Πλήθος υπερπτήσεων πάνω από τη Ρω και τη Μεγίστη από τούρκικα μαχητικά
Πλήθος υπερπτήσεων πάνω από τη Ρω και τη Μεγίστη από τούρκικα μαχητικά

Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκαν οι Ενοπλες Δυνάμεις (και η Κρήτη) από χθες, μετά την έκδοση NAVTEX από πλευράς Τουρκίας, με στόχο τη διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Κρήτης με επίκεντρο το σύμπλεγμα της Μεγίστης στο Καστελόριζο.

Στο σύνολο τους οι μονάδες της Κρήτης τέθηκαν σε επιφυλακή, με όλο το προσωπικό να βρίσκεται σε ετοιμότητα, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κλιμάκωνε τις προκλήσεις του, τονίζοντας πως δεν χρειάζεται καμία άδεια για να πραγματοποιήσει έρευνες στο Καστελόριζο. Ασφαλώς το βάρος σε πανελλήνιο επίπεδο, επικεντρώνεται στο Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στο ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα ο ρόλος της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά θεωρείται κομβικός μιας και έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της αεροπορικής υποστήριξης.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Τούρκων. Σε εγρήγορση βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και το Λιμενικό και ειδικότερα τα σκάφη που φέρουν οπλισμό.

Η σπουδαιότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και από το τηλεφώνημα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου προς τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Έσπερ. Ο Έλληνας Υπουργός, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για όλες τις εξελίξεις, τονίζοντας του ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί, γεγονός που δείχνει και πως η ψυχραιμία της χώρας δεν μεταφράζεται σε αδυναμία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μαρκ Έσπερ είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μαρκ Έσπερ είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ενδεικτικό της συνολικότερης κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι εκτός από την Κρήτη, η οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο, αυξημένη επιφυλακή επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα, με δύο υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και δύο φρεγάτες να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεγίστης. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία παράλληλα έχει επιφορτιστεί με το ρόλο στοχοποίησης των εγκαταστάσεων στον τούρκικο ναύσταθμο του Ακσάζ, αλλά και την Σμύρνη, όπου υπάρχουν αποθήκες όπλων, καθώς και κέντρα διοίκησης.

Όπως έχει ήδη αναφέρει η «Π», η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της, ήταν από καιρό προετοιμασμένες για μια πιθανή έκρυθμη κατάσταση στο Καστελόριζο, γι’ αυτό άλλωστε και οι ετοιμότητα που επιδεικνύεται δεν ξαφνιάζει, αφού έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο το οποίο είχε προετοιμαστεί κατάλληλα σε επίπεδο Πενταγώνου. Η στρατιωτική ηγεσία μάλιστα δηλώνει έτοιμη να χτυπήσει σε περίπτωση έναρξης τούρκικων ερευνών εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν και η πολιτική ηγεσία προς το παρών ζυγίζει τις καταστάσεις.

Εντός της ελληνικής ΑΟΖ το μεγαλύτερο μέρος της NAVTEX από την Τουρκία
Εντός της ελληνικής ΑΟΖ το μεγαλύτερο μέρος της NAVTEX από την Τουρκία

 

 

Για το θέμα τοποθετήθηκε άμεσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά» παρατήρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία, η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω, είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι ήδη ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας πως εφόσον οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίσουν, η επιβολή κυρώσεων αποτελεί μονόδρομο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης, είχε σειρά επαφών και επικοινωνιών τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όσο όμως και με τον Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο καθώς και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο.

Οι κινήσεις βεβαίως αυτές, δεν απέτρεψαν τους Τούρκους από το να συνεχίσουν την προκλητικότητα τους, με τούρκικα F – 16 να προχωρούν σε μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Από τις 2.30 το μεσημέρι ως και το απόγευμα λίγο πριν τις 5.00, υπήρξε πλήθος υπερπτήσεων από τούρκικα μαχητικά, τα οποία και αναχαιτίστηκαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

 

Κεφαλογιάννης:  να υπάρξουν κυρώσεις

Τη λήψη κυρώσεων κατά της τουρκικής πλευράς που εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ζητά με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Στην συνέχεια των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε σήμερα NAVTEX για διενέργεια σεισμικών ερευνών νοτιοανατολικά του Καστελορίζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτηση του ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος και προσθέτει:

«Ενώ στην περιοχή πλέει ήδη το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Ταυτόχρονα με την έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν υπερπτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου.

Οι τουρκικές προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος συνεχίζονται παρά την απερίφραστη καταδίκη τους από ευρωπαϊκής πλευράς και όχι μόνο δεν εμπεδώνουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών αλλά αυξάνουν το κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περιοχή και διαταράσσουν την ασφάλεια και την ειρήνη».

Ο ευρωβουλευτής καταλήγει ρωτώντας αν είναι σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η νέα προκλητική και επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καθώς και σε τι κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας που οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της;