«Ψυχροπολεμικό» κλίμα με φόντο Ελλάδα και Σκόπια

Στο γήπεδο ΗΠΑ – Ρωσίας μεταφέρθηκε χθες το απόγευμα η αιφνίδια διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την απέλαση διπλωματών, καθώς το ΝΑΤΟ παρέδωσε χθες την πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ.

Εκτός απ’ την παρέμβαση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη», υπήρξε αντίδραση και απ’ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα στο δικαίωμα της να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στο παρελθόν για τη ρωσική κακοήθη επιρροή σε αυτή την περιοχή. Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της».

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας που επετεύχθη για την επίλυση του θέματος του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια ένταξης της ΠΔΓΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία «με το ζόρι», ενώ η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε στη διπλωματική κρίση με την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, τέτοιες ενέργειες βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη. «Η ένταξη της ΠΓΔΜ με το ζόρι στο ΝΑΤΟ απλώς επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των «ανοιχτών θυρών» έχει γίνει αυτοσκοπός και εργαλείο για τον έλεγχο σε γεωοπολιτικό επίπεδο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα τόνισε ότι «σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας», επαναλαμβάνοντας την πρώτη αντίδραση περί απάντησης με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα. Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία, διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δύο λαών».