Την παράταση για ακόμα έναν χρόνο της γρήγορης έκδοσης visa στα νησιά ενέκρινε η ΕΕ, μετά από ανάλογο αίτημα του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Τ
Το πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων βραχείας διαμονής σε νησιά του Αιγαίου για Τούρκους πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, βοήθησε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά στη Λέσβο, που το 2024 ξεπέρασαν τις 122.000 αφίξεις, την ώρα που η προηγούμενη καλή χρονιά ήταν 70.000 αφίξεις.
Η διάρκεια της θεώρησης είναι επτά ημέρες και χορηγείται στα σημεία εισόδου στα λιμάνια των νησιών. Όπως είπε ο κ. Χατζηκυριάκος, προς το παρόν υπάρχει μια συγκράτηση των προκρατήσεων και λόγω του γεγονότος, ότι δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα η συνέχιση του προγράμματος. αλλά και λόγω των τελευταίων εξελίξεων στη γείτονα.
Το πρόγραμμα αφορά στα νησιά Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέσβος, Λέρος, Λήμνος, Ρόδος, Σάμος, Σύμη, Χίος και από φέτος θα συμπεριληφθούν, η Πάτμος και η Σαμοθράκη.