Προανακριτική επιτροπή: Με υπόμνημα η κατάθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου

Το πρωί της Παρασκευής (28/3), στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, με ημερήσια διάταξη την παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, και τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί αποδεικτικών μέσων και επί λοιπών διαδικαστικών θεμάτων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υφυπουργός θα παρέχει τις εξηγήσεις του στην Επιτροπή μέσω υπομνήματος αντί για δια ζώσης εξέτασης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τριαντόπουλος έχει ζητήσει την άμεση παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο ώστε από αυτό να κριθεί η παραπομπή του ή όχι στο ειδικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο κ. Τριαντόπουλος στο υπόμνημά του θα ζητάει να κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών. Επίσης θα αναφέρει ότι οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαθέτουν εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία και ότι δεν πιστεύει στο κατηγορητήριο, όμως θέτει τον εαυτό του μακριά από κομματική αντιπαράθεση. Αναφορικά με την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος ο κ. Τριαντόπουλος θα εξηγήσει ότι δεν είχε συντονιστικό ρόλο και ότι ούτε πήρε ούτε έδωσε εντολές.

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης

Το γεγονός ότι ο Χρήστος Τριαντόπουλος αναμένεται να καταθέσει με υπόμνημα στην Προανακριτική Επιτροπή, προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

«Η αντιπολίτευση παραπλανά την κοινή γνώμη. Ο κ. Τριαντόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι αποδέχεται την χειρότερη δυνατή έκβαση που θα μπορούσε να έχει η προανακριτική. Είναι δικαίωμα του κ. Τριαντόπουλου να καταθέσει είτε αυτοπροσώπως, είτε δια υπομνήματος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Ακόμα και να ήθελε κάποιος στην Προανακριτική, να επεκτείνει το κατηγορητήριο, να το κάνει κακούργημα το πλημμέλημα. Να βάλει κατηγορούμενους άλλους 5, 10… άλλους όσους ήθελε η αντιπολίτευση, δεν θα μπορούσε να το κάνει αν δεν γίνει νέο αίτημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό το οποίο κάνει ο Τριαντόπουλος ως πρόταση είναι η απόλυτη πράξη γενναιότητας. Είναι μία πράξη η οποία δείχνει απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Για συνέχιση της συγκάλυψης κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Ο εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς τόνισε πως η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την ενδεχόμενη διεύρυνση και αναβάθμιση του κατηγορητηρίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου τόνισε πως, «το υπόμνημα το καταθέτει για να μην μπει στην βάσανο των ερωτήσεων».

Παράλληλα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ισχυρίστηκε πως, «είναι βαθιά γελασμένοι, η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης, αν νομίζουν ότι με τα παιχνίδια που κάνουν στην Προανακριτική για τον Τριαντόπουλο θα τη γλυτώσουν τόσο εύκολα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος από την πλευρά του τόνισε πως η Hellenic Train «απολύει εκατό εργαζόμενους στα εκδοτήρια και ουδείς ομιλεί, ενώ είναι υπόλογη για το δυστύχημα – έγκλημα στα Τέμπη».

Ο Βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε στη Βουλή πως, «μιλάμε για πολλά εγκλήματα, δεν διστάζει όχι απλώς να παραβιάσει, αλλά σχεδόν να αναστείλει την ισχύ του Συντάγματος».

Ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός είπε πως «ο τρόμος και ο φόβος της κυβέρνησης είναι να μην αποκαλυφθούν στοιχεία που ακουμπούν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Τέλος η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε στη Βουλή πως, «προσπαθεί να εξασφαλίσει ασυλία και ατιμωρησία όχι μόνον στον κ. Τριαντόπουλο, αλλά και κυρίως στον κ. Μητσοτάκη».

Το θέμα των εργασιών της Προανακριτικής στη Διάσκεψη των Προέδρων

Το θέμα των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Χρήστου Τριαντόπουλου τέθηκε κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είχε αποστείλει και σχετική επιστολή με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να παρέμβει, προκειμένου να μην κλείσουν οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής χωρίς να υπάρξει ενδελεχής εξέταση των γεγονότων. Άποψη που υποστηρίχθηκε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντίθετη άποψη εξέφρασαν τα μέλη της ΔτΠ που πρόσκεινται στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Κακλαμάνης: Παρέμβαση από τον πρόεδρο της Βουλής θα συνιστούσε λόγο ακυρότητας

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να του υποδείξουν με ποιο άρθρο του Κανονισμού της Βουλής θα μπορούσε να παρέμβει. Αντίθετα, αντέτεινε ότι δεν υπάρχει άρθρο του ΚτΒ που να επιτρέπει στον πρόεδρο της Βουλής να παρέμβει στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής. Παράλληλα, φέρεται να τους επισήμανε πως σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 256 του ΚτΒ, ο ρόλος του προέδρου της Βουλής περιορίζεται στους ορισμούς των συνεδριάσεων της Ολομέλειας για την σύσταση της Επιτροπής, να προεδρεύσει κατά την πρώτη συνεδρίαση για να εκλέξει το προεδρείο της και κατόπιν να κλείσει την πόρτα και αυτή να μην ανοίξει για κανέναν.

Φέρεται, επίσης, να τόνισε ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση από τον οποιοδήποτε στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής (με τις εξουσίες που έχει από το Σύνταγμα και τον ΚτΒ) θα μπορούσε να είναι και αιτία ακύρωσης των εργασιών της. Προσέθεσε ότι για τον λόγο αυτό επιλέγει ακόμα και στη ΔτΠ οι αναφορές του επί του θέματος να μην είναι επί της ουσίας, αλλά επί τα οριζόμενα επί του ΚτΒ προκειμένου, επειδή κρατούνται πρακτικά, τυχόν αναφορές του να μην θεωρηθούν ως η οποιαδήποτε παρέμβαση στην λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Κακλαμάνης, μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προς επίρρωση της άποψής του ότι δεν επιτρέπεται να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, φέρεται να επισήμανε ότι ακόμα και οι συνταγματολόγοι που έχουν τοποθετηθεί στον δημόσιο διάλογο υπέρ της άποψης ότι δεν μπορεί να τερματιστούν οι εργασίες της Επιτροπής χωρίς να διεξαχθούν περαιτέρω εργασίες, ότι ουδείς εξ αυτών δεν έχουν αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Βουλής δικαιούται ή μπορεί να παρέμβει στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το πέρας της ΔτΠ ανέφερε ότι «εμείς ζητήσαμε κατά την συνεδρίαση από τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να παρέμβει προκειμένου στις εργασίες της Προκαταρτικής Επιτροπής να τηρηθεί η νομιμότητα, να μην παρακαμφθούν οι διαδικασίες που περιγράφονται και προβλέπονται από το Σύνταγμα, τον ΚτΒ και τους Ποινικούς Κώδικες».

Τα επόμενα βήματα

Στην περίπτωση που η προανακριτική επιτροπή δώσει θετική ψήφο τότε τα κόμματα θα πρέπει να συντάξουν πόρισμα παραπομπής στην Ολομέλεια, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο για το αίτημα Τριαντόπουλου.

Σύμφωνα με το άρθρο 157 του κανονισμού της Βουλής:

«1. Μέσα σε πέντε ημέρες από τη διανομή του πορίσματος της επιτροπής στους Βουλευτές καταρτίζεται ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής.

2. Η συζήτηση, αρχίζει το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες από την κοινοποίηση της ειδικής ημερήσιας διάταξης, είναι γενική και αναφέρεται στην παραδοχή ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Βουλή μπορεί να καλέσει εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, και αν ακόμη δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός ή Βουλευτής, να εμφανιστεί ενώπιόν της και να ακουστεί.

3. Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής. (…) Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.»

Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και για να υπερψηφιστεί το πόρισμα της προανακριτικής απαιτείται τουλάχιστον η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Βουλευτών.

Στην περίπτωση υπερψήφισης τότε την σκυτάλη θα πάρει το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα βάλει «στο μικροσκόπιο» την υπόθεση του πρώην υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.