ΒΟΥΛΗ - ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με 154 ψήφους υπέρ και 144 κατά, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείο Οικονομικών για τα προαπαιτούμενα και το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές ενώ δύο ήταν απόντες. Στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ παρόντες ήταν 292 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η συνεδρίαση σε πολλές των περιπτώσεων ξέφυγε από τον πραγματικό χαρακτήρα της, ενώ επισκιάστηκε από την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας για το όνομα των Σκοπίων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τονίζοντάς του πως κλείνει την θητεία του ως πρωθυπουργός, όπως ακριβώς την άρχισε, δηλαδή με ψέματα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί ένα ακόμα Μνημόνιο, το οποίο είναι το τέταρτο για τη χώρα και το δεύτερο που ψηφίζουν από κοινού, με μεγάλη χαρά μάλιστα Καμμένος και Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για όλα τα μέτρα που έχει φέρει η κυβέρνηση του, μιλώντας για πολλοστή φορά για μια καθαρή έξοδο από την επιτροπεία και τις εποχές των Μνημονίων τον Αύγουστο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση ψηφίζει τα τελευταία μέτρα του τελευταίου μνημονίου και με αυτό τον τρόπο τιμά τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές. Ανέφερε παράλληλα πως η κυβέρνησή του δέχεται συγχαρητήρια από όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σε δομικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα τελειώνει οριστικά τα προγράμματα στήριξης τον προσεχή Αύγουστο» σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

«Λέμε ένα μεγάλο “όχι” στο πολυνομοσχέδιο», δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά τονίζοντας πως η κυβέρνηση υποθηκεύει τη χώρα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι δανειστές εξασφαλίζονται πλήρως. «Όσα αρνηθήκαμε στην Τρόικα και τον Σόιμπλε, εσείς τα δώσατε», υποστήριξε.

Την αντίθεσή του στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Στις 21 Αυγούστου τα παραμύθια τελειώνουν. Πρέπει μόνοι μας να βγούμε στο δάσος» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης για να προσθέσει:

«Ήδη έχει φανεί ότι υπάρχει δυσπιστία των διεθνών αγορών απέναντι στην Ελλάδα. Και είναι απέναντι στο πολιτικό σύστημα και σε μια κυβέρνηση που πελαγοδρομεί. Είναι ένα νέο μνημόνιο χωρίς χρήματα αλλά με πολλά βάρη για όλους και κυρίως για όσους απέμειναν να παράγουν σε αυτήν τη χώρα. Και αν χρειαστεί να απλώσει το χέρι και να ζητήσει βοήθεια δεν θα βρεθούν συμπαραστάτες».

 

Ενέκρινε την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ

Η απόφαση να δοθεί από τον ESM η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ήταν το “δώρο” που έφερε μαζί του στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για το εναπομένον ποσό της 4η δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM που εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου 2018. Θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών.

Η έγκριση της δόσης δόθηκε κατόπιν της θετικής αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την πορεία της εκκαθάρισης των ληξιπροθέσμων από την ελληνική κυβέρνηση και της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας της 22ας Μαρτίου 2018.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των καθυστερημένων οφειλών της στον ιδιωτικό τομέα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM κ. Klaus Regling.

“Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΜΣ και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο (σσ: από το πρόγραμμα) τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί”.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε χθες, η οικονομική βοήθεια του ESM για την Ελλάδα θα ανέρχεται σε 46,9 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό προγράμματος των 86 δισ. ευρώ. Ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τους ως τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα προγραμματίζεται να λήξει στις 20 Αυγούστου 2018.