Ψευδο-οικόπεδα γύρω από την Κρήτη δημιουργεί η Τουρκία

Εκτός ορίων  η προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία δεν αναγνωρίζει καμία υφαλοκρηπίδα και επιδιώκει τη διεξαγωγή ερευνών σε 23 συνολικά περιοχές που γειτνιάζουν με την Ελλάδα δημιουργώντας ψευδο-οικόπεδα.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύφθηκε ήδη από προχθές, υπάρχουν επτά συνολικά αιτήματα τουρκικής εταιρία πετρελαίου προς τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας, σύμφωνα με τα οποία η τουρκική εταιρεία επιδιώκει να λάβει άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές ωστόσο είναι βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικα της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Με το αίτημά της η τουρκική εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα έξι μίλια. Με αυτή την κίνηση δεν αναγνωρίζει καμιά ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προς το παρόν βέβαια δεν έχει δοθεί σχετική άδεια.

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν ασφαλώς άμεση, ενώ εκλήθη χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, στον οποίο και επιδόθηκε αυστηρό διάβημα σε σχέση με την πρόσφατη προκλητική ενέργεια της χώρας του.

Η Αθήνα δηλώνει προετοιμασμένη για τα επόμενα βήματα των διπλωματικών αντιδράσεων, ενώ εφόσον η Άγκυρα εγκρίνει την άδεια που έχει ζητήσει η τουρκική εταιρεία, κάτι που θεωρείται βέβαιο, η Ελλάδα θα προχωρήσει πιθανότατα και σε ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως με τη στάση της αυτή η Τουρκία πραγματοποιεί μια πρώτη προσπάθεια προκειμένου να εφαρμόσει το τουρκολυβικό μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία οικειοποιείται όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία επίσης με την κίνηση αυτή εφαρμόζει στην πράξη τη μονομερή και αυθαίρετη  «οριοθέτηση»,  την οποία είχε γνωστοποιήσει με ρηματική διακοίνωση  στις 18 Μαρτίου στον ΟΗΕ  ορίζοντας τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εξαφανίζοντας όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, ανατολικά  από το όριο των χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων των νησιών.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας πάντως, τόνισε πως η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για την τουρκική πρόκληση, εάν αυτή πραγματοποιηθεί. «Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

 

Προκλητικός ο πρέσβης

Ο Τούρκος πρέσβης απάντησε, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ότι οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων οριοθέτησης, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου, είναι καλά γνωστές και διαφανείς και ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε, ακόμα, επίσης ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο Οζούγκεργκιν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε επίσης ότι ποτέ δεν είναι αργά για τους γείτονες όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά να ακούσουν και ο ένας τον άλλο, για να προσθέσει ότι το κλειδί είναι να μιλούν μεταξύ τους και όχι να μιλά ο ένας για τον άλλο.