«Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας ακολουθεί τον σχεδιασμό μας στα θέματα της Υγείας, έστω και με αργά αντανακλαστικά, και την ίδια ώρα λέει ότι εμείς, οι προηγούμενοι, τα κάναμε… μπάχαλο στην Υγεία. Πώς γίνεται αυτό;» λέει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με αφορμή την επίσκεψή του χθες στα νοσοκομεία του Ηρακλείου και τη συμμετοχή του σε ημερίδα που διοργανώθηκε από τους Υγειονομικούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ξανθός, σε συνέντευξή του στην «Π» αναγνωρίζει ωστόσο ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πιστώνεται ως επιτυχία του κ. Κικίλια, ο οποίος, όπως σημειώνει, επί της αρχής, δεν έχει αμφισβητήσει τις κρίσιμες προτεραιότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Τα θετικά πρέπει να τα λέμε, αν και η κυβέρνηση δεν έχει τη γενναιότητα να το κάνει για το δικό μας έργο ανέφερε, προσθέτοντας ότι από τον σημερινό υπουργό Υγείας περιμένει λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα. Η συζήτηση με τον κ. Ξανθό, ο οποίος κρίνει και τις επιλογές των διοικητών στα νοσοκομεία, ακολουθεί:
Ερωτ.: Επισκεφθήκατε τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, αλλά και την ΤOMY Αλικαρνασσού, τι διαπιστώσατε;
Απαντ.: Τις δυσκολίες που υπάρχουν στην καθημερινότητα και πάντα υπήρχαν.
Εμείς προσπαθήσαμε να υποστηρίξουμε τις δομές Υγείας με ιατρικό και λοιπό προσωπικό αλλά οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
«Λένε: “Τα κάνατε μπάχαλο”, αλλά αξιοποιούν τον δικό μας σχεδιασμό»
Ερωτ.: Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δώσει ήδη πρώτα δείγματα γραφής. Πώς τα αξιολογείτε έως τώρα;
Απαντ.: Διαπιστώνω αργά αντανακλαστικά στη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων που υπάρχουν και έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδίου για την Υγεία, κάτι πολύ σημαντικό.
Για παράδειγμα, είχαμε έτοιμες τις κρίσεις για προσλήψεις 200 γιατρών στα ΤΕΠ και καθυστέρησαν 5 μήνες.
Έχουμε από τον Μάιο έτοιμες 904 θέσεις προσωπικού που “πάγωσαν” λόγω εκλογών κι ακόμη να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις.
Μακάρι, όπως ακούσαμε, αυτό να γίνει πριν τις γιορτές.
Θα ήθελα από το Υπουργείο Υγείας μεγαλύτερη επιτάχυνση διαδικασιών για όσα σχεδιάζονται.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αναγνωρίζουν ότι από εμάς έγινε προσπάθεια, αλλά η νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει τη γενναιότητα να το πει. Λένε “παραλάβαμε χάος”. Αξιοποιούν τον δικό μας σχεδιασμό, αλλά λένε ότι τα κάναμε μπάχαλο στην Υγεία. Πώς γίνεται αυτό;
«Διοικητές κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά και εμείς δεν ήμασταν πάντα ακριβοδίκαιοι»
Ερωτ.: Ποια είναι η άποψή σας για τους νέους διοικητές στα νοσοκομεία της Κρήτης;
Απαντ.: Οι επιλογές που έγιναν είναι κατώτερες των περιστάσεων και δεν προσφέρουν τα εχέγγυα ότι θα στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όταν το βασικό κριτήριο της επιλογής είναι η κομματική σχέση, αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχει πρόβλημα.
Αλλά, βεβαίως, όλοι κρινόμαστε στην πράξη.
Ερωτ.: Και εσείς όμως ως κυβέρνηση δεν ξεφύγατε από την πεπατημένη των κομματικών επιλογών.
Απαντ.: Εμείς κάναμε μια χρονοβόρα ανοικτή, διαφανή διαδικασία, που – το δέχομαι – μπορεί να μην ήταν σε όλα ακριβοδίκαιη. Ούτε η δική μας διασφάλιζε τις ιδανικές επιλογές.
Συμφωνώ ότι πρέπει όλοι μας να ξεφύγουμε από την κομματοκρατία συνολικά στη δημόσια διοίκηση.
Δεν ήταν όλες οι επιλογές μας άριστες, το δέχομαι.
Ερωτ.: Τι εικόνα έχετε για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων;
Απαντ.: Καταργήθηκε η γρήγορη χορήγηση του ΑΜΚΑ -εμείς τη δίναμε σε 2-3 ημέρες- κι αυτό είναι ένα θέμα και σε αυτό το ζήτημα οι διαδικασίες πρέπει να προχωρούν πιο γρήγορα, γιατί ένας άνθρωπος που ασθενεί και δεν έχει περίθαλψη δημιουργεί κινδύνους και για τον περίγυρό του, όχι μόνο για τον ίδιο τον εαυτό του.
Για τον Β. Κικίλια: «Έχει θετικά, μπράβο για το αντικαπνιστικό, αλλά λέει πολλά…»
Ερωτ.: Τι γνώμη έχετε σχηματίσει για τον Βασίλη Κικίλια όσον αφορά τον τρόπο που κινείται ως υπουργός Υγείας;
Απαντ.: Κάθε υπουργός φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά του. Επί της αρχής, δεν έχει αμφισβητήσει τις κρίσιμες προτεραιότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε επίπεδο εθνικού στόχου και αυτό το θεωρώ σωστό.
Επίσης, για τις ΤΟΜΥ, που εμείς φτιάξαμε, έχει αναφέρει ότι θα αξιολογήσει την προσφορά τους κι αν η αποτίμηση είναι θετική, έχει την πρόθεση να τις στηρίξει.
Επίσης, αναγνωρίζω ως θετική κίνηση την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ορθά έγινε και είναι σωστό που αυστηροποιήθηκε.
Η εφαρμογή του πιστώνεται στον ίδιο
Νομίζω τα θετικά πρέπει να τα λέμε και να τα στηρίζουμε.
Από την άλλη διαπιστώνω τα αργά αντανακλαστικά που σας ανέφερα νωρίτερα, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει πολλή επικοινωνία και λίγη ουσία.
Μάλιστα, διαμαρτύρεται όταν διαβάζει ότι τα λέω αυτά για εκείνον, αλλά τα πιστεύω.
Ο κ. Κικίλιας θα ήθελα να λέει λιγότερα και να κάνει περισσότερα.