Ο κ. Μ. Καραμαλάκης εκτελεί χρέη αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ηρακλειώτης αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης εκτελεί από χθες καθήκοντα αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. μετά την παραίτηση του Αριστείδη Ανδρικόπουλου. Ο μέχρι προχθές το βράδυ Αρχηγός του Σώματος μετά από έντονο παρασκήνιο αλλά και πιέσεις υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

Για τις όποιες αλλαγές προωθεί πάντως η νέα πολιτική ηγεσία είναι απαραίτητο να προηγηθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν μπορεί να συνεδριάσει πριν τις 22 Ιουλίου, μετά δηλαδή τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Η αλλαγή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η πρώτη απόφαση που λαμβάνει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δείχνοντας ξεκάθαρα της προθέσεις του για άμεση και γρήγορη μετάβαση στον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. που θα εφαρμόσει στο πλαίσιο υλοποίησης και των προεκλογικών δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης
Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης

Με δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρει ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ «Σε ένα κράτος δικαίου ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις Υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους. Προχωράμε μπροστά, με αίσθηση του δημοκρατικού καθήκοντος».

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο προχθες το απόγευμα  δεν συμμετείχαν ο κ. Ανδρικόπουλος καθώς και οι υπόλοιποι αντιστράτηγοι. Αντιθέτως εκλήθησαν οι «κλαδάρχες» της ΕΛ.ΑΣ, που είναι αξιωματικοί στο βαθμό του υποστράτηγου καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.

Ο κ. Ανδρικόπουλος είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» μετά την αποκάλυψη της παρουσίας του στην προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα παραμονές των ευρωεκλογών στο Σύνταγμα. Τότε ως μη όφειλαν ο Αριστείδης Ανδρικόπουλου αλλά και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Χρήστος Δραγατάκης πήγαν στην συγκέντρωση και είχαν θερμούς εναγκαλισμούς με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έλεγαν με νόημα πως «η παρουσία της ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ στην συγκέντρωση του Συντάγματος είναι δείγμα της παρέμβασης του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΛ.ΑΣ. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία αρχηγός της Αστυνομίας επιδεικνύει με τέτοιο απροσχημάτιστο τρόπο την κομματική ταυτότητα του».

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο κ. Ανδρικόπουλος έδινε το “παρών” σε συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα καθώς είχε εμφανιστεί και σε άλλες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός. Η τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα είχε προαναγγείλει τη διενέργεια έρευνας ωστόσο δεν έγινε τίποτα καθώς τον κ. Ανδρικόπουλο δικαιολόγησε η πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας πως ήταν εκεί για να εποπτεύσει τα μέτρα τήρησης της τάξης.

Αντίδραση Γεροβασίλη για τις εξελίξεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Έντονη αντίδραση της πρώην υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, η οποία με ανάρτηση στο facebook ισχυρίζεται ότι ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού και κατηγορεί τη νέα κυβέρνηση για ρεβανσισμό.

Η ανάρτηση είχε ως εξής: «Σε λίγες ώρες μετά από “αντικειμενική” αξιολόγηση(!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της Ελληνική Αστυνομία.

Θυμίζω στον κ.Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς.

Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς».