τεμπονέρα και τον Παύλο Φύσσα.

Αυτά που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη θυμίζουν εποχές γκοτζαμάνηδων που η Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουν ποτέ.

Σήμερα δεν ξεφύγατε από τον πειρασμό να ρίξετε το επίπεδο της συζήτησης, αναμασώντας μία από τις αγαπημένες ειδήσεις που είδαμε στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων λαϊκιστικής κοπής που σας στηρίζουν.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των podemos που πήρε δάνειο για να πάρει σπίτι στη Μαδρίτη. Να μην μιλήσουμε τι γίνεται για τους εκπρόσωπους της δεξιάς στην Ισπανία. Αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Μου κάνει εντύπωση που εσείς ήρθατε εδώ να μας πείτε για τον Ιγκλέσιας. Δεν αγόρασε σπίτι με off shore ούτε σπίτι του Βολταίρου, ούτε έχει σπίτι με πισίνα δίπλα στο σπίτι του Χριστοφοράκου.

Με τις υγείες σας.

Aντεπίθεση Μητσοτάκη

Ο κ.Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση:

  • Επαναλάβατε το σύνθημα η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Σκέφτηκα ότι κάτι μου θυμίζει. Είναι το σύνθημα που είχε χρησιμοποιήσει ο Μητσοτάκης το 1993. Σκέφτηκα να σας το πω γιατί δεν το ξέρετε και ήταν μία εκλογή που για εμας δεν πήγε καλά.
  • Καλοδεχούμενη η καταδίκη της απειλής εναντίον μου από μέλος του “Ρουβίκωνα”. Σε μένα και στη ΝΔ απειλές δεν περνάνε.
  • Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί -Πρέπει να διαλέξετε ποιους θα προστατέψετε.
  • Λέτε ότι η ΝΔ έχει κάποια ιδεοληπτική σχέση με τη Χρυσή Αυγή -Εσείς μαζί με τη Χρυσή Αυγή ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά, να μην ξεχνιόματε, εσείς με τη Χρυσή Αυγή θέλατε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο.
  • Για ρίξτε μια ματιά στον συγκυβερνήτη σας -Οι ΑΝΕΛ δεν είναι στο κέντρο επειδή κάθονται στο κέντρο της αίθουσας. Ο κ. Πάνος Καμμένος δεν μου φαίνεται τελευταία να είναι εξαιρετικά πρόθυμος να σας υπερασπιστεί.
  • Αυτά τα περί εκλεκτικής συγγένειας ΝΔ και Χρυσής Αυγής να τα αφήστε.

Οσο για τον κ. Ψωμιάδη να ρωτήσετε την κυρία Γεννηματά, ΚΙΝΑΛ ψήφισε -Καμία σχέση δεν έχει με τη ΝΔ εδώ και καιρό.

  • Για το Σκοπιανό: Ρώτησα ευθέως αν απορρίψατε την ονομασία “Μακεδονία του Ιλιντεν” και δεν απαντήσατε. Εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμη στο τραπέζι. Εικάζω ότι για αυτό επικοινώνησαν μαζί σας Πενς και Μέρκελ φαίνεται ότι ήταν κάτι που είχε φανεί ότι συζητάτε και μετά φάνηκε ότι κάνετε πίσω. Οταν διαπραγματεύεστε μόνοι σας και μάλιστα βράδυ, δεν συμβαίνει τίποτα καλό.

 Συζήτηση για το “ολιστικό σχέδιο”

Η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή γίνεται για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές,  έπειτα από το αίτημα της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά.

«Τον Αύγουστο του 2018, τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι η οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη» δήλωσε ξεκινώντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία.

Επισήμανε πως αυτό δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, δεν ήταν η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και πολύ περισσότερο, δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014.

Ο κ Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τα δύο ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας.