Με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εκλέχθηκε πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Τασούλας
Με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εκλέχθηκε πρόεδρος

Με την ευρύτατη συναίνεση του Σώματος και συνολικά 283 ψήφους εκλέχτηκε επίσημα πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος και προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής έγινε για πρώτη φορά με ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής.

Η ευρύτατη πλειοψηφία που συγκέντρωσε ο κ. Τασούλας αποτελεί τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από τη Μεταπολίτευσης έως και σήμερα.

Πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής εκλέχθηκε με το επίσης υψηλότατο νούμερο των 290 ψήφων ο Νικήτας Κακλαμάνης. Δεύτερος αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Χαράλαμπος Αθανασίου με 212 θετικές ψήφους. Ο Θανάσης Μπούρας εκλέχθηκε Γ’ αντιπρόεδρος με 273 ψήφους και 22 παρών.

Βουλή

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας, η υποψηφιότητα του οποίου εγκρίθηκε από 282 βουλευτές. Από το ΚΙΝΑΛ, αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που έλαβε 214 θετικές ψήφους και ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ με 273. Από την Ελληνική Λύση, ο Απόστολος Αβδελάς έλαβε μόλις 180 ψήφους, ενώ τελευταία αντιπρόεδρος εκλέχθηκε η Σοφία Σακοράφα από το Μέρα25 με 243 θετικές ψήφους.

Σε ό,τι αφορά τους κοσμήτορες, η Νέα Δημοκρατία ως πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδας εξέλεξε τους: Β. Υψηλάντη με 269 ψήφους και Αν. Παπαδημητρίου με 267 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τον Μ. Κάτση με 280 θετικές ψήφους.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία και την ομιλία που απηύθυνε στην εθνική αντιπροσωπεία, ο κ. Τασούλας μετέβη στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, όπου διεξήχθη η τελετή παράδοσης και παραλαβής.

«Χαίρομαι, γιατί ενώ εσείς με καλωσορίζετε, εγώ δεν σας ξεπροβοδίζω, γιατί μπορεί να μην είστε πρόεδρος της Βουλής, αλλά ο λαός της Αθήνας σας εξέλεξε και πάλι βουλευτή Αθηνών, άρα η Βουλή σας κρατάει μέσα στους κόλπους της» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τελετή παράδοσης – παραλαβής ο κ. Τασούλας απευθυνόμενος στον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Βούτση, για να προσθέσει:

«Και θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί όλες αυτές τις μέρες, με τρόπο ενδελεχή, περιεκτικό, ειλικρινή και φιλικό, τολμώ να πω, μου ξεδιπλώσατε όλη την εικόνα των δράσεων της Βουλής, όλων των προσπαθειών που εσείς και οι συνεργάτες σας κάνατε για μια περίοδο πάνω από τέσσερα χρόνια. Και ξέρετε, θεωρώ ότι η διάρκεια την οποία απολαύσατε είναι βασικός παράγων επιδόσεως, πράγμα το οποίο συχνά το ξεχνάμε στη χώρα μας, όπου κυνηγάμε το πρόσκαιρο και το προσωρινό».

Ο νέος πρόεδρος υποστήριξε πως υπάρχει περιθώριο καλής δουλειάς, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αρκετοί στόχοι μπορεί να είναι είτε ρομαντικοί είτε υπερβολικοί, ωστόσο τόνισε πως θα προσπαθήσει να πάει τη Βουλή όσο μπορεί παραπέρα.

Με τις καλύτερες ευχές και προσδοκίες υποδέχθηκε από την πλευρά του το νέο πρόεδρο ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Βούτσης.

«Σας είχα επισημάνει και προ ημερών ότι θα διαδραματίσουμε τον θεσμικό μας ρόλο, συλλογικά αλλά και ατομικά, έτσι ώστε να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια, για να επιτευχθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και συνθέσεις στη διεκπεραίωση του έργου σας» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει:

«Αναλαμβάνετε μια Βουλή εξακομματική και με το πλεονέκτημα ότι απουσιάζει μετά από χρόνια το φιλοναζιστικό μόρφωμα, το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι σημαντικό. Όπως επίσης και με το πλεονέκτημα ότι από τη 17η περίοδο, πλέον η χώρα μας, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, έχει βγει τυπικά, και κάθε μέρα που περνάει και ουσιαστικά, από τη μέγκενη των μνημονιακών δεσμεύσεων και των αγκυλώσεων, τις οποίες επέφεραν και στην ίδια την τακτικότητα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας οι δεσμεύσεις από τα σύμφωνα τα οποία έχουν γίνει ενόψει και παρόντος του στοιχείου της χρεοκοπίας της χώρας».

Με την ευρύτερη συναίνεση όλων των κομμάτων και τη μεγαλύτερη αποδοχή από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Το Σώμα εξέλεξε και τους αντιπροέδρους του με Α’ αντιπρόεδρο τον Νικήτα Κακλαμάνη. Στο μεταξύ, αύριο αρχίζει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιείται η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Εντός του πλαισίου διαδικασιών βρίσκεται και η πρόταση του νέου Έλληνα επιτρόπου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνει τον Μαργαρίτη Σχοινά.                                     Σελίδα 7