Το ελληνικό σχέδιο αντίδρασης εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Όλα είναι πλέον ανοιχτά με την Τουρκία!  Σε ετοιμότητα για έναν «καυτό» Ιούλιο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση. Οι Έλληνες επιτελείς  επεξεργάζονται και καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου για την απόκρουση μιας ακραίας τουρκικής πρόκλησης που θα μπορούσε να εκδηλωθεί ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αναλυθεί τρία πιθανά σενάρια για το πού ενδέχεται να αποστείλει η Αγκυρα ένα ερευνητικό σκάφος, όπως φαίνεται να είναι ο δικός της σχεδιασμός. Και γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να απαντήσει δυναμικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Το ελληνικό σχέδιο αντίδρασης κινείται στη βάση ότι η Τουρκία θα στείλει σε πρώτη φάση ένα ερευνητικό σκάφος σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είθισται εξάλλου να προηγούνται σεισμικές έρευνες προτού γίνει μία γεώτρηση για υδρογονάνθρακες.

Προκαλεί

Στο μεταξύ, τους τόνους ανεβάζει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο κανάλι Ahaber, ιδιοκτησίας της οικογένειας Ερντογάν. Η “Ελλάδα δεν θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκία”. Όπως είπε “από μαθηματικής άποψης δεν είναι βολικό αυτό και το τονίζω”, ενώ για τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου και τα περί ελληνικής ετοιμότητας για πόλεμο, είπε ότι τις εκλαμβάνει ως “γλωσσικό ολίσθημα”.

Ο Ακάρ φυσικά αναφέρθηκε στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, μιας και έκανε δηλώσεις και ο Ερντογάν προχτές. Κατά πάγια τακτική, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε σε ίδιο τόνο, τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, λέγοντας πως: “Ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούν να προχωρήσουν υιοθετώντας αντι-τουρκική στάση.

Η Αγιά Σοφιά ανήκει στη Δημοκρατία της Τουρκίας και θα τη χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε. Δεν μπορούν ξένοι να εμπλακούν στα σχέδιά μας για την Αγιά Σοφιά”.

Η Τουρκία αναζητούσε πάντοτε σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και επίλυση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν από το Αιγαίο, την Κύπρο και τα χερσαία σύνορα μέσω διαλόγου, είπε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις προηγούμενες συνομιλίες, σύμφωνα με όσα γράφει η Hurriyet.

“Είχαμε τρεις γύρους συνομιλιών με τους Έλληνες εταίρους μας. Δύο στην Αθήνα και ένα στην Άγκυρα. Ανανεώνουμε τις εκκλήσεις μας για τη διεξαγωγή της τέταρτης συνάντησης στην Άγκυρα”, δήλωσε.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της στρατιωτικοποίησης, καθώς η Τουρκία θέλει να βάζει όλα τα θέματα στο τραπέζι και προέτρεψε την Ελλάδα να μην εξετάσει αυτά τα ζητήματα με εγωιστικό τρόπο και να έρθει στο τραπέζι με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

“Αναφέρουν τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ναι, θέλουμε επίσης να τηρήσουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης. 16 από 23 νησιά του Αιγαίου είναι στρατιωτικοποιημένα, ενάντια στη συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχει ανεπίσημη στρατιωτική παρουσία.

Νιώθετε κάποια απειλή και το κάνετε αυτό; Δεν υπάρχει καμία χώρα με χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Ας συναντηθούμε κι ας συζητήσουμε. Θέλουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κι έχουμε κάνει κάποια πρόοδο”.

Πριν από λίγες ημέρες αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητούσε να λυθούν “όλα τα ρήγματα με καλές σχέσεις γειτονίας, με αμοιβαία καλή θέληση και χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των άλλων”.

Ακολουθώντας πιστά το νέο δόγμα που θέλει την Τουρκία να είναι εκπρόσωπος των απανταχού μουσουλμάνων ο Ακάρ δήλωσε ότι “ούτε η Ελλάδα, ούτε καμία άλλη χώρα, δεν μπορεί να πετύχει κάτι, υιοθετώντας αντιτουρκικές και αντιισλαμικές πρακτικές”.