Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

Στην πρόταση να δοθούν φορολογικά κίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα, επιμένει η ΠΟΜΙΔΑ που επαναφέρει το ζήτημα ενόψει του συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων,όσοι ιδιοκτήτες διαθέσουν τα ακίνητα τους  τα οποία είναι κλειστά για ενοικίαση να απαλλαγούν για μία τριετία από το φόρο εισοδήματος.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στράτος Παραδιάς «σε αυτή την κατηγορία εμείς θα θέλαμε να προσθέσει το Υπουργείο Οικονομικών και όλους όσους μπήκαν στην βραχυχρόνια μη γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, διέθεσαν λεφτά να ανακαινίσουν σπίτια παλιά. Αυτοί όλοι αν μπουν μέσα με το ίδιο προνόμιο 3 χρόνια να μη πληρώσουν, νομίζω ότι θα αλλάξει εντελώς η όψη της αγοράς, υπέρ των ενοικιαστών, υπέρ της κοινωνίας και υπέρ της κυβέρνησης, που χωρίς να δαπανήσει χρήματα, θα λύσει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35% -45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

  • Η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες,   την βρίσκει ενδιαφέρουσα το οικονομικό επιτελείο το οποίο θέλει πρώτα να μετρήσει δημοσιονομικές επιπτώσεις και το αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά ακινήτων και μετά να προχωρήσει στην υιοθέτηση, στην βελτίωση ή στην απόρριψη της σχετικής πρότασης.

Στα ύψη το κόστος στέγασης

Με το κόστος στέγασης να έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη  αγγίζοντας το  40% με 50%  του μέσου μηνιαίου μισθού, η κυβέρνηση με μια σειρά από πρωτοβουλίες επιδιώκει να δοθούν  φθηνότερες δυνατότητες κυρίως στους νέους ,οι οποίοι αναγκάζονται να παραμένουν στην οικογενειακή εστία.

Ο στόχος

Βασική στόχευση είναι να μπουν στην αγορά και να γίνουν λειτουργικά  ακίνητα  τα οποία οι ιδιοκτήτες κρατούν κλειστά για διάφορους λόγους. Στη χώρα μας καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις χώρες του ΟΟΣΑ, παρά το γεγονός ότι η  Ελλάδα  εξακολουθεί να έχει τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης.

Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα Έλληνες έχουν στην κατοχή τους ακίνητο και έξι στους δέκα ιδιοκατοικούν.

Tα επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία  750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά/κλειστά, ενώ με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τις φορολογικές αρχές αναφέρουν πως τα κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση ακίνητα σε όλη τη χώρα μπορεί να φτάνουν και τις 900.000.

Με στόχο την αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά και τη μείωση των υψηλών τιμών ενοικίασης, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να διαθέσει τα επόμενα χρόνια συνολικά 1,5 δις. ευρώ σε σχετικά προγράμματα.

Mετά από αρκετή καθυστέρηση, τις επόμενες ημέρες  ενεργοποιείται  το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»  με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση της ανακαίνισης-επισκευής των κενών διαμερισμάτων και την επιστροφή τους στην αγορά με μακροχρόνια μίσθωση τουλάχιστον τριών ετών.

Παράλληλα λύση στο περιορισμένο απόθεμα ακινήτων θα δώσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα με το νέο πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής, που στοχεύει στην εύρεση προσιτής στέγης σε νέους ηλικίας 25-39 ετών. Η πρώτη φάση του προγράμματος  που θα τρέξει το πρώτο εξάμηνο του 2024 προβλέπει την ανακατασκευή κλειστών κτιρίων του Δημοσίου, ώστε να παραχωρηθούν έναντι μικρού μισθώματος.