Και επίσημα επικυρώθηκε από χθες η 7η Ιουλίου για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα, ζήτησε την διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες, επικαλούμενος πιθανούς κινδύνους για την Οικονομία, από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύθηκε στο προεδρικό μέγαρο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι ορατοί, μετά από την κατάσταση που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
«Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:
«Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατία αποδέχθηκε το αίτημα του πρωθυπουργού αναφέροντας:
«Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική».
Το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής θα θυροκολληθεί πιθανότατα σήμερα στο κοινοβούλιο και θα αναγράφει την 7η Ιουλίου ως ημέρα προσφυγής στις κάλπες καθώς και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.
Στο μεταξύ, το πρόγραμμα του για την επόμενη τετραετία παρουσίασε χθες από το Μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός, εμφανιζόμενος απόλυτα σίγουρος για μια νίκη την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές του Ιουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως εξής:
- Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
- Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς.
- Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος.
- Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας είναι ένα πλήρως κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της σχέδιο με έμφαση στην εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε νέες στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, νέες δουλειές περαιτέρω αυξήσεις στους μισθούς, μετά και την αύξηση του κατώτατου που έγινε στις αρχές του έτους, περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και στη συνέχιση μεγάλων θεσμικών τομών στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για 500.000 νέες θέσεις, για θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με έμφαση στους νέους εργαζόμενους και τις γυναίκες καθώς και κίνητρα για προσλήψεις νέων εργαζομένων. Υποσχέθηκε ακόμα νέα αύξηση κατώτατου μισθού, καθώς κι οικονομικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης.
Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τις προηγούμενες κυβερνήσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει σε κάθε ανάλυση κάθε πυλώνα, τι παρέλαβε η κυβέρνηση το 2015, ποιες ήταν οι βασικές δυσκολίες και τι κατάφερε να κάνει μέχρι σήμερα, οδηγώντας τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης τις βασικές δεσμεύσεις του για το 2023, αλλά και τι ζητά από τους πολίτες να επιλέξουν. Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου το δίλημμα στους πολίτες αν επιθυμούν την Ελλάδα που κατάφερε να φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν επιδιώκουν να επιστρέψουν στο «χθες», όπως και το κλασικό πλέον δίλημμα, αν οι πολίτες θέλουν να είναι με τους «πολλούς» του ΣΥΡΙΖΑ ή με την «ελίτ» της Νέας Δημοκρατίας.