Για “ολοκαύτωμα” των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων μιλούν οι δικηγόροι

 «Πράματα και θάματα» στην απονομή της δικαιοσύνης θα δούμε, όπως υπογραμμίζουν δικηγόροι, με τις επικείμενες αλλαγές στους νέους Ποινικές Κώδικες που ήδη έχουν προκαλέσει αναβρασμό. Υποστηρίζουν ότι στο όνομα της επιτάχυνσης «κατακρεουργούνται» βασικά υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων και το γενικότερο πλαίσιο θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για το «καυτό» θέμα των αλλαγών. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από χθες για τη Συντονιστική.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης έχει κάνει γνωστό ότι θα παρευρεθεί στην σημερινή  συνεδρίαση. Από μέρους της Ολομέλειας θα τεθούν υπόψη προτεινόμενες αλλαγές και διορθώσεις, εκτιμάται όμως ότι ο βασικός πυρήνας των προωθούμενων αλλαγών στην Ποινική Δικονομία θα διατηρηθεί. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί, πιθανολογείται ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί στη Βουλή στις 9 του μηνός και μέχρι τις 22 Ιανουαρίου θα έχει ψηφιστεί.

Οι δικηγόροι της χώρας παραμένουν στα «κάγκελα» και κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις, για διατάξεις που μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα συναντά κανείς. «Θα είναι ένα «ολοκαύτωμα» για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων στις ποινικές δίκες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γ. γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Νίκος Καραγιάννης.

Ο κ. Φλωρίδης

Όπως έχει γράψει η «Πατρίς», η έκτιση της ποινής όπως προωθείται είναι ο κανόνας και η αναστολή της ποινής η εξαίρεσή της, αφού προβλέπεται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που επιβάλλονται ποινές έως 1 χρόνο  και υπό την προϋπόθεση ότι οι αμετάκλητες καταδίκες στο ποινικό μητρώο δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

Το θέμα της αναστολής, στο πλαίσιο που προτείνεται, είναι κομβικής σημασίας με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο. Οι ποινές θα εκτίνονται είτε μερικώς είτε εξ ολοκλήρου.

Το βέβαιο είναι ότι στις ποινές άνω των 3 ετών η φυλακή είναι μονόδρομος.

Ακόμα, κόκκινο πανί για τους δικηγόρους αποτελεί η αλλαγή που προωθείται σχετικά με τις  καταθέσεις των αστυνομικών, οι οποίες θα  αναγιγνώσκονται. Ο κ. Καραγιάννης, μεταφέροντας το γενικότερο κλίμα, είχε σχολιάσει με αιχμηρό ύφος:

«Η μη κλήτευση ως μαρτύρων στα ποινικά ακροατήρια των αστυνομικών οργάνων  και η υποχρεωτική ανάγνωση των προανακριτικών τους καταθέσεων κατά παράβαση των αρχών την προφορικότητας της ποινικής δίκης, του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου και των αρχών της δίκαιης δίκης, δεν εφαρμόστηκε στην ποινική δικονομία ούτε κατά τη διάρκεια των πλέον ολοκληρωτικών καθεστώτων της σύγχρονης ιστορίας μας».

Στα SOS εντάσσεται και το θέμα της μη κλήτευσης μαρτύρων στις δίκες σε δεύτερο βαθμό. Μόνο όταν ο εισαγγελέας το κρίνει, μπορεί να κλητεύσει κάποιον μάρτυρα. Επίσης, όπως σχολιάζει, «στην ποινική δικονομία βάζει όλες τις υποθέσεις χωρίς προδικασία στο Μονομελές με απευθείας κλήση. Θα επιτρέπεται μία και μόνο αναβολή για όλους τους παράγοντες της δίκης, ενώ τα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα θα είναι στον… Θεό.