Πρόστιμο ύψους 995.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ένας «διαχειριστής» ακινήτων που νοίκιαζε με βραχυχρόνιες μισθώσεις συνολικά 199 πολυτελείς βίλες στη Μύκονο, χωρίς να τις δηλώσει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόστιμο που επέβαλαν οι αρμόδιες αρχές (Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών) αντιστοιχεί σε 5.000 ευρώ ανά ακίνητο, όπως προβλέπει ο ν.4446/2016 που ίσχυε κατά τον χρόνο της παράβασης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο «διαχειριστής» των ακινήτων υποστήριξε ότι δεν είναι ιδιοκτήτης των ακινήτων και προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά του προστίμου, το οποίο όμως έκρινε ότι είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Προσφυγή έγινε και στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, όπου ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι υπεύθυνοι.
Η ΔΕΔ, ωστόσο, εντόπισε την έδρα της επιχείρησης, πραγματοποίησε διασταυρώσεις με τα τραπεζικά εμβάσματα, απέρριψε το επιχείρημα ότι υπεύθυνοι είναι οι επιμέρους ιδιοκτήτες, χαρακτήρισε τον επιχειρηματία ως υπεκμισθωτή και επικύρωσε το πρόστιμο των 995.000 ευρώ.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Ελέγχων της ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων εκμίσθωνε 199 ακίνητα (πολυτελή καταλύματα στη Μύκονο), μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, τον Σεπτέμβριο του 2022.
Συγκεκριμένα, αναρτούσε τα ακίνητα σε ιστοσελίδα χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Από την ίδια ιστοσελίδα ήταν δυνατή η κράτηση του ακινήτου και η πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μέσω εμβασμάτων.
Η ΔΕΔ καταλήγει ότι ορθώς επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα το πρόστιμο των 995.000 ευρώ, λόγω παράβασης των προϋποθέσεων της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 111 του ν.4446/2016, και συνεπώς ο ισχυρισμός του δεν γίνεται δεκτός.
Πηγή: cnn.gr