Τα βήματα εξόδου από την καραντίνα μελετά η κυβέρνηση και επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την επόμενη βδομάδα. Το σίγουρο είναι πως η άρση των μέτρων δε θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Το σχέδιο που επικρατεί μέχρι στιγμής είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα να γίνει αργά με σταδιακά βήματα, ξεκινώντας από τα σχολεία και συνεχίζοντας με το λιανεμπόριο, με την εστίαση να ανοίγει τελευταία λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Η επιστροφή των μαθητών
Όλα δείχνουν πως η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, κατά πάσα πιθανότητα στις 7 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν σταδιακά τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Άλλωστε, όπως έχουν εξηγήσει τόσο από το επιστημονικό, όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα σχολεία, δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κοροναϊού.
Ο λόγος που έκλεισαν, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια και λίγες εβδομάδες αργότερα τα δημοτικά, ήταν με σκοπό να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ακόμα και η 7η Δεκεμβρίου φαντάζει… δύσκολη, αφού η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας μπορεί μεν να παρουσιάζει βελτίωση, ωστόσο δεν είναι η ζητούμενη.
Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση περιμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δύο ημερών και τη σχετική εισήγηση των ειδικών προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός της.
Συνέχεια με το λιανεμπόριο
Η συνέχεια αναμένεται να γίνει με το λιανεμπόριο, με τα καταστήματα να ανοίγουν πιθανώς στις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να προλάβουν να λειτουργήσουν εν όψει των Χριστουγέννων.
Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να περιοριστεί η «χασούρα» των επιχειρηματιών την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το «στοίχημα» της εστίασης
Τέλος και πιο… απομακρυσμένο μοιάζει το άνοιγμα της εστίασης.
Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι… μέχρι νεοτέρας εστίαση εννοούμε μόνο τα εστιατόρια και τα καφέ και αυτά με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.
Τα μπαρ και τα κλαμπ, στα οποία παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός, ο οποίος συνέβαλε σε μεγάλο βαθμός στην έκρηξη του δεύτερου κύματος, θα παραμείνουν κλειστά.
Τα υπόλοιπα αναμένεται να ανοίξουν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Πιθανότερη ημερομηνία φαντάζει η 21η Δεκεμβρίου.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία προκρίνεται αφού από την κυβέρνηση δεν θέλουν να ανοίξουν την εστίαση Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να παρατηρηθεί πολύ μεγάλη κίνηση πολιτών.
«Δεν είναι ρεαλιστικό το άνοιγμα την 1η Δεκεμβρίου»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι «επειδή ακριβώς το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι υψηλό, δε φαίνεται πως είναι ρεαλιστικό να πάμε 1η του μηνός και να ανοίξουμε από το περιοριστικό καθεστώς που έχουμε σήμερα».
Διευκρίνισε, επίσης, πως «φαίνεται ότι θα πάμε σταδιακά» στην άρση, «πρώτα με τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και επιβάρυνση, όπως τα σχολεία για παράδειγμα, μετά το λιανεμπόριο και σταδιακά οι άλλοι τομείς». Επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι όπως είπε η υπουργός Παιδείας εξετάζεται αν μιλώντας για τα σχολεία εννοούμε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο ίδιο κύμα ανοίγματος από την καραντίνα.
Τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προκειμένου να δούμε ποια είναι η σχέση μεταξύ του βαθμού θετικότητας στα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία του σχολείου και την υπόλοιπη κοινότητα.
«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι είναι πολύ μικρότερο το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά», κάνοντας λόγο για έναν καθησυχαστικό παράγοντα για τις οικογένειες αλλά και όσους μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όταν θα ανοίξουμε πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και γι’ αυτό πρέπει όσο είμαστε σε συνθήκες lockdown να τηρούμε τα μέτρα ώστε να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που όλοι καλά ξέρουμε, να ακούμε τους ειδικούς, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να τηρούμε αποστάσεις όπου είναι δυνατόν».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν προβλέπεται να αλλάξει κάτι με τα μηνύματα μετακίνησης διευκρίνισε πως υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις αλλά είναι άλλο πράγμα οι προσωπικές απόψεις κάποιων επιστημόνων και άλλο το συλλογικό όργανο, η αρμόδια Επιτροπή δηλαδή που εισηγείται στην κυβέρνηση τη λήψη των κατάλληλων κάθε φορά μέτρων.
Αναφορικά με το αν θα καταργηθούν τα sms με το άνοιγμα του λιανεμπορίου επεσήμανε ότι όταν επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας «η κανονικότητα αυτή δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη γι’ αυτό θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Τέτοιου είδους περιορισμοί που εξετάζονται είναι και το αν θα συνεχίσουμε να έχουμε την αποστολή sms που αποτελεί ένα φρένο στη διάθεση όλων για μεγαλύτερη κινητικότητα». Εξίσου εξετάζονται κι άλλα μέτρα όπως το χρονικό όριο για απαγόρευση της κυκλοφορίας και άλλα.