Πότε θα επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο – Τι σηματοδοτεί η πιλοτική δίκη του Φεβρουαρίου

Στην κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα βρεθεί τον Φεβρουάριο το ζήτημα της μνημονιακής περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Το μείζον ζήτημα της κατάργησης των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο θα εκδικαστεί σε πιλοτική δίκη, έπειτα από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΣτΕ μετά από αίτηση της ΑΔΕΔΥ στις 16 Ιανουαρίου.

Επισημαίνεται ότι την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού έχει ζητήσει επίσημα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ όπως φάνηκε στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ, υπάρχει διακομματική στήριξη στο αίτημα επαναφοράς των δώρων.

Aύξηση 13,2% σημείωσαν οι μισθοί την τελευταία 5ετία – Παραμένουν στον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης

Εκατό χρόνια από την πρώτη διεκδίκηση καταβολής δώρων Χριστουγέννων το 1925 και 13 χρόνια μετά την μνημονιακή περικοπή τους, η ΑΔΕΔΥ προέβαλε το αίτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, ως παρεμβαίνουσα υπέρ της αγωγής που άσκησε δημόσιος υπάλληλος-μέλος της (εκπαιδευτικός) ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, αιτούμενος την επαναχορήγηση των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και Επιδόματος Αδείας σε μόνιμη βάση.

«Οφείλει η κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων του Δημοσίου και να προχωρήσει άμεσα στην επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Τα πολιτικά προβλήματα απαιτούν πολιτικές λύσεις» δηλώνει στο insider, ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Απόστολος Μούσιος.

Η νέα δημοσιονομική «βόμβα» που αγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ, αφορά περικοπές 12 ετών στον δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιχειρεί να κλείσει κάθε συζήτηση για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί» το αίτημα λόγω δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Μιλώντας για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι «αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ούτε με τις προθέσεις της κυβέρνησης και είναι κακό που καλλιεργούνται προσδοκίες που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε πρόσφατα πως «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παροχές ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, να ζητείται να τους δοθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, δαπάνη που υπολογίζεται σε 2,15 με 2,3 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχουν άλλα 2,5 δισ. να δώσει. Αυτή είναι η αλήθεια».

Παρότι το 2019 το ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματική την περικοπή τους λόγω της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης που βίωνε η χώρα τότε, εντούτοις η πλευρά της ΑΔΕΔΥ αντιτείνει πως πλέον δεν συντρέχουν οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην κατάργησή των 2 επιπλέον μισθών, καθώς η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Γιατί επιλέχθηκε η πιλοτική δίκη

Ο σκοπός της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ γίνεται για να επιλυθεί ένα νομικό ζήτημα που παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον και προβλέπεται ότι θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό δικών. Στόχος είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, η ενότητα της νομολογίας ως προς την εφαρμογή κρίσιμων κανόνων δικαίου. Συνεπώς με την πιλοτική δίκη για τα δώρα στο Δημόσιο, το ΣτΕ θα κρίνει οριζόντια την υπόθεση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 12.30 θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ στο υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο. Για την ίδια μέρα έχει κυρηχθεί Παναττική στάση εργασίας από τις 12.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ τονίζουν ότι θα επιμείνουν στην υπόθεση του 13ου-14ου μισθού με πολλαπλές παρεμβάσεις, με στόχο να μην «ξεθωριάσει» μια κατάκτηση ενός αιώνα. Από τις 6 Δεκεμβρίου του 1925, όταν οι πρώτοι εργαζόμενοι στον ελληνικό δημόσιο τομέα (στα Ταχυδρομεία, την Τηλεφωνία και τον Τηλέγραφο) διεκδικούν επιτακτικά έναν «13ο» μισθό. Ακολουθούν την ίδια εποχή οι ναυτεργάτες, οι εργάτες μύλων και οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι και πετυχαίνουν τη χορήγησή του.

Πηγή: insider.gr