Λίγες ώρες μετά την κατάθεση της πρότασης των 30 βουλευτών για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στο πρόσωπο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κάνει λόγο για προσπάθεια πολιτικής του δίωξης, ενώ φαίνεται αποφασισμένος να στραφεί σε βάρος των «αληθινών σκευωρών» του.
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρεται μάλιστα σε φαύλους, οι οποίοι δεν του συγχώρεσαν ότι ήταν σφοδρός πολέμιός τους, ενώ στρέφει τα βέλη του και σε βάρος της κυρίας Ράικου και του κ. Αγγελή, οι οποίοι με τις καταθέσεις τους στον Άρειο Πάγο τον «έδειξαν» ως τον άνθρωπο που επιχείρησε να χειραγωγήσει την πολύκροτη έρευνα. Επαναλαμβάνει μάλιστα ότι θα στραφεί σε βάρος όλων εκείνων που τον συκοφάντησαν.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής: «Σήμερα κορυφώθηκε η πολιτική στοχοποίηση και η προσπάθεια εξουδετέρωσής μου. Οι φαύλοι δεν θα μου συγχωρέσουν ποτέ ότι ήμουν, είμαι και θα παραμείνω σφοδρός πολέμιος τους.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του αρχηγού της ότι τους πολιτικούς αντιπάλους τους κρίνει ο λαός, επιχειρεί απροκάλυπτα και εκδικητικά την πολιτική μου δίωξη.
Νωρίτερα κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βουλευτών για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Η ημερομηνία κατάθεσης «κλείδωσε» σε προχθεσινή σύσκεψη στη Βουλή με το επικρατέστερο σενάριο να τοποθετεί τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο για την τριμερή με την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο του αιτήματος, που επιμελήθηκαν διακεκριμένοι ποινικολόγοι, «χτένισε» στην τελική του μορφή ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κατηγορητήριο -βάσει του οποίου η πλειοψηφία ζητά να παραπεμφθεί στην Προανακριτική ο κ. Παπαγγελόπουλος- είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον πρώην υπουργό. Μάλιστα, επιτελείς της ΚΟ της ΝΔ δείχνουν προς τη μήνυση που είχε καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα αδικήματα για τα οποία θα ερευνηθεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι η κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 239 του ΠΚ), η παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ), η ηθική αυτουργία και η πρόκληση για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος (άρθρο 186 του ΠΚ).
Βάσει των κατηγοριών, εξάλλου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η άποψη της πλειοψηφίας είναι πως τα περιγραφόμενα αδικήματα δεν έγιναν επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του κ. Παπαγγελόπουλου, ως εκ τούτου δεν φαίνεται προς το παρόν να τίθεται θέμα επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη, μολονότι τη συγκεκριμένη προσέγγιση υποστηρίζουν προβεβλημένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που τάσσονται κατά της όξυνσης του πολιτικού σκηνικού.
Κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ επικαλούνται, μάλιστα, τις καταθέσεις εν ενεργεία εισαγγελέων, όπως ο Ιωάννης Αγγελής και η Ελένη Ράικου, αλλά και ανώτατων θεσμικών παραγόντων, όπως ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας για να συμπεράνουν πως «το κλίμα έχει βαρύνει πολύ για τον κ. Παπαγγελόπουλο», παραπέμποντας και αυτοί, με τη σειρά τους, στο σενάριο της εις βάθος διερεύνησης της υπόθεσης από την Επιτροπή, η οποία αναμένεται να καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Τα ίδια πρόσωπα, πάντως, παραπέμπουν σε μία ουσιαστική και όχι μακρόσυρτη διαδικασία με συγκεκριμένο νομικό αποτέλεσμα, καθώς, επαναλαμβάνουν πως η πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να περιστραφεί γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση.